Se repetă istoria?

16 nov. 2016
Vizualizari: 1226

Deschidem Revista de dimineață cu ecourile presei internaționale referitoare la victoria lui Igor Dodon în Republica Moldova.

The Guardian scrie că: „Moldovenii au pus frână celor șapte ani de muncă pentru integrarea în Uniunea Europeană, votându-l drept președinte pe candidatul pro-rus, Igor Dodon”.

Daily Mail notează că în Moldova a ieșit victorios candidatul pro-rus, deschizând drumul spre o conducere cu mână de fier în fosta republică sovietică.

Le Monde nu rămâne indiferentă la alegerile din Moldova și scrie: „Victoria lui Dodon în Moldova, ca și cea a candidatului pro-rus în Bulgaria, sunt fulgere pe cerul european și constituie, dacă mai era nevoie, un nou avertisment pentru Bruxelles”.

Russia Today dă un titlu demn de epoca de aur, pe care o credeam apusă în urmă cu 26 de ani : „Victoria Socialismului. Dodon și Radev au devenit președinți ai Moldovei și Bulgariei”.

La Chișinău, protestele tinerilor nu pot schimba rezultatul. Manifestanții cer demisia Comisiei Electorale Centrale, nemulțumiți de activitatea acesteia în cel de-al doilea tur de scrutin, și reluarea votului.

Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova, reiterează într-un interviu pentru ziarul rus Izestia că optează pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică și totodată spune că va lupta pentru denunțarea Acordului de asociere dintre Republica Moldova și UE, transmite agora.md.

De altfel, Igor Dodon a fost felicitat, încă de luni, de președintele rus Vladimir Putin, care l-a invitat să facă o vizită la Moscova, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

„Rezultatele votului exprimat de cetățenii Republicii Moldova sunt o confirmare că aceștia susțin mesajul și politica promovate de Igor Dodon, privind edificarea unei stabilități social-economice în țara lor, dar și prioritățile sale echilibrate în politica externă a țării. Președintele Rusiei s-a arătat dispus pentru un dialog constructiv și colaborare activă la nivel bilateral, pentru dezvoltarea relațiilor moldo-ruse în conformitate cu prevederile Acordului de prietenie și colaborare, de la semnarea căruia se fac 15 ani”, se precizează în comunicat. Drumul Moldovei pare pecetuit.

Vladimir Putin are motive de satisfacție. În două foste state comuniste au fost aleși doi președinți care se declară pro-ruși.

Rezultatele votului din SUA deschid o nouă perspectivă a relațiilor ruso-americane. Adevărul, citând Reuters scrie că Vladimir Putin și Trump au purtat o conversație telefonică în cadrul căreia au stabilit că vor lucra pentru o „cooperare constructivă“, inclusiv cu privire la combaterea terorismului.

Lăsăm recentele evenimente din țările vecine, pentru a vedea ce se întâmplă la București.

Președintele Klaus Iohannis atacă la Curtea Constituțională Legea privind eliminarea unor taxe și tarife, scrie Universul Juridic.

Klaus Iohannis este chemat să numească vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, notează aceeași agenție.

Agerpres anunță că judecătorii Gabriela Elena Bogasiu și Ilie Iulian Dragomir au fost propuși de Secția pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a fi numiți în funcțiile de vicepreședinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, se arată într-un comunicat al CSM.

De la CSM vine și un răspuns adresat avocaților.

Universul Juridic publică răspunsul CSM referitor la Apelul Congresului Avocaților 2016 privind modalitățile de continuare a Proiectului privind aplicarea Avizului (2013) 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni privind relațiile dintre judecători și avocați în vederea asigurării calității și eficienței justiției.

Dacă președintele României, Klaus Iohannis, atacă la Curtea Constituțională „Legea Dragnea”, președintele Consiliului fiscal, Ionuț Dumitru, potrivit Agerpres, penalizează activitatea legislativului: „Statul român le plătește 11 miliarde de lei salariaților din sectorul bugetar care au obținut în instanță recuperarea unor drepturi bănești pierdute din cauza unor „bâlbe legislative”, inclusiv din majorarea salariilor în învățământ cu 50% în 2008, care nu s-a mai aplicat”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Economica.net redă îngrijorările președintelui Consiliului fiscal, Ionuț Dumitru, în legătură cu bugetul de anul viitor: „România va avea, în 2017, cele mai mici venituri din taxe și impozite de când există statistici de acest gen, de mai bine de 20 de ani, de 25,4% din PIB, mult sub media europeană de 40% din PIB, din cauza reducerilor de taxe și impozite adoptate prin noul Cod fiscal”.

Mediafax notează: „Contribuabilii care nu și-au încasat la timp creanțele comerciale de la instituții ale statului vor fi protejați de executarea silită”. Anunțul vine de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), printr-un comunicat de presă. O veste bună pentru contribuabilii față de care statul român are datorii.

Și pentru că vorbim despre relația stat – întreprinzători privați, primarul Gabriela Firea pare să fi găsit soluția pentru a stopa tentația unor funcționari din Primăria Capitalei de a se lasa corupți. Consiliul General al Municipiului București a decis înființarea Direcției de Integritate, care va avea ca misiune prevenirea și combaterea corupției și abuzurilor profesionale din interiorul Primăriei Generale a Capitalei – scrie Mediafax. Această direcție ar urma să funcționeze ca structură distinctă în cadrul aparatului de specialitate al primarului general, în subordinea directă a acestuia, având un număr de 25 de posturi, notează aceeași agenție.

Ultima știre și poate cea mai importantă din România reală vine de la HotNews: Rețeaua Transelectrica, transportatorul național de energie, se confruntă tot mai des cu avarii care lasă județe întregi fără electricitate.

Săptămâna trecută, a cedat o stație a Transelectrica, fiind oprită electricitatea in județul Tulcea. „Pe data de 8 noiembrie, județul Tulcea a rămas pe intuneric”, a declarat marți Octavian Lohan, director Transelectrica, cu ocazia unei conferințe organizate de Focus Energetic. Tot marți, „un scurt circuit” pe o linie a Transelectrica a dus la oprirea Unității 1 de la Cernavodă – scrie HotNews.

O veste, care ar trebui să-i pună serios pe gânduri pe toți cei care vorbesc astăzi despre bunăstare, despre creștere economică, despre Europa.

Fără investiții, în sectoarele „cheie”, ajungem din nou la lampă!

Nu este departe „bucolica” Românie din anii 1980, în care școlarii își făceau temele la lampă și românii tremurau în case.

Se repetă istoria?

Bună dimineața!

Se repetă istoria? was last modified: noiembrie 16th, 2016 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: