Tema zilei: Abuzul în serviciu

16 feb. 2017
Vizualizari: 1749

Tocmai ieri prezentam două decizii ale Curților de Apel din Alba și Cluj cu privire la abuzul în serviciu, consemnate de presă.

Azi, Mediafax aduce în atenția opiniei publice un alt caz în care persoanele acuzate de abuz în serviciu au fost achitate. „Doi inculpați condamnați de Judecătoria Slatina pentru abuz în serviciu au fost achitați de Curtea de Apel Craiova, pe motiv că fapta în cazul lor nu mai este prevăzută de legea penală ca urmare a deciziei Curții Constituționale din vara anului trecut”, notează Mediafax.

Universul Juridic citează acordat Radio Iași de rectorul prof. univ. dr. Tudorel Toader, fost judecător al Curții Constituționale, pe tema abuzului în serviciu. Domnia sa a precizat pentru Radio Iași că „norma juridică se aplică în continuare, fără întrerupere, dar în sensul interpretat de Curte”.

„Nu vorbim despre incriminarea sau dezincriminarea abuzului, pentru că a incrimina o faptă este de competența legiuitorului. Tot legiuitorul dezincriminează o faptă, adică o scoate din câmpul, din sfera de incidență, de aplicare a normei penale, a ilicitului penal. Prin urmare, decizia Curții Constituționale nu a avut și nici nu putea să aibă ca efect dezincriminarea abuzului. A fost o decizie interpretativă, care nu a mai suspendat norma juridică a abuzului de la art. 297 Cod penal. […] La decizia interpretativă, din momentul publicării deciziei în Monitorul Oficial, norma juridică interpetată de către Curtea Constituțională se aplică în continuare, fără nicio suspendare, fără nicio întrerupere, dar se aplică în sensul interpretat de Curte, fără sensul neconstituțional, adică decizia extrage o interpretare a normei în dezacord cu legea fundamentală” – a precizat rectorul Tudorel Toader în interviul acordat Radio Iași, citat de Universul Juridic.

Pe aceeași temă, abuzul în serviciu s-a pronunțat și procurorulul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

„Abuzul în serviciu nu este discriminat în acest moment, a afirmat procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, miercuri, adăugând că dezincriminarea ar însemna o abrogare, „chiar și tacită”, notează Agerpres.

Rămânem pe tărâmul justiției, acolo unde „ministrul interimar al justiției, Ana Birchall, a declarat miercuri că a purtat în aceste zile discuții cu reprezentanți ai magistraților, dar și ai instituțiilor din sistemul judiciar pe chestiuni ce țin de buna administrare a justiției”, după cum arată Agerpres.

„Pentru mine este extrem de important ca să asigur activitatea curentă a ministerului, bunul mers al activității administrative a ministerului. Și era absolut normal să am un dialog cu toți cei care au, și în această perioadă, și în general, un cuvânt greu de spus în bunul mers al justiției. Și am vorbit cu toți, inclusiv cu UNJR, cu reprezentanții magistraților. (…) Cu toată lumea și cu toate instituțiile, că așa este normal, e un dialog normal, firesc, să pot să-i întreb dacă au probleme curente pe agendă”, a spus ministrul Ana Birchall, notează Agerpres.

Revenim la votul din Parlament pe O.U.G. nr. 14/2017 cu o informație furnizată de News.ro: „Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, a declarat miercuri, la Parlament, că membrii comisiei vor adopta săptămâna viitoare O.U.G. nr. 14, cu propunerea ca în corpul legii să fie specificat că Ordonanței de Urgență nr. 13 i-au încetat efectele la data la care a fost abrogată”.

News.ro scrie despre audierea la DNA a unui ministru al cabinetului Grindeanu în dosarul în care se fac cercetări legate de modul de elaborare O.U.G. nr. 13/2017.

„Ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Grațiela Gavrilescu, a plecat de la DNA după aproximativ două ore, ea spunând că nu poate da informații despre dosarul în care a fost audiată, pentru că este o procedură în curs. Grațiela Gavrilescu a fost audiată în calitate de martor în dosarul în care se fac cercetări legate de modul de elaborare O.U.G. nr. 13 privind modificarea codurilor penale, abrogată ulterior printr-o altă ordonanță de urgență”, arată News.ro.

Majoritatea agențiilor de știri consemnează demisia procurorului Mircea Negulescu de la DNA Ploiești. „Mircea Negulescu, unul dintre procurorii care instrumentează dosarul Ponta-Ghiță-Blair, a cerut încetarea activității în cadrul Direcției Naționale Anticorupție”, anunță Agerpres, în baza unui comunicat DNA.

„Având în vedere apariția în spațiul public a unei înregistrări audio conținând un dialog atribuit unui procuror din cadrul Serviciului Teritorial Ploiești și unei alte persoane, la data de 15 februarie 2017, s-a înregistrat cererea formulată de magistratul respectiv de încetare a activității în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Această cerere a fost transmisă Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, spre competentă soluționare”, se precizează în comunicatul DNA, citat de Agerpres.

Mediafax readuce în discuție pericolul sancționării României de Curtea de Justiție a UE din cauza depozitelor ilegale de gunoi, situație sesizată luna trecută și de ministrul Daniel Constantin.

„Comisia Europeană a trimis România în fața Curții de Justiție a UE pentru faptul că nu a închis și reabilitat 68 de depozite ilegale de deșeuri, ce constituie un risc grav pentru sănătatea umană și pentru mediu. (…) Măsuri similare au fost adoptate împotriva altor șase state membre: Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia și Slovacia. Curtea a emis deja hotărâri împotriva Bulgariei, a Ciprului și a Spaniei. Există numeroase modalități de eliminare a deșeurilor. Îngroparea acestora în sol, cunoscută sub denumirea de „depozitare”, este metoda cel mai puțin durabilă din punct de vedere ecologic și ar trebui să fie menținută doar la minimul absolut necesar”, scrie Mediafax.

Dar, de la UE nu ne vin doar vești proaste. „Parlamentul European a aprobat miercuri Acordul de liber-schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA), ceea ce va permite intrarea provizorie în vigoare a acestui acord în lunile care vor urma”, notează DC News.

„Românii care au mai fost în Canada și au obținut anterior viză vor putea călători în Canada fără restricții de la sfârșitul lui aprilie. Ulterior, din 1 decembrie, toți românii vor putea călători fără vize în Canada”, mai scriu jurnaliștii agenției de presă amintite mai sus.

Marți, Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a afirmat că președintele SUA, Donald Trump, se așteaptă ca Rusia să returneze Ucrainei regiunea Crimeea și să contribuie la reducerea violențelor separatiste în regiunile est-ucrainene.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Ziarul Gândul scrie: „Rusia nu va restitui Crimeea Ucrainei, a declarat miercuri Ministerul de Externe de la Kremlin, ca răspuns în fața afirmațiilor Casei Albe referitoare la faptul că SUA se așteaptă ca Moscova să returneze statului ucrainean peninsula de pe coasta de nord a Mării Negre”.

Jurnaliștii de la Gândul notează declarația purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, citată de presa internatională: „Nu vom returna teritoriul nostru. Crimeea este un teritoriu ce aparține Rusiei”.

Unde este oare marea iubire a președintelui Trump pentru Rusia despre care vorbeau unii membrii ai Congresului american?

Bună dimineața!

Tema zilei: Abuzul în serviciu was last modified: februarie 15th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: