Suspendarea cursului judecării procesului. Anularea recursului (NCPC)

13 feb. 2017
Vizualizari: 3788
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1483/2016

NCPC: art. 414, NCPC: art. 486, NCPC: art. 488, NCPC: art. 489, NCPC: art. 493

O astfel de încheiere poate fi atacată cu recurs la instanța superioară în speță Înalta Curte de Casație și Justiție, așa cum prevăd dispozițiile art. 414 alin. (1) NCPC.

Potrivit alin. (2) al aceluiași articol „recursul se poate declara cât timp durează suspendarea cursului judecării procesului atât împotriva încheierii prin care s-a dispus suspendarea, cât și împotriva încheierii prin care s-a dispus respingerea cererii de repunere pe rol”.

Aceasta nu înseamnă însă că recursul nu trebuie să fie motivat ori că motivele deduse judecății prin intermediul căii de atac nu ar trebui să se circumscrie ipotezelor expres reglementate de dispozițiile art. 488 NCPC care nu disting cu privire la obiectul hotărârii recurate.

Chestiunile pe care recurenta-reclamantă Ie supune dezbaterii în calea extraordinară de atac a recursului nu pot constitui critici de nelegalitate care să conducă la desființarea încheierii atacate întrucât nu au legătură cu cele statuate de instanță în respectiva hotărâre, împrejurare ce echivalează cu nemotivarea recursului.

Astfel, în speță, recurenta-reclamantă a arătat, în mod generic, că toate demersurile sale judiciare sunt analizate cu lipsă de obiectivitate și de imparțialitate; că există ingerințe nejustificate și abuzive în actul de justiție; că se impune acordarea de respect martirilor neamului românesc; că instanțele de judecată nu s-au pronunțat asupra niciunuia din actele normative în raport de care recurenta-reclamantă a arătat că este scutită de la plata taxelor judiciare de timbru în toate dosarele în care figurează ca parte și că i-au fost încălcate grav drepturi fundamentale reglementate de acte normative internaționale.

Aceste chestiuni însă nu pot fi avute în vedere de către instanța de control judiciar și nu pot fi analizate în contextul art. 488 alin. (1) pct. 1-8 NCPC, întrucât sunt străine de rațiunile pentru care a fost dispusă măsura suspendării judecății pentru lipsa părților, ce constituie obiect al hotărârii recurate supusă controlului de nelegalitate la instanța ierarhic superioară. De asemenea, nu au fost identificate motive de ordine publică în sensul prevăzut de art. 489 alin. (3) NCPC.

Neîndeplinirea condiției prevăzută de art. 486 alin. (1) lit. d) NCPC cu privire la motivarea recursului atrage sancțiunea anulării acestuia, potrivit art. 493 alin. (5) NCPC.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte va anula recursul declarat de reclamanta A. împotriva încheierii de ședință din 21 ianuarie 2016 a Curții de Apel Cluj, secția I civilă.

Sursa informației: www.scj.ro.

Suspendarea cursului judecării procesului. Anularea recursului (NCPC) was last modified: decembrie 7th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: