Trezirea

23 ian. 2017
Vizualizari: 1420

Începe o nouă săptămână și se deschide în fața noastră o nouă lume: „Era Trump”. Dincolo de comentariile analiștilor și ale martorilor  învestirii președintelui SUA, reținem declarația Papei Francisc, care l-a îndemnat totodată pe Trump să mențină „angajamentul națiunii sale în vederea protejării demnității umane și a libertății în întreaga lume”, după cum transmite EFE, citată de Agerpres.

„Într-un moment în care familia noastră umană este afectată de grave crize umanitare, care necesită răspunsuri politice ample și unitare, mă rog pentru ca deciziile lui să se ghideze după bogatele valori spirituale și etice care au modelat istoria poporului american”, se menționează într-un comunicat difuzat de Vatican, citat de Agerpres.

Americanii care și-au pierdut în ultimii ani locurile de muncă din cauza globalizării își pun mari speranțe în măsurile economice anunțate de Trump. Noul președinte al SUA pune accent pe relocarea în SUA a fabricilor americane, pe consumul de produse americane, pe rămânerea banilor în economia națională. Trump este interesat de creșterea bunăstării Americii, care ar corespunde speranțelor milioanelor de americani ce l-au votat.

Deocamdată, echipa sa înlocuiește administrația Obama. Prima măsură a președintelui Trump a vizat retragerea tuturor ambasadorilor numiți politic de președintele Obama.

„Noul președinte al SUA, Donald Trump, a ordonat retragerea de la posturi a tuturor ambasadorilor numiți de predecesorul său, Barack Obama, afirmă surse citate de publicația britanică „The Independent”. Donald Trump le-a cerut ambasadorilor numiți de Barack Obama să își părăsească posturile pe 20 ianuarie, deși înlocuitorii nu au fost încă numiți. Decizia afectează aproximativ 80 de ambasadori ai Statelor Unite în țări străine și la organizații internaționale”, scrie Ziarul Financiar.

În timp ce în Europa unii lideri privesc cu îngrijorare la ascensiunea partidelor de extremă dreapta, în sondajele pentru alegerile din acest an, precum și la declarațiile tranșante ale lui Trump în privința politicilor Europei, Rusia așteaptă cu calm finalizarea transferului de putere de la Washington pentru a deschide dialogul cu noul președinte american.

„Rusia nu se așteaptă ca relațiile cu Statele Unite ale Americii să se îmbunătățească dintr-o dată, acum că Donald Trump a fost învestit președinte, a afirmat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului citat de DPA”– scrie Agerpres.

Agerpres consemnează declarația purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, pentru postul de televiziune Rossia 1: „Ar fi o mare greșeală să ne facem vreo iluzie. (…) Relațiile cu Washingtonul nu vor fi lipsite nici pe viitor de contradicții și diferențe de opinie”.

La marginea Europei, potrivit agenției Reuters, citată de Mediafax, „Parlamentul Turciei a aprobat sâmbătă amendamentele constituționale care prevăd consolidarea atribuțiilor președintelui, deschizând drumul organizării referendumului cerut de Recep Tayyip Erdogan, care ar putea rămâne la putere în acest fel până în 2029”.

În această lume a puternicilor zilei, România se luptă cu problemele sale cotidiene: buget, grațieri, legea dării în plată, corupție, incendii.

Bugetul ar trebui să ajungă în Parlament pe 25 ianuarie.

Potrivit unui comunicat de presă, transmis Agerpres, „construcția proiectului de buget a avut în vedere asigurarea finanțării, pentru acest an, a măsurilor adoptate de Guvern în concordanță cu programul de guvernare, în condițiile încadrării în limita de deficit bugetar de 3% din PIB și alocării a 2% din PIB pentru Armată”.

A doua temă de dezbatere este legată de necesitatea și oportunitatea unor modificări ale Codurilor Penal și de Procedură penală și a proiectului legii grațierii și a amnistiei. Manifestațiile de stradă din capitală și din marile orașe, pozițiile tranșante ale magistraților, precum și cererea președintelui Iohannis de retragere a proiectului de lege privind grațierea și amnistia nu l-au convins pe ministru justiției, Florin Iordache.

„Ministrul justiției, Florin Iordache, a anunțat că nu va retrage proiectele privind legea grațierii și a amnistiei, precum și alte modificări ale Codului Penal, în ciuda protestelor. Iordache a precizat că soluția cea mai bună rămâne dezbaterea lor cu societatea civilă”, scrie DC News

„Punctele de vedere ale Parchetului și ale Înaltei Curți le știm, dar eu cred că societatea civilă este foarte amplă și diversă. Practicienii dreptului au și ei dreptul să aibă o opinie. Cel mai bun rezultat este prin această opinie publică și în momentul în care se va finaliza, veți afla și punctul de vedere al meu și al Guvernului. Eu, ca ministru al justiției, spun clar că nu voi retrage aceste proiecte, cred că dezbaterea clară și transparentă este cea mai bună soluție”, a anunțat Florin Iordache la Antena 3, citat de DC News.

Referitor la proiectul Ordonanței de urgență privind grațierea unor pedepse, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a realizat o analiză interesantă a efectivelor de deținuți (care poate servi în dezbaterea pe tema noilor modificări legislative) publicată integral de Universul Juridic.

O altă temă a dezbaterilor din societate este Legea dării în plată, care îi preocupă pe toți clienții băncilor cu credite în franci elvețieni. Universul Juridic publică un interesant interviu cu fostul ministru al justiției, avocatul Valeriu Stoica – „O citire constitutională a Legii dării în plată”.

Nu închidem Revista de dimineață fără a aminti de incendiul de la Clubul Bamboo din capitală.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Un număr de 44 de persoane au ajuns la spital în urma unui incendiu izbucnit în noaptea de vineri spre sâmbată în clubul Bamboo din Capitală. Dintre acestea, cinci au ramas internate, una fiind în stare gravă. Incendiul a fost anunțat la ora 03:32, iar primele echipaje de intervenție au ajuns la fața locului la ora 03:47. În total, peste 260 de pompieri au intervenit, timp de peste șase ore, pentru stingerea incendiului violent, care a cuprins o suprafață de aproximativ 3.000 metri pătrați, distrugând clubul în totalitate” – relatează HotNews.

Se pare că din lecția Colectiv nu am învățat nimic.

Agerpres redă ce scria la câteva ore după producerea tragicului eveniment, președintele Klaus Iohannis pe contul său de Facebook: „În incendiul din clubul bucureștean nu și-a pierdut viața, din fericire, niciun om. Am trecut, însă, pe lângă o altă tragedie de proporții. Reguli și legi au fost, se pare, din nou încălcate. Până nu vom înțelege odată pentru totdeauna că legea e una pentru toți, societatea va fi mereu în pericol”.

După Colectiv în stradă s-a spus: „Corupția ucide!”. Guvernul Ponta a căzut la presiunea străzii. A urmat guvernul Cioloș. De câteva săptămâni avem un alt guvern – Grindeanu. Ne-am pus, ne punem, permanent speranțe în cei sosiți pe calul alb al schimbării.

Nu vrem să mai trăim tragedii!

A trecut un an de la Colectiv și aproape nimic nu pare să se fi schimbat. Oare doar „corupția ucide” sau ne ucide indiferența cu care tratăm viețile celor de cei de lângă noi? Aceleași săli de spectacol, aceleași cluburi, la fel de nesigure. Avem nevoie de legi clare, pe care oamenii să le respecte din convingere.

Suntem capabili să ne mobilizăm pentru atingerea acestui deziderat? E nevoie de multă, foarte multă răbdare, înțelegere și prețuire a fiecărui om din această țară!

Bună dimineața!

Trezirea was last modified: ianuarie 22nd, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: