Lecţia

13 dec. 2016
Vizualizari: 1568

Potrivit ultimelor rezultate, după numărarea a 95% din totalul voturilor exprimate, PSD a obținut o victorie categorică în majoritatea județelor. Astfel, potrivit PRO TV, după centralizarea a 95,58% din totalul voturilor, la Camera Deputaților partidele au obținut următoarele rezultate: PSD-45,31%, PNL-19,95%, USR-8,92%, UDMR-6,43%, ALDE-5,62%, PMP- 5,29%, iar la Senat: PSD-45,43%, PNL-20,32%, USR-8,97%, UDMR-6,49%, ALDE-6,01%, PMP-5,59%.

Rezultatele confirmă, în mare parte, scorurile electorale din sondajele de opinie, anterioare alegerilor, care indicau o victorie a PSD și faptul că USR ar fi a treia opțiune de vot a românilor.

De altfel, USR, care s-a construit ca partid în câteva luni, fără a avea logistica necesară și nici măcar sedii în toate localitățile importante, reușește un scor foarte bun, care ne indică faptul că mesajul lor electoral, precum și listele de candidați propuși au venit în întâmpinarea așteptărilor publicului.

PNL, deși a defilat în campanie cu fotografia premierului Cioloș și a adus în fața publicului câteva personalități ale vieții publice, înscrise în ultimele luni în partid, nu a reușit scorul electoral pe care și l-au propus.

Din vară, de la alegerile pentru capitală, PNL primise semnale din partea publicului său că trebuie să schimbe ceva în modul de gestionare a activităților electorale, în mesaj, în fidelizarea membrilor și simpatizanților.

PNL alergase la alegerile pentru Primăria capitalei pe același culoar de dreapta cu USB și obținuse rezultate inferioare acestei uniuni.

Semnalul de alarmă de atunci, probabil nu a fost înțeles, nu au fost analizate foarte clar motivele eșecului și greșelile s-au repetat, din păcate.

Acum agențiile de presă anunță un val de demisii în PNL, începând cu cea a președintelui Alina Gorghiu. Dar demisiile nu rezolvă problema deficitului de imagine a PNL.

PSD oferă o surpriză tuturor celor care îl prezentau ca un partid de stânga, cu un electorat preponderant rural.

Cu mici excepții, PSD a câștigat alegerile în mai toate marile aglomerări urbane, înroșind practic harta României.

Procentele obținute de PSD în unele județe trec pragul psihologic a 50% din totalul voturilor exprimate, arâtând că ieșirea lor de la guvernare în urmă cu un an și politicile lor care urmăresc protecția socială, mărirea pensiilor, salariilor, anularea a peste 100 de taxe, acordarea de alocații și ajutoare fac parte dintre așteptările publicului, nu numai a celui din mediul rural, dar și a celui urban.

Cum în România sunt în jur de 500.000 de bugetari, care așteptau o majorare de salariu, amânarea acestor măriri de salariu de către guvernul Cioloș se pare că s-a contorizat, într-o oarecare măsură, într-un vot negativ la adresa PNL.

Câștigătorul acestor voturi pierdute de PNL a fost tot PSD.

PSD anunță că are deja Proiectul de buget pe 2017. Beneficiază de o majoritate cu ALDE, care poate deveni una confortabilă dacă li se vor alătură UDMR și minoritățile naționale, de acum gândindu-se la propunerea de premier.

Numele vehiculat, deocamdată, este cel al președintelui partidului, Liviu Dragnea.

Această variantă de premier, după cum știm din declarațiile anterioare, nu este agreată de președintele statului.

Potrivit DC News, „Legea nr. 90/2001 îi interzice în acest moment lui Liviu Dragnea să facă parte din viitorul Guvern al României, președintele PSD având o condamnare penală la activ. Numai că Partidul Social Democrat a găsit soluția prin care Dragnea poate deveni noul premier al României. Conform unei declarații a secretarului general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, social-democrații vor ataca Legea nr. 90/2001 la Curtea Constituțională”. 

Deci, PSD caută soluții, nu numai pentru asigurarea unei majorități cât mai largi în viitorul parlament și guvern, dar și pentru postul de premier pentru care prima propunere rămâne Liviu Dragnea.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PSD are și alte variante, putând alege oricând un fost ministru, fără probleme penale sau de altă incompatibilitate.

ALDE își duce misiunea până la capat și asigură procentele necesare majorității alături de PSD.

PMP intră în Parlament cu emoții, beneficiind și de votul românilor din Republica Moldova.

PRU obține un scor bun pentru un partid înființat de puțin timp, dar insuficient pentru a intra în parlament.

Cam acesta este tabloul alegerilor parlamentare 2016, în care PSD-ul obține scoruri istorice, oferind dreptei o lecție dureroasă.

Bună dimineața!

Lecția was last modified: decembrie 12th, 2016 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: