Suspendarea cererii de revizuire. Principiul legalităţii căilor de atac (NCPC)

18 ian. 2017
Vizualizari: 1559
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 810/2016

CPC: art. 242 [art. 411 NCPC], CPC: art. 2441 [art. 414 NCPC], CPC: art. 299 [art. 483 NCPC]

Prealabil examinării excepției, se reține că dispozițiile NCPC invocate de recurenți nu sunt aplicabile, întrucât prezentul litigiu a fost dedus judecății anterior intrării acestuia în vigoare, motiv pentru care prezentului recurs i se aplică prevederile VCPC.

În sistemul nostru de drept mijloacele procesuale de atac a hotărârilor judecătorești, exercitarea, precum și efectele acestora sunt guvernate de principiul legalității căilor de atac, regulă cu valoare de principiu constituțional, care semnifică instituirea prin lege a căilor de atac și exercitarea lor în condițiile legii, potrivit cu natura și scopul lor și în ordinea reglementată de legiuitor.

Prin urmare, pentru a da eficiență principiului constituțional al egalității în fața legii și autorităților, instanța este obligată a examina căile de atac cu care este sesizată prin prisma îndeplinirii condițiilor de exercitate stabilite de legea procesuală civilă și a respinge, ca inadmisibilă, orice cale de atac neconformă acestora.

Potrivit dispozițiilor art. 299 alin. (1) C. proc. civ. [art. 483 NCPC] sunt supuse recursului hotărârile date fără drept de apel, cele date în apel, precum și în condițiile legii hotărârile altor organe cu activitate jurisdicțională.

Totodată, dispozițiile art. 2441 alin. (1) C. proc. civ. [art. 414 NCPC] stabilesc că asupra suspendării judecării procesului, instanța se va pronunța prin încheiere care poate fi atacată cu recurs în mod separat, cu excepția celor pronunțate în recurs, care sunt irevocabile, nefiind, deci, susceptibile de recurs.

În speță, se constată ca încheierea de ședință din 24 septembrie 2015 a Curții de Apel Oradea, împotriva căreia s-a formulat prezentul recurs de către B. și A., prin care s-a dispus suspendarea judecării cererii de revizuire, în conformitate cu dispozițiile art. 242 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ. [art. 411 NCPC], nu este susceptibilă de a fi atacată cu recurs.

Este de observat așadar, că recursul declarat în cauză nu este admisibil, ca urmare a neîndeplinirii condițiilor prevăzute de art. 2441 C. proc. civ. [art. 414 NCPC] raportat la art. 299 C. proc. civ. [art. 483 NCPC], cu referire la existența unei încheieri susceptibile de reformare pe această cale.

În consecință, pentru considerentele ce preced, Înalta Curte, va respinge ca inadmisibil recursul declarat de recurenții B. și A.

Sursa informației: www.scj.ro.

Suspendarea cererii de revizuire. Principiul legalității căilor de atac (NCPC) was last modified: ianuarie 18th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: