Surprize…

19 ian. 2017
Vizualizari: 2020

Deschidem Revista de dimineață cu o informație așteptată, cu interes, de românii cu credite în franci elvețieni.

News.ro scrie că:Curtea Constituțională (CCR) a amânat din nou, miercuri, decizia pentru sesizarea de neconstituționalitate privind legea conversiei creditelor în franci elvețieni, discuțiile urmând să fie reluate în 7 februarie”.

„Am amânat-o pentru acea formulă magică, pentru examinarea mai adâncă a problematicii și pentru a da o decizie care să fie și în concordanță, nu în sensul soluției finale a admiterii sau respingerii, cu analiza pe care am făcut-o acolo (Legea dării în plată – n.r.) cu privire la retroactivitate, impreviziune, dacă se aplică și aici sau nu. N-am mai cerut nimic, doar simțim nevoia unei aprofundări a motivelor pentru care vom da o soluție sau alta”, a justificat amânarea Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale, declarație consemnată de News.ro.

Ședința de ieri a Guvernului a fost onorată de președintele Iohannis.

Premierul Grindeanu se pare că a aflat în ultima clipă de participarea președintelui Iohannis la această ședință ordinară de guvern.

„Președintele Klaus Iohannis a participat miercuri la ședința de Guvern. Înainte de ședință, președintele Klaus Iohannis a avut o discuție, în biroul premierului, cu șeful Executivului și cu ministrul justiției, Florin Iordache”, scrie Mediafax.

Mobilul vizitei de la Guvern a președintelui a fost o ordonanță de urgență privind grațierea unor pedepse, despre care se vorbea deja pe rețelele de socializare.

Mediafax notează declarația președintelui Klaus Iohannis făcută presei înainte ca acesta să părăsească sala: „Premierul mi-a promis că nu vor fi ordonanțe privind grațierea și modificarea codurilor penale, fără consultare”.

Vizita surpriză de la Guvern a președintelui Klaus Iohannis vine după ce, cu o zi înainte, potrivit Mediafax „Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că a semnat decretele privind eliberarea din funcție și trecerea în rezervă a generalului SRI, Florian Coldea”.

Ordonanțele privind grațierea și modificarea codurilor penale nu au intrat ieri pe ordinea de zi.

În cadrul ședinței, premierul Grindeanu a făcut două noi numiri la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

DC News scrie: „Harry Ilan Laufer și Marin Florian au fost numiți în funcțiile de secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat”.

De asemenea, „Guvernul a decis, în ședința de miercuri, ca ziua de 23 ianuarie să fie liberă pentru salariații din sectorul public, urmând ca aceasta să fie recuperată pe 28 ianuarie”, după cum notează Agerpres.

Mediafax scrie că: „Ministrul justiției, Florin Iordache, a anunțat că Ministerul Justiției a transmis miercuri dimineață spre consultare CSM-ului, ÎCCJ-ului și Parchetului General două acte normative, unul privind grațierea, nu amnistia și celălalt referitor la deciziile Curții Constituționale. Președintele ÎCCJ a anunțat că instituția a primit proiectele pe email, iar punctele de vedere trebuie transmise până pe 23 ianuarie”.

Proiectul Ordonanței de urgență pentru grațierea unor pedepse, aflat în dezbatere publică, este prezentat integral pe portalul Universul Juridic.

Tot de la Universul Juridic aflăm despre reacția UNJR la potențialele modificări ale legislației în ce privește abuzul în serviciu, neglijența în serviciu, conflictul de interese și instituția denunțătorului.

„Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) solicită guvernului Grindeanu să nu adopte nicio ordonanță de urgență care vizează activitatea autorității judecătorești, cum ar fi modificarea Codurilor, fără ca aceasta să fi fost pusă în dezbatere publică și fără să fi fost transmisă către CSM, spre avizare. UNJR atrage atenția asupra faptului că, în cursul întâlnirii avute pe data de 10 ianuarie 2017 cu ministrul justiției, Florin Iordache, acesta și-a asumat revizuirea cadrului normativ deja existent prin consultări cu corpul magistraților, în vederea asigurării unei legislații clare, coerente și previzibile” – notează Universul Juridic.

Universul Juridic mai anunță că: „În Monitorul Oficial nr. 48 din 17 ianuarie 2017, a fost publicată Legea nr. 4/2017 din 17 ianuarie 2017 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

O ultimă știre ne reamintește că dincolo de legi, ordonanțe, demisii sau demiteri și jocuri de culise, natura e stăpână.

„Patru seisme puternice cu magnitudinea peste 5 au fost resimțite miercuri, 18 ianuarie, în centrul Italiei”, notează Digi 24.

„Primul cutremur a avut loc la ora 10:25 (11:25 ora României) în centrul Italiei și a fost resimțit în Roma, Florența, Napoli și Lazio, informează la Republica. Seismul a a avut magnitudinea de 5,3, la o adâncime de 9 kilometri. Presa italiană precizează că acest seism a fost urmat de alte patru mai mici de 3,2. Apoi, la ora 11:14, un al doilea seism puternic cu magnitudinea 5,7 a fost resimțit în aceași zonă. La ora 11:25, un nou cutremur a fost resimțit, având magnitudinea 5,5. Al patrulea seism a avut magnitudinea 5,2 și s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, la ora 14:33 (15:33 ora României)”, relatează Digi Tv.

Pe zi ce trece, fiecare scandal de pe micile ecrane scindează societatea românească. Intoleranța, ura, indiferența, neîncrederea sunt doar câteva dintre fructele otrăvite culese de noi toți, în ultimii ani.

Mulți ne-am dorit o altă societate, în 1990 aveam alte speranțe. Ne-am însingurat. Din păcate, am ajuns ca doar tragediile să ne mai adune.

Bună dimineața!

Surprize… was last modified: ianuarie 18th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: