Ședința Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară din 9 februarie 2016 (deciziile adoptate)

11 feb. 2016
Vizualizari: 959

Despre

  • Forma revizuită a proiectului de lege privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață
  • 2 proiecte de normă emise în aplicarea Legii nr. 246/2015 privind redresarea și rezoluția asigurătorilor
  • Proiectul de modificare a Normei nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii prin accidente de vehicule

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în ședința din 9 februarie 2016, forma revizuită a proiectului de lege privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață. De asemenea:

• Au fost aprobate două proiecte de normă emise în aplicarea Legii nr. 246/2015 privind redresarea și rezoluția asigurătorilor. Proiectele vor fi publicate pe www.asfromania.ro, pentru consultare publică, timp de 10 zile.

• A fost aprobat proiectul de modificare a Normei nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii prin accidente de vehicule, ca urmare a integrării propunerilor rezultate din procesul de consultare publică. Au fost abrogate art. 3, pct. c) și art. 4, pct. c) care stipulau obligația asigurătorului de a fi reprezentat în fiecare județ, prin unități teritoriale, fiind instituită însă prevederea de a avea un reprezentant (personal specializat propriu sau mandatat) care efectuează activitate de constatare și lichidare a daunelor pe întreg teritoriul României. La art. 39 se introduce o nouă prevedere, potrivit căreia asigurătorul are obligația de a efectua constatarea pagubelor în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la notificarea asigurătorului de către persoana păgubită.

• Consiliul ASF a aprobat efectuarea de către un auditor financiar a evaluării activelor, datoriilor și capitalurilor proprii ale societății Carpatica Asig S.A., conform prevederilor Legii nr. 246/2015 privind redresarea și rezoluția asigurătorilor. Atât procedura de selecție, cât și contractarea auditorului vor fi realizate de către societatea de asigurare, conform dispozițiilor Normei nr. 6/2016.

• A fost aprobată majorarea capitalului social pentru 3 brokeri, precum și retragerea autorizației de funcționare în cazul a 12 brokeri care nu au făcut demersurile necesare de încadrare în cerințele minime de capital, conform obligațiilor legale.

• Au fost aprobate modificările și completările aduse Regulamentului de Organizare și Funcționare a Depozitarului Central S.A. Au fost avizate modificările intervenite în cuprinsul Reglementărilor Interne ale SIF Transilvania S.A.

• Au fost aprobate o serie de acte individuale referitoare la modificări ale contractelor de administrare și ale prospectelor schemelor de pensii pentru fonduri de pensii private și facultative.

• În cadrul ședinței au fost propuși pentru avizare și reavizare 41 agenți în vederea desfășurării activităților de marketing pentru fonduri de pensii, fiind retrase avizele pentru alți 26 agenți de marketing.

Consiliul ASF se întrunește în fiecare săptămână pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcționare și pentru supravegherea eficientă a piețelor financiare non-bancare, a participanților și operațiunilor pe aceste piețe.

Sursa informației este Autoritatea de Supraveghere Financiară (www.asf.ro).


Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituția care autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile care activează pe piața financiară non-bancară din România. Înființată în 2013 prin preluarea și reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (C.S.A.) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.), ASF contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcționare și supraveghere pe trei piețe care însumează peste 10 milioane de participanți.

Ședința Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară din 9 februarie 2016 (deciziile adoptate) was last modified: februarie 10th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: