România grăbită

24 nov. 2016
Vizualizari: 1443

Fără îndoială cea mai importantă știre a zilei vine din justiției. Universul Juridic prezintă Componența viitorului CSM. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii sunt aleși pentru un mandat de șase ani, fără posibilitatea de a fi prelungit.

Agerpres scrie despre evoluția dosarului Microsoft 2, în care care procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a cerut miercuri sesizarea președintelui Klaus Iohannis pentru urmărirea penală a trei foști miniștri.

Într-un alt dosar la fel de celebru, „Fostul director al CFR ,Mihai Necolaiciuc, a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel București, la opt ani închisoare pentru abuz în serviciu”, notează Agerpres.

Un nou caz pe agenda DNA este prezentat de Cotidianul: „Lucian Duță, fost șef al CNAS, audiat de DNA”.

News.ro scrie despre ultimele cercetări ale DIICOT: „Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a început urmărirea penală in rem pentru fapta de trafic de minori, în sensul exploatării prin muncă forțată, în cazul copiilor folosiți la ambalarea jucăriilor din ouăle Kinder. Cei doi copii care apar în materialul difuzat de cotidianul britanic The Sun vor fi audiați în prezența unor psihologi și a unor reprezentanți ai DGASPC Satu Mare”.

Mediafax aduce în actualitate Legea conversiei creditelor și notează: „CCR a amânat până pe 18 ianuarie soluționarea contestației Guvernului împotriva legii privind conversia creditelor din franci elvețieni în lei la cursul istoric, a declarat miercuri președintele CCR, Valer Dorneanu, afirmând că retroactivitatea este un punct foarte delicat”. Mediafax redă declarația președintelui CCR, Valer Dorneanu, în legătură cu această situație: „A fost nevoie de această amânare pentru a aprofunda soluția pe care o dăm și a o corela cu soluția pe care am dat-o în cazul celeilalte (legea dării în plată – n.r.). Am dat deja decizia (în cazul legii dării în plată – n.r.), dar nu am motivat-o și vrem ca în privința unor puncte, cum ar fi unul foarte delicat, retroactivitatea, să nu dăm soluții care nu sunt corelate”.

Pe fluxurile agențiilor de știri curg informații cu un conținut greu de imaginat în urmă cu ceva ani. Cotidianul scrie despre o plângere penală surprinzătoare: „Managerul Spitalului Clinic „Sfânta Maria” din Capitală a depus, miercuri, plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, împotriva ministrului sănătății, Vlad Voiculescu, pentru că a refuzat să plătească efectuarea unei operații de transplant în această unitate sanitară, pacientul decedând, iar acum alte două persoane au fost înscrise pe lista unității pentru transplant”.

Plonjăm în economie tot cu Mediafax: „Criza demarată „cu o recesiune” în 2008-2009 nu s-a încheiat nici astăzi, chiar dacă economia românească gonește cu cea mai mare viteză din Europa, România fiind încă în tranziție, a declarat miercuri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR”.

Românii nu trăiesc deloc ușor.

ANAF caută să aducă bani la buget, Ziarului Financiar anunță printr-un comunicat că: „Persoanele care obțin venituri din închirierea bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare, trebuie să depună la Fisc declarația privind venitul estimat/norma de venit (Formularul 220) în maxim 30 de zile de la încheierea contractului”. Cei care nu se vor conforma, probabil vor suporta consecințele legii. Finalul de an ne găsește mai grăbiți și mai stresați, dar cu gândul la vacanța prilejuită de 1 decembrie.

Ultima știre vine probabil de la cel mai relaxat om al planetei – Dalai Lama. The Associated Press scrie că „Liderul spiritual în exil al tibetanilor, Dalai Lama, a declarat miercuri că nu este îngrijorat de alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite și că se așteaptă ca omul de afaceri să își alinieze viitoarele politici la realitățile lumii”.

Bună dimineața!

România grăbită was last modified: noiembrie 23rd, 2016 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: