Surpriza

6 dec. 2016
Vizualizari: 1772

Deschidem „Revista de dimineață” cu știrea zilei: „Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, va prelua funcția de secretar executiv al Convenției Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind Diversitatea Biologică din luna martie 2017, potrivit site-ului oficial al forului mondial”, citat de Agerpres.

„Ministrul român al mediului a fost desemnat în această funcție de către secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-Moon, anunțul a fost făcut cu ocazia Zilei Naționale a României și în marja lucrărilor celei de-a 13-a Conferințe a Părților la Convenția ONU pentru Diversitate Biologică, care se desfășoară în perioada 1-17 decembrie în Cancun, Mexic”, mai notează ziariștii de la Agerpres.

Ar mai fi de menționat faptul că funcția pe care o va ocupa ministrul Palmer este cea mai înaltă funcție pe care a ocupat-o vreodată la ONU, un oficial român.

Revenim în actualitatea externă, acolo unde, două evenimente au ținut capul de afiș al zilei de luni. Primul, alegerile din Austria, care au fost tranșate în favoarea lui Alexander Van der Bellen, iar cel de-al doilea, referendumul constituțional din Italia, în care propunerile premierului Renzi nu au trecut și acesta s-a văzut obligat să-și dea demisia.

În Austria a învins în cele din urmă pro-europeanul Alexander Van der Bellen. Potrivit Agerpres, președintele Iohannis s-a grăbit să își felicite omologul austriac. „România și Austria sunt legate printr-o îndelungată și apropiată relație de prietenie, care are ca fundament parteneriatul în cadrul Uniunii Europene și o strânsă cooperare economică. Plecând de la aceste premise, sunt convins că vom putea aprofunda și intensifica cooperarea noastră politică și economică”, afirmă șeful statului român în mesajul adresat lui Alexander Van der Bellen, ca urmare a rezultatului alegerilor prezidențiale din Austria.

În Italia, criza abia acum începe. Cotidianul publică o analiză a situației Italiei și ne prezintă 3 scenarii de lucru ce pot fi aplicate imediat:

1.Un nou guvern Renzi nominalizat de președintele Sergio Mattarella. Însă, Matteo Renzi a declarat recent că este puțin probabil să opteze pentru o asemenea variantă.

2. Un guvern interimar de tehnocrați, care să treacă bugetul pentru anul viitor și să pregătească alegerile anticipate, unde Partidul Democrat al lui Renzi și populiștii eurosceptici din Mișcarea de 5 Stele ar fi umăr la umăr.

3. O coalizare a partidelor tradiționale pentru a a modifica legea electorală adoptată în 2015”.

Liderul Frontului Național din Franța, Marine Le Pen, salută respingerea reformei constituționale la Referendumul din Italia, afirmând că „această sete de libertate a națiunilor și de protecție trebuie să fie ascultată”.

„Italienii au respins UE și pe Renzi. Această sete de libertate a națiunilor și de protecție trebuie să fie ascultată!”, a scris Le Pen pe Twitter, citată de aceelași Cotidianul.

Instabilitatea ce se anunță în Italia poate zdruncina zona euro mult mai grav decât Brexitul. Acest lucru va fi resimțit de economia italiană, dar și de românii rezidenți în această țară.

Actualitatea internă este deschisă de noile numiri de la DNA.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat, luni, propunerile de numire a procurorilor Cameluș Păduraru și Carmen Doinița Bălășoiu în funcțiile de procuror-șef, respectiv procuror-șef adjunct la Secția judiciară penală din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA)”. – scrie Agepres.

News.ro aduce în atenția publică cazul torționarului Vișinescu: Alexandru Vișinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu-Sărat, a cerut instanței supreme să îi anuleze condamnarea la 20 de ani de închisoare primită pentru crime împotriva umanității pe motiv că faptele s-au prescris din 1978, iar timp de 50 de ani organele judiciare nu au avut nicio reacție judiciară în raport cu faptele sale”.

Cotidianul scrie și despre urmările unui eșec al echipei Cioloș: Guvernul a anunțat că amână restituirea sumelor strânse pentru cumpărarea „Cumințeniei Pământului“ pentru sfârșitul anului 2017. Astfel, se pune capac acestei penibile operațiuni de imagine, care s-a încheiat cu un eșec răsunător pentru guvernul tehnocrat. Valoarea totală a sumelor strânse este de 1.163.032 euro”.

News.ro publică rezultatele unui control al Corpul de control al premierului: Patru ministere au plătit 100 milioane lei pe produse software pe care nu le-au utilizat”. 

Aproape de viața universitară, Universul Juridic publică Subiectele și baremele la proba scrisă a examenului ce absolvire a INPPA, care a avut loc în data de 4 decembrie 2016.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Încet, România își reintră în ritmul cu care ne obișnuise: ridicări de imunități în Parlament, audieri, dosare în instanțe. Partidele intră în ultima săptămână de campanie.

Studenții se gândesc la vacanță, dar și la examene.

Bună dimineața!

Surpriza was last modified: decembrie 6th, 2016 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: