România a devenit membră a Comisiei Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Dreptul Comerţului Internaţional

13 nov. 2015
Vizualizari: 1328

Despre

  • Adunarea Generală ONU din 9 noiembrie 2015
  • Mandat de 6 ani în perioada 2016 – 2022
  • Temele de discuție aflate pe agenda UNCITRAL
  • Celelalte state membre alese

România a devenit membră a Comisiei Organizației Națiunilor Unite pentru Dreptul Comerțului Internațional (UNCITRAL), după ce Adunarea Generală ONU a ales membrii acesteia la 9 noiembrie 2015, reiese din comunicatul de presă al MAE. Astfel, România a obținut un mandat de 6 ani, care va fi exercitat în perioada 2016 – 2022.

România a deținut de două ori calitatea de membru UNCITRAL, în mandatele 1968-1974 (mandatul inițial) și 1998-2004, când a participat cu inițiative care au stat la baza negocierii și agreării textului inițial al regulilor de procedură privind arbitrajul UNCITRAL.

Cele mai importante teme de discuție aflate pe agenda UNCITRAL sunt:

• revizuirea Notelor privind organizarea procedurilor arbitrale,

• reducerea obstacolelor legale pentru întreprinderile mici și mijlocii,

• soluționarea disputelor online în tranzacțiile comerciale transfrontaliere,

• reglementarea evidenței tranzacțiilor electronice,

• facilitatea procedurii de insolvență transfrontalieră pentru companiile multinaționale și

• o lege model pentru reglementarea garanțiilor reale.

Statele sunt reprezentate la sesiunile de lucru ale Comisiei Organizației Națiunilor Unite pentru Dreptul Comerțului Internațional de specialiști în dreptul comerțului internațional, arbitri, judecători diplomați și profesori universitari de dreptul comerțului internațional, Comisia fiind un mediu interesant pentru schimbul de opinii între specialiști.

Comisia Organizației Națiunilor Unite pentru dreptul comercial internațional este organismul legal central în cadrul sistemului Națiunilor Unite în domeniul dreptului comercial internațional. UNCITRAL a fost însărcinată de Adunarea Generală cu armonizarea și unificarea progresivă a dreptului comercial internațional, în special prin pregătirea de noi convenții internaționale, modele de lege și legi uniforme. Structura este de așa natură încât să reprezinte diferitele zone geografice ale lumii și principalele sisteme economice și juridice.

În cadrul Comisiei Organizației Națiunilor Unite pentru Dreptul Comerțului Internațional sunt organizate 6 grupuri de lucru, astfel: Grupul de lucru I – Întreprinderi mici și mijlocii; Grupul de lucru II – Arbitraj și Conciliere; Grupul de lucru III – Soluționarea disputelor on-line; Grupul de lucru IV – Comerț electronic; Grupul de lucru V – Dreptul insolvenței și Grupul de lucru VI – Garanții reale.

Cu prilejul Adunării Generale ONU din 9 noiembrie 2015 a au mai fost alese membre ale UNCITRAL următoarele state: Republica Belarus, Republica Cehă, Republica Polonă (grupul est european); Republica Austria, Republica Italiană, Statul Israel, SUA, Republica Turcia, Australia și Regatul Spaniei (grupul vest european și al altor state); Republica Libaneză, Republica Islamică Iran, Regatul Thailandei, Republica India, Republica Islamică Pakistan și Republica Filipine (grupul Asia – Pacific), Mauritius (grupul african); Republica Argentina, Republica Federativă a Braziliei, Republica Chile, Republica Columbia și Venezuela (grupul latino –american și caraibian).

Sursa informației este comunicatul de presă publicat de MAE (www.mae.ro).

România a devenit membră a Comisiei Organizației Națiunilor Unite pentru Dreptul Comerțului Internațional was last modified: noiembrie 13th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: