În acest moment sunt 34.000 de avocați activi în România – fenomenul se datorează, probabil, diversificării enorme a activităților în zona juridicului după 1989

24 iun. 2016
Vizualizari: 2600
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Domnule decan Marius Striblea, ați fost prezent la o sesiune de discuții cu studenții, organizată de ELSA și Facultatea de Drept. Cum vi s-a părut această interacțiune?

Marius Striblea: Din punctul meu de vedere este o inițiativă foarte bună. Și transpunerea ei în practică a fost deosebită și mă bucur foarte mult că am avut parte de o participare largă și că am fost și eu prezent.

Nicolae Cîrstea: Interacționați destul de des cu studenții facultății, vă propuneți să îmbunătățiți această colaborare, această interacțiune în viitor?

Marius Striblea: De bunăseamă socotesc că această colaborare între ELSA și Facultatea de Drept, pe de o parte, și Baroul de avocați din Iași, pe de altă parte, ar trebui intensificată și că ar trebui fructificată orice ocazie în care cele două părți să interacționeze. Cred că în perioada următoare vom semna chiar un protocol de colaborare cu cei de la ELSA și lucrurile vor putea intra într-un făgaș, să spunem, predictibil, cu întrevederi și cu participări constante la activitatea de zi cu zi a studentului și la tot ce înseamnă, să spunem, activitatea de avocatură, pe care tinerii noștri colegi vor să o cunoască tot mai bine, în prealabilul accesării ei prin concursul de admitere.

Nicolae Cîrstea: În discursul dumneavoastră spuneați că Baroul Iași este cel mai vechi barou înființat în România – recunosc că nu știam acest lucru. Cum se situează în acest moment Baroul Iași din punctul de vedere al numărului de avocați pe care îl aveți în barou la nivel național?

Marius Striblea: Din punctul de vedere al avocaților activi, care în acest moment este de 787, Baroul Iași este al doilea ca mărime – evident, după Baroul București. Există și alte barouri destul de importante din acest punct de vedere, cu care, de altfel, Iașiul concurează la numărul de membri – este vorba de Baroul Dolj, Baroul Cluj și cred că și Baroul Timiș este în aceeași dimensiune foarte mare. Mai puțin contează, cred, numărul de avocați – deși și acesta are importanță. Din punctul meu de vedere, ceea ce contează în primul rând este valoarea componenților baroului, valoarea individuală a fiecăruia dintre membrii baroului Iași. Și în ultimii ani noi luptăm ca această valoare să crească – atât pe plan profesional, cât și pe planul valorilor pe care le împărtășesc acești avocați care participă la actul de justiție în cadrul Baroului Iași. Pentru că, pe lângă o pregătire profesională foarte bună, avocatul trebuie să fie un ins curajos, să aibă contact tot timpul cu schimbările legislative și să-și apere necondiționat clientul, într-o loialitate care nu trebuie să fie pusă la îndoială nici măcar de către adversarii săi.

Nicolae Cîrstea: Din punctul dumneavoastră de vedere care ar fi calitățile pe care un student ar trebui să le aibă sau să și le cristalizeze, să și le educe în această perioadă, pentru a fi un bun avocat?

Marius Striblea: Din perspectiva mea, ca în orice profesie juridică, pregătirea profesională este esențială. Dar, așa cum arătam și în ceea ce am spus astăzi la conferință, studentul, absolventul care vrea să intre în barou trebuie să aibă curaj, trebuie să gestioneze foarte bine problemele pe care dosarele i le scot în față și multe dintre aceste chestiuni consumă nervi, consumă psihic, consumă, din toate punctele de vedere, timp. Și atunci, cred că înainte de a accesa baroul, tânărul absolvent trebuie să analizeze toate aceste chestiuni și, sigur, va vedea pe parcursul practicării avocaturii, dacă această profesie i se potrivește. Pentru că mulți dintre cei care au intrat în avocatură au ajuns la concluzia că această profesie nu li se potrivește și au decis să acceseze magistratura sau notariatul, sau chiar au ieșit în profesii nejuridice.

Nicolae Cîrstea: Care sunt problemele cu care se confruntă avocații din cadrul Baroului Iași? Există posibilitatea de specializare, așa cum sunt în barourile mai mari, sau este destul de dificil să se ajungă aici?

Marius Striblea: Specializarea există și nu este o chestiune recentă, ea se produce de o vreme. Cred că specializarea tinde să se arate acolo unde individul o caută. Spre deosebire de barourile mai mari, cum ar fi Bucureștiul, unde societățile profesionale se cristalizează pe domenii foarte clare, și unde absolventul proaspăt intrat în profesie și care accesează acea societate profesională trebuie să se conformeze cerințelor pe care respectiva societate le are, în Iași specializarea ține de dorința fiecăruia de a se specializa.

Consider că odată cu practicarea profesiei un număr important de ani – dacă vreți luați exemplul meu – cam știi în ce direcție poți să-ți canalizezi eforturile și înveți sau îți dai seama care este domeniul care îți place tot mai mult. Și cu siguranță că după o vreme nu mai poți face la fel de bine pe toate problematicile dreptului și vei ști pe care cale să mergi. Și o vei alege tu.

Din această perspectivă, cred că e mai bine să activezi într-un barou mai mic, pentru că acolo doar nevoia ta personală sau dorința ta personală poate să ducă la această specializare. Să nu fii „victima alegerii pe care o fac alții pentru tine”.

Nicolae Cîrstea: Între data de 1 octombrie 1997 – dată comunicată studenților ca fiind aceea în care ați intrat în Baroul Iași – și momentul actual, cât de mult s-a schimbat profesia de avocat în România?

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Marius Striblea: Profesia de avocat s-a schimbat enorm. În primul rând prin mărirea substanțială a corpului avocaților. La momentul la care eu intram în avocatură, în 19 septembrie 1997 – și acest lucru, îmi aduc aminte, se întâmpla doar cu 13 persoane în acel an – eram pe poziția 207 sau 208, nu mai țin minte exact – cam ăștia eram cei prezenți și activi în barou. Astăzi, așa cum spuneam și anterior, există 787 de avocați activi. Fenomenul s-a produs nu numai la nivel de Iași, ci și la nivelul întregii țări. În acest moment, din câte știu, sunt aproape 34.000 de avocați activi în România. Fenomenul se datorează, probabil, diversificării enorme a activităților în zona juridicului după 1989. Și acest lucru s-a întâmplat treptat, cu o explozie, după părerea mea, deosebit de impresionantă după anul 2004-2005.

Nicolae Cîrstea: D-le decan, vă mulțumesc, vă doresc succes și în concretizarea acestor inițiative cu studenții, și pentru alte activități pe care le desfășurați împreună cu colegii dumneavoastră avocați.

Marius Striblea: Și eu vă mulțumesc.

În acest moment sunt 34.000 de avocați activi în România – fenomenul se datorează, probabil, diversificării enorme a activităților în zona juridicului după 1989 was last modified: iunie 25th, 2016 by Marius Striblea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice