Simpozion Prevenirea corupției în perioada 2016 – 2020 – Perspective instituționale

1214       0

Simpozionul „Prevenirea corupției în perioada 2016 – 2020 – Perspective instituționale” 📅 09 decembrie 2016 București Simpozionul „Prevenirea corupției în perioada 2016 – 2020 – Perspective instituționale”

Data 09 decembrie 2016
Locația Hotel Rin Central, Strada Traian nr. 55A

Data de 9 decembrie a fost stabilită drept Ziua Internațională Anticorupție în urmă cu 11 ani, de Convenția Organizației Națiunilor Unite, potrivit Direcției Generale Anticorupție din cadrul MAI.

Semnată de România la data de 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic) și ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției este primul tratat cu vocație universală în domeniul combaterii corupției. De asemenea, declarația Primei Conferințe Anuale și a Adunării Generale a Asociației Internaționale a Autorităților Anticorupție, susținută la 22-26 octombrie 2006, la Beijing, îndeamnă autoritățile competente să aplice prevederile relevante ale Convenției pentru a stabili și întări sistemul de luptă împotriva corupției, precum și încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internaționale Anticorupție.

În acest context, Direcția Generală Anticorupție desfășoară, de la începutul acestei săptămâni, o suită de activități de informare și educație anticorupție, atât în București, cât și în toate județele țării.

Astfel, Direcția Generală Anticorupție în parteneriat cu Asociația Pro Democrația și Primăria Municipiului București organizează, în data de 8 decembrie 2016, Gala Integrității 2016, la Hotel Rin Central, între orele 18.00-22.00. În cadrul Galei se va realiza premierea câștigătorilor din proiectele „Lideri pentru integritate” și „Etică și integritate instituțională în MAI”. De asemenea, vor avea loc mai multe momente artistice susținute de o formație de liceeni, o formație a polițiștilor din cadrul Poliției Capitalei, precum și de grupul artistic al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. La Gală vor participa reprezentanți ai Primăriei Municipiului București, Instituției Prefectului Municipiului București, Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Asociației Pro Democrația și ai altor instituții și organizații neguvernamentale implicate în prevenirea și combaterea corupției.

Activitatea marchează și închiderea Proiectului „Lideri pentru integritate”, derulat de către Direcția Generală Anticorupție în parteneriat cu Asociația Pro Democrația, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Primăria Municipiului București și Centrul de Proiecte și Programe Educaționale și Sportive pentru Copii și Tineret București (PROEDUS). Proiectul a avut ca scop formarea tinerilor, liceeni și studenți, prin utilizarea metodelor non-formale de educație, pentru a deveni cetățeni – model de integritate și moralitate. În ultima etapă a proiectului, studenții au avut misiunea de a desfășura o serie de activități anticorupție (informări, interviuri, sondaje, dezbateri, realizare de afișe, pliante, creații plastice etc.), în instituțiile de învățământ din care provin sau în afara acestora, cu scopul de a informa și de a conștientiza publicul larg și, în special tinerii, despre importanța adoptării unui comportament integru, onest, corect și moral în societate. După monitorizarea și evaluarea activităților, în cadrul Galei Integrității 2016, vor fi premiate cele mai bune proiecte.

De asemenea, în cadrul Proiectului ,,Lideri pentru Integritate”, s-a desfășurat și prima ediție a concursului de desene și grafică cu tema „Anticorupție prin artă”, având ca obiectiv implicarea liceenilor în transmiterea unui mesaj anticorupție. Câștigătorii acestui concurs vor fi premiați cu ocazia Galei Anticorupție 2016, iar lucrările vor fi expuse în cadrul evenimentului.
În ceea ce privește Proiectul ,,Etică și integritate instituțională în MAI”, acesta este realizat de Direcția Generală Anticorupție în parteneriat cu Institutul de Studii pentru Ordine Publică, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București și Fundația Hanns Seidel – România. Obiectivul general al proiectului este promovarea unui comportament etic și integru în asigurarea aplicării legii prin însușirea de către funcționarii MAI aflați la început de carieră a cunoștințelor și abilităților necesare unui asemenea deziderat. În urma activității de evaluare și monitorizare a tinerilor funcționari MAI, participanții în proiect care au obținut rezultate deosebite vor premiați în cadrul Galei Anticorupție 2016.

În data de 9 decembrie 2016, în aceeași locație, respectiv Hotel Rin Central, între orele 9.30-13.30, va avea loc Simpozionul „Prevenirea corupției în perioada 2016 -2020 – Perspective instituționale” organizat de Direcția Generală Anticorupție în parteneriat cu Primăria Municipiului București. Simpozionul va reuni profesioniști din domeniul luptei împotriva corupției și vor fi dezbătute aspecte privind bunele practici și activitățile ce urmează a fi dezvoltate în baza Strategiei Naționale Anticorupție 2016 – 2020. La eveniment vor participa reprezentanți ai Primăriei Municipiului București, ai Direcției Generale Anticorupție, unităților de parchet cu atribuții în combaterea faptelor de corupție, Agenției Naționale pentru Integritate, Ministerului Justiției, Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, organizațiilor neguvernamentale etc.

Sursa informației

Simpozionul „Prevenirea corupției în perioada 2016 – 2020 – Perspective instituționale” was last modified: decembrie 8th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: