Tehnologia conduce la o competiție reală între studenți și profesorii

12 sept. 2016
Vizualizari: 1640
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Bună ziua. Suntem la Târgu Mureș împreună cu dl Nicolae Ploeșteanu, director al departamentului Drept din cadrul Universității Petru Maior din Tg. Mureș. Bine v-am găsit!

Nicolae Ploeșteanu: Bine v-am găsit, bună ziua!

Nicolae Cîrstea: D-le profesor, suntem în interiorul Maratonului Facultăților de Drept. Am făcut un popas și la Tg. Mureș. Ne-am dori să discutăm cu dumneavoastră în calitate de reprezentant al Facultății de Drept din cadrul universității, despre studenți, despre cum se situează facultatea în interiorul universității, despre masterate și alte chestiuni particulare care definesc facultatea din care faceți parte și în care vă desfășurați activitatea. Sunteți o facultate mai mică în această zonă a Transilvaniei. Ce ne puteți spune despre numărul de locuri pe locuri pe care-l aveți de la buget, numărul locurilor cu taxă, împărțirea acestora între cursurile de zi și cursurile de învățământ cu frecvență redusă?

Nicolae Ploeșteanu: Mă bucur că în cadrul maratonului v-ați oprit în Tg. Mureș și fac această legătură cu ceea ce ne caracterizează în general în Tg. Mureș pe cei din zona universitară, și anume o anumită tipologie a mentalității, că aici cândva a existat și a funcționat tabla regească, unde absolut toți juriștii din Transilvania își urmau cursurile de practică și primeau diplome de exercițiu a profesiei ulterior.

Nicolae Cîrstea: Ce număr de locuri aveți la facultate și cum se situează aceasta pe palierele învățământ de zi și frecvență redusă?

Nicolae Ploeșteanu: La învățământul de zi avem un număr de 100 de locuri disponibile. Sigur că cele bugetate sunt mai reduse, însă există, și avem dezvoltată și formă de învățământ fără frecvență, unde sigur, toate sunt cu taxă. Studenți există, există cerere. În special ne adresăm regiunii – județul Mureș, județele Harghita, Covasna, Sibiu, Alba – însă avem și un palier specific, în special din zona Moldovei.

Nicolae Cîrstea: Moldova românească sau Moldova de dincolo de Prut?

Nicolae Ploeșteanu: Nu facem absolut niciun fel de diferență. Doar că, sigur, pentru cei care sunt dincolo de Prut avem locuri speciale, care sunt finanțate de la bugetul de stat.

Nicolae Cîrstea: Sunteți o instituție publică, o instituție de stat, ca facultate. Aș vrea să vă întreb în acest context cât de greu este pentru dumneavoastră să vă ocupați locurile, atât la cursurile pentru cei 4 ani, cât și la cursurile de masterat.

Nicolae Ploeșteanu: Există o competiție cred că generală. În momentul de față cred că ea caracterizează toată țara. Pentru că, dacă ne referim la studiile de licență, aici avem o relativă stabilitate, de ani de zile, în ceea ce privește studenții, iar dacă ne referim la masterate, acestea trebuie să corespundă pieței în special. Or, pentru a corespunde pieței, orice cadru didactic din țară trebuie să dea performanță și să identifice linia de specializare cerută. Iar aceasta este o chestiune specifică întregii țări, nu doar Universității Petru Maior.

Noi la masterat avem locurile ocupate; avem două masterate pe care le gestionăm, și anume unul specific profesiilor juridice și profesiilor liberale din domeniul juridic și un al doilea masterat, care se adresează în special celor care lucrează în administrația publică – e un masterat care are o conotație europeană, în cel de-al doilea an se urmează 6 luni de practică în străinătate.

Nicolae Cîrstea: M-am bucurat să văd aici, la tg. Mureș, o serie de manifestări organizate de către facultate, cu sprijinul universității. Cum este relația dumneavoastră ca facultate cu universitatea, cum vă sprijină universitatea în demersurile pe care le organizați? Am văzut, cum spuneam, mese rotunde, conferințe realizate în parteneriat cu uniunile profesionale…

Nicolae Ploeșteanu: Eu cred că acest cadru care există în momentul de față trebuie menținut, pentru că Universitatea Petru Maior deja este, să spun așa, un simbol al anumitor tipologii de activități cu conotație științifică și practică. Cred că cea mai relevantă la momentul de față este conferința anuală de executare silită care asigură și pregătirea profesională pentru corpul executorilor judecătorești, însă avem, de asemenea, o serie de concursuri și competiții, activități tradiționale care se organizează și care sunt cunoscute în țară, cum ar fi concursul de pledoarii juridice Fiat Justiția sau Primăvara studențească în domeniul administrației publice în special – activități care sunt foarte bine privite, care atrag studenți din toată țara și chiar și din afara țării. Spre exemplu, școala de vară International Summer law school, care este organizată tot în parteneriat cu Universitatea Petru Maior și cu departamentul de Drept.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc pentru răspunsul dumneavoastră. Aș vrea să vă întreb din punct de vedere instituțional, care sunt facultățile din țară sau poate din străinătate cu care colaborați cel mai bine. Care sunt profesorii de la aceste facultăți care vă vizitează? Am văzut, cum spuneam anterior, prezențe constante la Tg. Mureș ale unor profesioniști și profesori importanți.

Nicolae Ploeșteanu: Sigur, în special avem câteva relații tradiționale stabilite cu Universitatea de la Versailles, cu Universitatea din Lecce, Italia, cu Universitatea Corvinus din Ungaria; de asemenea, există relații de colaborare puternice cu universitățile din Republica Moldova, în special cu cea Universitatea din Bălți.

În privința colaborării cred eu că un specific foarte important, dacă m-aș referi la specificul colaborărilor inter-universitare și inter-relaționale între profesorii facultății noastre și alte centre universitare, m-aș referi în special la colaborările care leagă vechile provincii istorice, cum ar fi Moldova, Țara Românească și Transilvania, unde noi, ca și colectiv, am simțit de-a lungul timpului un sprijin puternic din partea acestor persoane, dintre care unele ne-au și format pe unii dintre membrii colectivului – din Sibiu dl profesor Ioan Leș sau din București dl prof. Mihail Șandru sau dl prof. univ. din Iași Valeriu Sciucă. Deci, iată, am exemplificat doar câteva persoane care susțin această activitate și cred că susțin prin atitudinea domniilor lor în realitate ceea ce societatea românească în ansamblul ei ar trebui să sprijine și mai puternic. Un spirit social de justețe și de justiție în această zonă, precum și în toate celelalte zone ale țării noastre. Dar de data aceasta realizat într-un cadru universitar.

Nicolae Cîrstea: În interiorul facultății ființează și un grup local al ELSA România, grupul de la Tg. Mureș. Maratonul facultăților de Drept este organizat în parteneriat cu această organizație a studenților, care are reprezentanți și filiale în cele mai importante facultăți de drept. Cum colaborați dumneavoastră cu studenții, cu ELSA filiala Tg. Mureș?

Nicolae Ploeșteanu: ELSA Tg. Mureș este o asociație studențească cu un profil poate specific acestor vremuri și specific celorlalte centre universitare. Exact nu pot să mă pronunț; pot să mă pronunț cu privire la ELSA Tg. Mureș că este un cadru în care se realizează o viață studențească destul de viguroasă și se realizează o coeziune la nivelul studenților. ELSA Tg. Mureș sprijină puternic propria sa dezvoltare și dezvoltarea studenților, de care aceștia au nevoie. În al doilea rând, ELSA Tg. Mureș joacă – alături de alte organizații ELSA din țară – un rol important în ceea ce privește relația dintre corpul studenților de la facultăților de Drept și instituțiile unde aceștia își desfășoară activitatea. Există o tatonare pozitivă – ca să n-o numesc presiune – pe care o realizează ELSA asupra instituției în sine. Pozitivă pentru că efectele acestei tatonări sunt în sprijinul atât al corpului profesional, cât și al dezvoltării studenților. Exemplificativ spun, informările pe care aceștia le solicită pentru a participa în organele de conducere a universității, pentru a avea reprezentanți și a participa la actul de decizie. Exemplificativ am arătat cum anume ELSA contribuie la dezvoltarea societății românești, în final, prin facultățile de Drept.

Nicolae Cîrstea: Aș mai avea două întrebări la final. Prima ar fi: Cât de mult s-au schimbat studenții față de momentul la care noi înșine am fost studenți? Cât influențează tehnologia actuală viața studențească, acumularea informațiilor? Cum îi simțiți din acest punct de vedere pe colegii noștri mai tineri, din postura de profesor, de la pupitru, atunci când intrați în sala de curs sau de seminar?

Nicolae Ploeșteanu: Vremurile s-au schimbat, cu siguranță. Tehnologia, în special, e cea care pune la dispoziția studenților în momentul de față un volum de informații impresionant, într-o manieră facilă și rapidă. Ceea ce conduce la o competiție reală între studenți și profesorii pe care îi au. Față de vremurile noastre, în sine, tipologia studentului nu este schimbată. Însă cu siguranță au enorm de multe posibilități și oportunități mult mai mari decât cele pe care le-am avut. Care este consecința existenței atâtor oportunități? Este aceea că studentul poate, la sfârșitul facultății, la sfârșitul studiilor juridice, să ajungă deja un bun profesionist începător. Ceea ce în anii anteriori – eu am încheiat facultatea între anii 1991-1995 – nu aveam asemenea oportunități, cu siguranță. Și atunci când existau, informația ajungea puțin mai greu la noi.

Aș fi încercat să sintetizez care este avantajul pe care-l au de data asta. Și anume, inserarea la locul de muncă este mult mai ușoară dacă, sigur, este interesat studentul. Ca întotdeauna, și pe vremea noastră existau studenți excepționali și studenți care urmau doar un parcurs profesional obișnuit. Acum, pentru cei care urmează Dreptul știm foarte bine că această călăuză a Justiției pe care o avem în minte ne dă niște frământări inclusiv în ceea ce privește formarea profesională.

Nicolae Cîrstea: O ultimă întrebare aș mai avea: În calitate de profesor, de cadru didactic, cu ce v-ați dori dumneavoastră să rămână un student după cei 4 ani de cursuri?

Nicolae Ploeșteanu: Cu ideea de justiție și misiunea pe care o va avea, cu hotărârea că absolut nimic nu este un obstacol de netrecut în viața pe care o va parcurge și, bineînțeles, cu competențe bine formate și stabilite.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc d-le profesor, vă doresc succes în această misiune de la catedră, în misiunea de a-i forma pe viitorii noștri colegi juriști. Din discuția noastră suntem convinși că acest deziderat se va realiza.

Nicolae Ploeșteanu: Mulțumesc și eu și, încă o dată, bine ați venit la Tg. Mureș.

Tehnologia conduce la o competiție reală între studenți și profesorii was last modified: septembrie 12th, 2016 by Nicolae Ploeșteanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Nicolae Ploeșteanu

Nicolae Ploeșteanu

Este conferenţiar universitar doctor în cadrul Universităţii „Petru Maior”, unde predă materiile Drept Internaţional Public şi Drept Internaţional Privat. În cadrul cursurilor de master predă Procesul constituţional şi protejarea drepturilor omului.
A mai scris: