Legea privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor a fost republicată

11 mart. 2016
Vizualizari: 1390

Despre

  • Rep. M. Of. nr. 175 din 9 martie 2016
  • Legea nr. 260/2008
Actul normativ publicat în Monitorul OficialSumar
Legea nr. 260/2008
(Rep. M. Of. nr. 175 din 9 martie 2016)
Cap. I („Dispoziții generale”)
Cap. II („Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale”)
Cap. III („Constituirea, atribuțiile, organizarea și funcționarea PAID”)
Cap. IV („Contravenții”)
Cap. V („Susținerea financiară a PAID”)
Cap. VI („Dispoziții finale”)

 

În M. Of. nr. 175 din 9 martie 2016, a fost republicată Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.

Vom prezenta, în continuare, structura respectivei legi.

Cap. I („Dispoziții generale”)
Cap. II („Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale”)
Cap. III (”Constituirea, atribuțiile, organizarea și funcționarea PAID”)
Cap. IV („Contravenții”)
Cap. V („Susținerea financiară a PAID”)
Cap. VI („Dispoziții finale”)

În continuare, vom prezenta câteva din dispozițiile Legii nr. 260/2008.

Cap. I („Dispoziții generale”) din Legea nr. 260/2008
 
Cap. I stabilește, printre altele, obiectul reglementării cuprinse în lege, precum: condițiile asigurării obligatorii a locuințelor aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice; raporturile dintre asigurat și asigurător, precum și drepturile și obligațiile fiecărei părți la contractul de asigurare obligatorie a locuințelor; constituirea, atribuțiile, organizarea și funcționarea Poolului de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, precum și semnificația anumitor termeni.

Cap. II („Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale”) din Legea nr. 260/2008
 
Cap. II dispune asupra sumei asigurate în mod obligatoriu și condițiile asigurării obligatorii a locuințelor, asupra valabilității PAD, asupra primei de asigurare, asupra drepturilor și obligațiilor asiguratului și asigurătorului, asupra obligațiilor autorităților administrației publice locale, asupra cererilor de despăgubire, constatării daunelor și plata despăgubirilor și asupra locuințelor din condominii, cu privire la care este prevăzut că se încheie câte un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuință în parte.

Cap. III (”Constituirea, atribuțiile, organizarea și funcționarea PAID”) din Legea nr. 260/2008
 
Cap. III reglementează, modul de funcționare al PAID, acesta având următoarele atribuții: tipărește sau emite în sistem electronic PAD; contractează reasigurarea; administrează baza de date privind evidența construcțiilor cu destinația de locuință, pentru care au fost emise polițe PAD; îndeplinește funcția de centru de coordonare a activității de constatare a prejudiciilor rezultate în urma producerii unui dezastru natural, desfășurată de societățile de asigurări autorizate.

Cap. IV („Contravenții”) din Legea nr. 260/2008
 
Cap. IV prezintă faptele care constituie contravenții și modul de sancționare. Faptele prevăzute de respectiva lege sunt: nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuințelor prevăzute la art. 3 alin. (1), cu excepția cazurilor în care persoanele respective se află în situația prevăzută la art. 11 sau nu a expirat perioada prevăzută la art. 32; nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuințelor prevăzute la art. 10; nerespectarea, în orice mod, de către societățile de asigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă, a prevederilor respectivei legi.

Cap. V („Susținerea financiară a PAID”) din Legea nr. 260/2008
 
Cap. V reglementează modul de finanțare a PAID, și anume din contractarea de împrumuturi de la Ministerul Finanțelor Publice pentru: plata primei de reasigurare pentru primul an de la intrarea în vigoare a prezentei legi, precum și pentru completarea, după caz, a diferenței până la nivelul primei de reasigurare cuvenite pentru fiecare din următorii 4 ani; pentru asigurarea resurselor financiare necesare pentru plata compensațiilor necesare în cazul în care pagubele depășesc valoarea maximă care poate fi acoperită din resursele PAID și de către societatea de reasigurare în cazul producerii riscurilor asigurate. Sunt prevăzute, de asemenea, și condițiile de contractare a împrumuturilor, rambursarea împrumuturilor efectuându-se din sursele proprii ale PAID.

Cap. VI („Dispoziții finale”) din Legea nr. 260/2008
 
Cap. VI dispune, printre altele, asupra faptului că respectiva lege se completează, în mod corespunzător, cu legislația civilă, comercială și cu cea din domeniul asigurărilor și reasigurărilor.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor a fost republicată was last modified: martie 10th, 2016 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.