Revizuirea constituţiei trebuie să fie o decizie cumpătată

19 mart. 2016
Vizualizari: 1603
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Cunoaștere, experiență, demnitate, înțelegere, simplitate și modestie. E „bagajul” cu care a venit la Cotroceni consilierul președintelui Iohannis pe probleme de reformă instituțională și constituțională, Simina Tănăsescu. Un om special care s-a alăturat unei echipe valoroase, implicate într-un proiect ambițios de schimbare a destinului acestei națiuni. O speranță născută pe rețelele de socializare, la cozile din fața ambasadelor României din Occident și care trăiește acum prin activitatea de zi de zi a echipei Iohannis. Simina Tănăsescu este unul din „nemții” președintelui Iohannis, pe care am avut privilegiul, dar și bucuria de a o întâlni. Dialogul nostru dezvăluie nu numai personalitatea unui om frumos, dar și preocupările domniei sale. În rest, emoție și voință de schimbare.

Cornel Dărvășan

Cornel Dărvășan: Cărui fapt se datorează aplecarea dumneavoastră spre domeniul dreptului?

 

Simina Tănăsescu: Am ajuns la drept pornind de la literatură. Lecturile din vacanța de vară, dintre clasa I și clasa a II-a, au inclus, în cazul meu, și o operă literară relativ minoră pentru literatura modernă română, disponibilă pe atunci în trei volume publicate de Editura Minerva în colecția «Biblioteca pentru toți», dar care m-a fascinat și cu privire la autorul căreia părinții mi-au spus că era de profesie jurist, avocat, scrisul fiind pentru el un soi de violon d’Ingres. Mi-am spus atunci că, dacă o profesie lasă atât de mult timp liber, încât să poți ajunge la astfel de performanțe în domenii conexe, înseamnă că ar putea fi o opțiune valabilă și pentru mine. Mai târziu, am descoperit că științele juridice prezintă marele avantaj că permit, ba chiar stimulează, dezvoltarea de idei și argumente și întrețin o stare permanentă de dialog cu cei din jur. Și astăzi consider că a fost o decizie reușită și mă bucur de fiecare ocazie pe care o am de a lucra pe tărâmul dreptului.

Daiana Stoicescu

Cornel Dărvășan: De ce ați ales dreptul constituțional?

Simina Tănăsescu: Am avut privilegiul sa fiu admisă la Facultatea de Drept din București, în 1987, și să pot parcurge doi ani de studii juridice sub imperiul regimului comunist și doi ani de studii juridice în plină tranziție democratică. Consider că a fost un privilegiu pentru că am avut astfel ocazia să înțeleg mai bine resorturile intime ale regulilor juridice pe care le-am studiat, prin juxtapunere și comparație, și să văd pe viu transformarea democratică a unui întreg sistem normativ. Anii ’90-’91 au fost martorii unor transformări profunde, nu doar în plan societal, ci și în plan juridic. În acea perioadă a fost redactată Constituția care este și astăzi în vigoare. La scrierea ei au participat mulți din profesorii pe care am avut onoarea și plăcerea de a-i audia în cadrul cursurilor. Cred că aplecarea către zona dreptului constituțional a venit, firesc, într-un astfel de context.

Cornel Dărvășan: Este nevoie de încă o revizuire a Constituției? De ce?

Simina Tănăsescu: Cred ca am mai afirmat și în alte contexte că revizuirea unei Constituții trebuie să fie o decizie cumpătată, a cărei ducere la îndeplinire nu trebuie nici grăbită, dar nici împiedicată ori fetișizată. Legea fundamentală adoptată în 1991 și revizuită în 2003 nu este o constituție slabă. Dimpotrivă, ea a reușit să asigure un echilibru între puterile statului, pentru că nu permite niciunei instituții să dețină toată puterea de decizie, în cadrul societății. Cu toate acestea, o revizuire a Constituției este necesară pentru a clarifica ori chiar pentru a îndrepta unele texte care au constituit de-a lungul timpului surse de dificultăți instituționale. Poate că și unele formulări în materia drepturilor și libertăților cetățenești merită a fi revăzute. Reiterez însă faptul că, orice revizuire a Constituției necesită atenție sporită la detalii. Un cuvânt greșit poate crea multiple probleme în practică. Din această perspectivă, revizuirea Constituției este un proces complex, politic și juridic care trebuie tratat cu mult profesionalism și cu mai puțină patimă politică și/sau electorală.

Cornel Dărvășan: Știm că ocupați de foarte curând rolul de consilier al președintelui Klaus Iohannis în ceea ce privește problemele de justiție. Ce sentimente ați avut când ați auzit de această chemare nouă?

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Simina Tănăsescu: Departamentul pe care îl coordonez în cadrul Administrației Prezidențiale are în titulatură cuvinte care îl circumscriu precis: pentru reforma instituțională și constituțională. Deși aparent bine delimitat, domeniul nu este unul restrâns, chiar dacă nu intră în sfera de atribuții a acestui departament și aspectele referitoare la actele juridice pe care le poate emite Președintele României. Aș putea spune că reforma instituțională și constituțională este una din cele mai mari provocări, pe care le-am avut în cariera profesională, în măsură în care activitatea în cadrul acestui departament presupune formularea de opțiuni motivate și alternative fundamentate tehnocratic pentru decidentul politic, ceea ce stimulează creativitatea și obligă la o combinație rară de fantezie juridică și rigoare practică.

Cornel Dărvășan: Care sunt cele mai importante aspecte legate de justiție cu care se confruntă instituția prezidențială?

Simina Tănăsescu: Principiul fundamental pe care îl apără instituția prezidențială este acela că justiția trebuie să fie independentă de orice influențe politice ori economice pentru a-și putea desfășura activitatea în condiții de echidistanță și imparțialitate. Numai în condițiile în care activitatea magistraților se desfășoară cu obiectivitate și profesionalism, cetățenii vor avea încredere în actul de justiție și democrația se va consolida în România. Totodată, justiția este în esența sa un serviciu public prestat cetățenilor. Ca atare, trebuie să analizăm serios, în ce măsură serviciul prestat cetățenilor este eficient și apreciat de utilizatorul final. În ultimă instanță, statul de drept presupune, pe lângă lupta împotriva marii corupții, și lupta pentru eficiența și celeritatea actului de justiție pentru ca drepturile și libertățile cetățenilor să fie respectate și apărate.

Cornel Dărvășan: Sunteți printre puținii români decorați de președintele Franței cu Ordinul național în grad de cavaler. Ce înseamnă această distincție pentru dumneavoastră?

Simina Tănăsescu: Așa cum am declarat și cu prilejul ceremoniei în cadrul căreia mi-a fost conferită această decorație, rămân convinsă că, prin acest gest a fost onorată școala juridică din România, în mod particular Facultatea de drept din București și excelentul proiect de cooperare bilaterală numit Colegiul juridic franco-român de studii europene care anul acesta va sărbători 20 de ani de existență. Am avut onoarea și plăcerea de a însoți acest proiect încă de la început și de a mă ocupa mai îndeaproape de el câțiva ani la rând în calitate de prodecan al Facultății de Drept. De altfel, această formă de colaborare instituțională vine ca o continuare logică și se înscrie într-un cadru mai larg, inclusiv la scară istorică, cel al unei lungi și frumoase tradiții de colaborare dintre România și Franța, în mod particular în domeniul juridic, dar nu numai.

Cornel Dărvășan: Care ar fi cele trei cuvinte magice care v-ar putea caracteriza?

Simina Tănăsescu: Jurist fiind, cuvinte magice nu am, dar îmi place să cred că sunt obiectivă în evaluări, consecventă în valori și intransigentă când observ o greșeală.

Cornel Dărvășan: Care sunt proiectele dumneavoastră de viitor?

Simina Tănăsescu: În plan academic, îmi propun să finalizez două lucrări care ar trebui sa vadă lumina tiparului, una în Franța și alta în România. În planul activităților practice, îmi doresc să reușesc să sprijin cât mai consistent și tehnic corect toate inițiativele Președintelui României. Iar în plan personal, mi-aș dori mult să reușesc să găsesc timp și pentru relaxare în forme cât mai variate. Vreau să sper că voi și reuși.

Cornel Dărvășan: Cum vedeți proiectul Legal Point?

Simina Tănăsescu: Am fost întotdeauna un susținător al revistelor juridice de calitate și sper să reușiți tot ce v-ați propus cu acest proiect. Veți avea în mine atât un cititor, cât și un susținător.

Revizuirea constituției trebuie să fie o decizie cumpătată was last modified: noiembrie 6th, 2017 by Simina Tănăsescu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Simina Tănăsescu

Simina Tănăsescu

Este profesor de drept constituţional şi european la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi director al Centrului de drept constituţional şi instituţii politice. Din 2008 este responsabil pedagogic pentru Collège juridique d’études éuropéennes de Bucarest şi preşedinte al Asociaţiei franco-române a juriştilor. Din data de 14 ianuarie 2015 este Consilier Prezidențial.
A mai scris: