Rolul nostru este acela de a-i insufla studentului curaj

29 iul. 2016
Vizualizari: 2413
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Bună ziua, suntem împreună cu d-na lect. univ. dr. Gina Livioara Goga, care predă Drept administrativ la Universitatea Danubius din Galați. Este în același timp și avocat și vom discuta despre studenții de la Universitatea Danubius din Galați, despre opțiunile lor privind profesiile – examenele de admitere în profesii se apropie, iată, în curând. Bună ziua, în primul rând.

Gina Livioara Goga: Bună ziua. Mă bucur de faptul că ne regăsim într-un cadru atât de familiar și nu doar în cadrul întâlnirilor INPPA. Este adevărat, predau Drept administrativ european la masteratul Drept și administrație publică europeană și Dreptul european al concurenței la Facultatea de Drept.

Nicolae Cîrstea: Chiar aș vrea să vă întreb, din acest punct de vedere către ce se îndreaptă studenții dumneavoastră, către magistratură, către profesiile liberale? Cum îi simțiți din sala de curs sau de seminar?

Gina Livioara Goga: Studenții din cadrul facultății de Drept în primul rând sunt martorii unui proces de devenire. În momentul în care acced la facultatea de Drept, statutul pe care-l dobândesc este acela de student. Vin cu dorința de a accede în cadrul unei profesii juridice. În realitate, însă, procesul de devenire îl influențăm în cadrul facultății, în sensul că îi ajutăm într-o modalitate sau alta, să-și aleagă în final profesia dorită în funcție de abilitățile pe care le au.

Nicolae Cîrstea: Din punct de vedere al modificărilor legislative, aș vrea să vă întreb cum se repercutează acestea în pregătirea studenților dumneavoastră? În ultimii ani au fost foarte multe. Sunt pregătiți studenții care se pregătesc acum pentru admiterea în profesiile juridice să facă față acestor examene în acest context?

Gina Livioara Goga: Apreciez că studentul de astăzi este în mare parte influențat de aceste modificări. Nu doar avocații trebuie să facă față acestui proces, acestui dinamism care provine din mediul de afaceri, un proces intens de modificare care ne determină, pe noi avocații, să avem servicii specializate, servicii diversificate potrivit acestor modificări. Așadar avocatul de astăzi devine un avocat specializat dar care trebuie să rămână permanent pluridisciplinar.

Această tendință, această nevoie, practic este implementată studentului în cadrul facultății de Drept începând cu anul I. Și aici este rolul nostru. Vorbeam mai devreme de devenire și de acest proces prin care noi influențăm studenții și îi ajutăm să își aleagă profesia care li se potrivește. Pentru că ei vin la facultatea de Drept influențați de o anumită pasiune pentru o anumită disciplină. În final, gândurile pe care și le-au propus prima dată sunt cu totul altele. De ce acest lucru? Pentru că în primul an de facultate, cel puțin eu, la disciplina Drept administrativ, încerc să aduc spiritul sălii de judecată cât mai aproape de student. Și aici apelez la una dintre metodele de predare – jocul de rol. În sensul că încerc să confer studentului toate rolurile posibile. Așadar, dacă el vine inițial cu ideea de a deveni avocat, în final apreciază până la finalul celor patru ani de studenție, că ceea ce i se potrivește este profesia de magistrat.

De aceea cred că o activitate intensă se duce de cadrul didactic începând din anul I și până în anul IV. Devenirea, practic, este modalitatea în care noi, profesorii, intervenim în viața studențească a acestora și îi ajutăm să-și găsească profesia care li se potrivește.

Nicolae Cîrstea: Din acest punct de vedere pe mine m-ați convins de atuurile pe care dumneavoastră, ca și cadru didactic, și bănuiesc că și alți colegi de la Danubius le aveți în procesul de predare, de discuții până la urmă libere care se fac la curs sau la seminar. Aș vrea să vă mai întreb dacă, fiind într-un oraș din afara Bucureștiului, un oraș nu foarte mare, simțiți că studenții dumneavoastră au un oarecare handicap în această pregătire pentru admitere în profesiile juridice sau din contră, au la îndemână o bază foarte puternică, profesori foarte buni, astfel încât nu se pune această problemă.

Gina Livioara Goga: Nu cred că se pune problema unui handicap din partea unui student, în condițiile în care studenții din cadrul facultății de Drept ai Universității Danubius au acces în funcțiile de magistrat, de avocat, de executor judecătoresc sau de notar public. Nu există un asemenea handicap. În cadrul facultății de Drept consider că au toate condițiile necesare, care sunt concurente celor de la nivelul Uniunii Europene. Am avut ocazia să predau în câteva state membre ale Uniunii Europene și am constatat faptul că condițiile noastre sunt cu mult mai bune față de celelalte universități, chiar de stat, din aceste state membre, motiv pentru care nu există niciun impediment și nicio barieră în a accede în aceste profesii juridice.

Nicolae Cîrstea: Sunteți și avocat și aș vrea să vă întreb dacă din punctul dumneavoastră de vedere avocatura este o direcție bună și ce calități ar trebui să aibă un student pentru a accede în avocatură. Care sunt lucrurile pe care ar trebui să și le dezvolte în timpul facultății pentru a fi un bun avocat un student al dumneavoastră?

Gina Livioara Goga: Pentru a deveni un bun avocat consider că este necesară determinarea. Acesta este rolul nostru – spuneam și mai devreme – acela de a-i insufla studentului curaj, de a-l determina să muncească mai multe ore pe zi decât, practic, poate învăța în perioada liceului. Profesia de avocat este una foarte grea și, așa cum spuneam mai devreme, este o profesie care deși putem să spunem că tinde spre specializare, are nevoie să rămână pluridisciplinară. Pentru că această profesie, spiritul ei este în concordanță cu rolul pe care avocatul pare să îl fi dobândit în acest context al modificărilor legislative. Practic avocatul este cel care ajută la realizarea actului de justiție, are un rol fundamental în acest context și consider că studenții, în ziua de astăzi au o tendință mai mare să acceadă către această profesie de avocat și mai puțin către celelalte profesii. Acest lucru l-am constatat chiar eu, cum spuneam mai devreme, pe parcursul celor 4 ani. Dacă inițial și-au dorit să devină, toți, magistrați, în final și-au dorit să devină avocați. Nu știu dacă am avut eu un rol în acest sens, însă consider că este o profesie frumoasă, dar grea, pentru că este foarte mult de învățat.

Nicolae Cîrstea: Practic este o constatare pe care am făcut-o în periplurile noastre prin țară și la alte facultăți de Drept: într-adevăr, studenții încep să opteze din ce în ce mai mult pentru profesia de avocat. Către profesiile liberale se îndreaptă cu preponderență în ultima perioadă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

D-na profesor, vă mulțumesc pentru această discuție, pentru această pledoarie pentru Facultatea de Drept a Universității Danubius din Galați, dar și pentru profesia de avocat.

Gina Livioara Goga: Vă mulțumesc foarte mult și sper să ne revedem în cadrul Facultății de Drept a Universității Danubius în curând.

Rolul nostru este acela de a-i insufla studentului curaj was last modified: iulie 29th, 2016 by Gina Livioara Goga

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Gina Livioara Goga

Gina Livioara Goga

Este lect. univ. dr. la Facultatea de Drept, Universitatea Danubius din Galați și avocat.
A mai scris: