România votează

9 dec. 2016
Vizualizari: 1603

Suntem aproape de finalul unei campanii electorale zgomotoase, cu multe declarații politice greu de înțeles, care arată disperarea unor competitori de a mai capacita un segment sau altul al societății. Duminică, 11 decembrie, vom vota pentru noul parlament. Luni vom cunoaște, probabil, primele rezultate. Partidele vor desface șampanii sau vor anunța demisii.

Dacă ar fi să facem o sinteză a sondajelor de opinie vehiculate de partide în ultimele zile am putea arăta care sunt punctele comune.

În absolut toate sondajele câștigătorul alegerilor este PSD, urmat de PNL. Dacă PSD este creditat cu peste 40 de procente în majoritatea sondajelor, PNL adună în jur de 30.

Aceleași surse indică faptul că UDMR va depăși pragul electoral de 5% și va intra în viitorul Parlament. De asemenea, alte 4 partide intră în calculele electorale: USR, ALDE, PMP și PRU.

Studiile indică o componență diferită a Parlamentului în funcție de prezența la vot.

O prezență scăzută ar avantaja partidele cu un electorat disciplinat și fără un bazin de creștere foarte larg. În această ipoteză, PSD și-ar maximaliza rezultatul, iar ALDE ar obține un scor liniștitor, superior pragului electoral, cele două partide putând împreună să ofere formula viitorului guvern.

Prezența ridicată la vot avantajează PNL și USR, acestea ar obține scoruri electorale care să le poată oferi speranță în numirea unui nou guvern Cioloș, dar și PMP și PRU, care sunt creditate de casele de sondaj în jurul pragului electoral.

Sondajele nu oferă prea multe șanse independenților și partidelor mici.

Votul ne va demonstra cât de corecte au fost toate aceste sondaje.

Ce se observă în piață este o oarecare nervozitate a UDMR, care și-a radicalizat ușor discursul, căutând probabil să recapete și voturile maghiarilor și secuilor mult mai categorici în privința drepturilor și libertăților acestor minorități din Ardeal.

În oglindă, pe scena politică românească PRU preia ceva din mesajul fostului tribun Vadim Tudor, îl up-datează și oferă o alternativă națională unor foști parlamentari PSD (care nu au mai avut loc pe noile liste avizate de Dragnea), dar și altor politicieni atrași de o doctrină națională.

O radicalizare a mesajului UDMR sau un climat politic extern incert, lipsa de coeziune în decizii a statelor UE, schimbarea politicii NATO, valul de emigranți și întărirea prezenței ruse în țările fost-sovietice, toate aceste potențiale amenințări accelerează procesul de creștere a electoratului PRU.

De altfel, mesajul național a fost prezent, mai mult ca altădată, în mai toate discursurile partidelor de centru stânga.

Ce politicieni așteaptă electoratul din România și diaspora să vadă în viitorul parlament?

Dacă PSD-ul, conștient de potențialul său electoral, a mizat pe nume noi și o echipă de foști parlamentari cu experiență din care poate desemna miniștri pentru pozițiile cheie în viitorul Executiv, PNL a căutat alternative la vechii parlamentari PNL sau PDL, care voiau să candideze din nou.

Invocând criterii de integritate, PNL și-a căutat viitorii parlamentari nu numai pe micul ecran, ci și în sălile de operații, aducând pe liste vedete și elite profesionale, care puteau face rating. Este clar efortul PNL de a aduce oameni noi, care ar putea dinamiza la urne votul tinerilor, al nehotărâților și al intelectualilor dezamăgiți de clasa politică.

USR-ul lui Nicușor Dan a mizat pe oameni noi, mai puțin cunoscuți, neimplicați anterior în activitatea altor partide.

Tăriceanu a înțeles momentul și a încercat să capaciteze atât foștii liberali, dezamăgiți de deciziile actualei conduceri a PNL, cât și electoratul de centru-stânga, fiind pricipalul opozant al premierului și președintelui, alimentând speranțele tuturor celor nemulțumiți de actuala guvernare, de mersul justiției, de activitatea președintelui Iohannis.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Jocul actualului parlament, dominat de PSD cu guvernul Cioloș, pe temele majorării salariilor personalului medical și a celui din învățământ, a legii Dragnea de anulare a peste 100 de taxe, se va  cuantifica duminică în voturi. În favoarea cui, a PSD, a PNL? Vom vedea și vom înțelege.

Cert este că în joc sunt cele 500.000 de voturi ale bugetarilor care așteaptă o leafă mai mare.

România votează.

Bună dimineața!

România votează was last modified: decembrie 8th, 2016 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: