Trebuie neapărat să înțelegeți cerințele examenului de Logică de la INM

24 iun. 2016
Vizualizari: 3743
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Bună ziua, suntem împreună la Facultatea de Drept a Universității Al. I. Cuza din Iași, cu d-na conf. univ. dr. Melentina Toma, conferențiar universitar la Facultatea de Filozofie a Universității Al. I. Cuza și aș vrea să discutăm un pic despre examenul de logică care se dă la INM, un examen care a fost pus în discuție, examenul de Logică, la această conferință organizată de Facultatea de Drept în parteneriat cu ELSA România la Universitatea Al. I. Cuza din Iași. Bună ziua, d-na profesor.

Melentina Toma: Bună ziua.

Nicolae Cîrstea: Cât de greu este examenul de Logică la INM?

Melentina Toma: Este un examen accesibil, este un examen interesant, este, practic, logică aplicată și este accesibil oricui are antrenament în învățare.

Nicolae Cîrstea: Cât de greu este să-i aduceți pe studenții de la Facultatea de Drept în zona logică a lucrurilor, în zona logică a acestui examen de admitere la INM, din discuțiile pe care le-ați avut astăzi, dar bănuiesc că și cu alte prilejuri?

Melentina Toma: Nu este foarte greu. Depinde de antrenamentul fiecăruia în ceea ce privește învățarea. Pentru cei care au gândirea formată mai spre științe exacte, este ceva mai simplu; pentru cei care au o pregătire filologică, pot fi anumite dificultăți, până înțeleg cerințele. În realitate, subiectele sunt foarte bine făcute și țin de logica naturală. Adică nu trebuie să știi neapărat regulile logicii generale sau ale logicii formale pentru a rezolva aceste tipuri de exerciții.

Nicolae Cîrstea: Studenții de la Drept sunt, de regulă, speriați de aceste examen pentru că este într-o zonă, să zic, reală a învățământului, ei sunt obișnuiți mai degrabă cu literatura, cu gramatica, cu limba română…

Melentina Toma: Sunt la fel de speriați ca și cei de la Filosofie când intră în contact cu acest gen de exerciții. Au impresia că ar trebui să știe ceva sau ar trebui să facă ceva ce ei nu știu. În realitate, după ce li se fac înțelese cerințele, își dau seama că sunt accesibile, și nu numai atât, dar devin pasionați și chiar lucrează cu plăcere și ajung la rezultate foarte bune.

Nicolae Cîrstea: Ce calități și aptitudini ar trebui să aibă un student ca să poată recepta mai ușor Logica?

Melentina Toma: Ca în toate domeniile, și aici primul pas este legat de înțelegerea textului. De înțelegerea termenilor și de puterea de a sintetiza informațiile și cerințele. Pentru că sunt probe care se bazează pe reguli, alte probe în care predomină înțelegerea propriu-zisă a conținutului, cum este proba „înțelegerea unui text” – chiar așa se cheamă una dintre probe.

Nicolae Cîrstea: Este greu examenul de Logică de la INM?

Melentina Toma: Nu este greu. L-am probat pe diferite categorii de studenți, de profil diferit, deci din domenii absolut diferite, inclusiv pe elevi din învățământul preuniversitar. Deci, pur și simplu, trebuie să iei pixul și foaia și să rezolvi.

Nicolae Cîrstea: Puteți să ne spuneți câteva lucruri mai aplicate despre acest examen? Din ce este format examenul la Logică la INM?

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Melentina Toma: Da. Sunt trei tipuri de exerciții sau trei tipuri de probe. Primul este raționamentul analitic, în care se enumeră, se descrie o anumită situație și apoi se impun niște cerințe. Adică situația respectivă trebuie rezolvată respectând 3-4 sau chiar 5 reguli. După care încep un număr de 5-6 cerințe, în care cel care vrea să rezolve ar trebui să facă calcule. Pentru că, fie trebuie să rezolve o ordine a anumitor lucruri sau o grupare de oameni pentru diferite chestiuni și trebuie să respecte cerințele cu pricina. Și este interesant că la fiecare întrebare se mai adaugă o cerință suplimentară, care resetează toate cele anterioare și devine tot mai interesant. Și este tipul de exercițiu la care, teoretic, nu se poate greși.

Nicolae Cîrstea: Există o bibliografie care este recomandată pentru acest examen foarte important, iată, pentru studenții la Drept. Prin numărul candidaților, an de an sunt mii de candidați care încearcă să intre la acest examen la INM.

Melentina Toma: Bibliografia nu cred că este de folos, pentru că pur și simplu sunt aplicații logice pe care ei trebuie să le rezolve și cam greu să fie o carte anume sau anumite cărți care să facă acest lucru. În schimb, este un ghid, elaborat chiar de către autoritatea centrală, care dă exemple de rezolvare a acestor trei tipuri de exercițiu. Eu, de exemplu, n-am avut răbdare s-o parcurg, este voluminoasă, dar bănuiesc că pentru cineva care nu știe de unde să înceapă, este binevenită și poate să-i fie de mare ajutor.

Nicolae Cîrstea: La această conferință, admiterea la INM și barou, organizată de dumneavoastră la Iași, de Universitate, Facultatea de Drept și ELSA România, s-a insistat destul de mult pentru a te pregăti ca și candidat cu mult înainte de acest examen, nu în ultimele luni, nu în ultimul an. Este valabilă o pregătire susținută anterior și la examenul de Logică?

Melentina Toma: Este obligatorie, pentru că mulți dintre studenți nu au antrenament pe acest gen de aplicație, pe exerciții și exersări, pe de o parte; pe de altă parte, nu sunt familiarizați cu anumite cerințe. De exemplu, la primul tip de exerciții se cere: Care enunț poate fi adevărat sau trebuie să fie adevărat; care poate fi fals sau trebuie. Deci diferența dintre „poate” și „trebuie” – și multe alte diferențe – trebuie înțelese de undeva. Și atunci, are nevoie de o etapă de înțelegere a cerințelor, de familiarizare cu raționamentul propriu-zis și apoi are nevoie neapărată de o etapă de lucru intens individual, pentru a câștiga timp. Pentru că nu se pune problema numai să răspundă corect, ci este constrâns de timp, să se și încadreze în timp pentru a rezolva cele 120 de întrebări în cele 4 ore. Ceea ce pentru cineva care-i mai încet sau care nu are antrenament, este un mare dezavantaj. Pentru că trebuie să facă și bine, și rapid. Și atunci, exact ca la matematică, cu pixul și hârtiuța, trebuie să lucreze cu mult timp înainte; măcar pentru viteză, chiar dacă știe bine sau are aptitudinea de a rezolva bine, pentru a prinde viteză trebuie să exerseze mult.

Nicolae Cîrstea: Dacă aș fi în fața dumneavoastră înainte de a fi citit orice are legătură cu Logica, practic aș fi un student la Drept așa cum vin majoritatea, fără o pregătire și noțiuni aprofundate, ce mi-ați recomanda să fac în primele 2-3 luni în care mi-aș dori să citesc și să aprofundez logica?

Melentina Toma: Eu v-aș recomanda, în primul rând, să aveți o întâlnire sau două – cam două v-ar trebui – cu un specialist în logică, să vă explice cerințele. Pentru că dacă le înțelegeți, după aceea nu mai aveți nevoie de nimeni. Puteți lucra în ritmul pe care-l aveți, până îmbunătățiți ritmul. Deci trebuie neapărat să înțelegeți cerințele.

Nicolae Cîrstea: Este suficientă o pregătire de aproximativ un an pentru a înțelege și a aprofunda și a face față unui asemenea examen?

Melentina Toma: Depinde de capacitatea fiecăruia. Eu am probat că se poate și într-un timp mult mai scurt face progrese foarte mari. Depinde unde se află candidatul cu capacitatea de înțelegere, de lucru și toate celelalte. Deci se poate și în termen foarte scurt. Am avut situații în care în maxim două luni s-a ajuns la 80 de puncte un om care nu știa nimic și nu avea cine știe ce bază.

Nicolae Cîrstea: D-na profesor vă mulțumesc pentru disponibilitatea dumneavoastră și vă felicit pentru această manifestare, iată, în care ați fost față în față cu studenții de la Facultatea de Drept, în care ați încercat, prin întrebări, prin răspunsuri, prin clarificarea anumitor aspecte, să-i aduceți pe studenți mai aproape de a lua acest examen.

Melentina Toma: Mulțumesc frumos.

Trebuie neapărat să înțelegeți cerințele examenului de Logică de la INM was last modified: iunie 25th, 2016 by Melentina Toma

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Melentina Toma

Melentina Toma

Este conf. univ. dr., titular în Departamentul de filosofie din cadrul Facultății de Filosofie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași.
A mai scris: