Senatorul Ioan Chelaru: Raportul Camerei Deputaților privind sistemul de pensii al avocaților, așteptat pe 3 decembrie

28 nov. 2015
Vizualizari: 1119
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Articol de Petre Bădică, publicat pe site-ul Legal Marketing.

Propunerea legislativă privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților a fost adoptată în ședința plenului Senatului din data de 2 noiembrie 2015, înregistrând 115 voturi pentru, niciun vot împotrivă și doar 2 abțineri, în forma propusă de inițiator cu amendamentele formulate prin raportul favorabil al Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială.

Avocatul Ioan Chelaru, Vicepreședinte al Senatului României și unul dintre inițiatorii proiectului de lege, ne-a explicat, în exclusivitate, care vor fi etapele pe care Proiectul le va avea de străbătut în Camera Deputaților, for decizional, până în momentul în care va deveni, efectiv, Lege.

Pentru dezbaterea pe fond și întocmirea raportului, documentul care este necesar pentru ca orice proiect de lege să între în dezbaterea plenului, au fost sesizate două comisii permanente: Comisia pentru muncă și protecție sociala si Comisia juridică, de disciplină și imunități. Termenul stabilit pentru depunerea acestui document – raportul comun – este 3 decembrie 2015, iar propunerile de modificare sau completare a textului formulate de deputați – denumite amendamente – pot fi depuse până, astăzi, 18 noiembrie 2015.

De fapt, în tot acest interval, comisiile sesizate pe fond au putut primi și din partea societății civile, a cetățenilor sau a diferitelor forme asociative ale acestora, a asociațiilor profesionale, chiar a instituțiilor sau autorităților care urmează a fi impactate în activitate de un proiect legislativ aflat în dezbatere parlamentară, propuneri de texte, puncte de vedere pro sau contra. Desigur că și comisiile parlamentare pot solicita de la acestea puncte de vedere referitoare la un proiect legislativ, realizându-se astfel dezideratele consultării, transparenței și chiar al informării societății – în diferitele ei forme de organizare – pentru eventualele modificări legislative viitoare”, ne-a explicat senatorul Ioan Chelaru.

Pentru avizarea Proiectului privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților au fost desemnate două comisii: Comsia pentru buget și Comisia pentru drepturile omului.

Potrivit avocatului Ioan Chelaru, „la Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, textul adoptat de Senat poate fi respins, poate fi adoptat în aceeași formă sau poate suferi ușoare modificări. Acestea nu pot fi însă de substanță, deci să modifice fundamental sau conceptual anumite relații sau valori reglementate în formă adoptată de Senat. În caz contrar, s-ar putea vorbi de o eventuală înfrângere a principiului constituțional al bicameralismului”.

Ce conține Legea

Proiectul de Lege are 137 de articole și o anexă foarte importantă.

Aceasta arată „Vârstele standard de pensionare și stagiile minime și complete de cotizare pentru bărbați și femei, pe perioada iunie 2001- ianuarie 2035 în sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților”.

Documentul reglementează dreptul la pensie și la asigurări sociale al avocaților care se acordă pe baza unui sistem unic, autonom și pe principiul cotributivității. Administrarea sistemului de pensii și asigurări sociale se realizează prin Casa de Asigurări a Avocaților (CAA). Din veniturile înregistrate de CAA pe baza contribuțiilor, un procent de 5% este pus deoparte pentru constituirea unui fond de rezervă al CAA. Capitolul III este rezervat contribuțiilor la fondul de pensii. Contribuția la fondul de pensii se face lunar, pe baza unei cote procentuale din venitul brut al avocatului. Avocații sunt obligați să pună la dispoziția comisiei de cenzori și inspectorilor financiari ai sistemului CAA declarații fiscale anuale privind impozitul pe venit. Plata contribuțiilor se face până pe data de 25 a lunii.

Avocații au dreptul la cinci tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, retragere din profesie, invaliditate, pensie anticipată și de urmaș. Vârstă standard de pensionare este de 65 de ani, atât pentru bărbați dar și pentru femei. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Dacă după împlinirea vârstei de pensionare, avocații decid să profeseze în continuare, ei vor trebui să cotizeze la Casa de Asigurări a Avocaților. Pensia anticipată se cuvine cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea standard a vârstei de pensionare.

Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește procentual din pensia susținătorului după cum urmează: 50% pentru un singur urmaș, 75% pentru doi urmași și 100% pentru trei sau mai mulți urmași.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Durata de acordare a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este de 180 de zile pe timpul unui an.

Ajutorul pentru creșterea copilului se acordă până la vârsta de doi ani.

Senatorul Ioan Chelaru: Raportul Camerei Deputaților privind sistemul de pensii al avocaților, așteptat pe 3 decembrie was last modified: noiembrie 6th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: