Remaniere

22 feb. 2017
Vizualizari: 1954

Azi a fost o zi plină. Nu numai că am aflat numele viitorului ministru al justiției, dar în guvernul Grindeanu s-a produs o veritabilă remaniere. Avem trei miniștri noi. Universul Juridic anunță noua numire de la Justiție: „Tudorel Toader, propus pentru demnitatea de ministru al justiției. Votat în unanimitate de Comitetul Executiv al PSD”.

B1 Tv a fost printre primele televiziuni care a anunțat propunerile Executivului pentru portofoliile vacante.

„Coaliția PSD-ALDE a decis să schimbe patru miniștri ai guvernului Grindeanu: Tudorel Toader la Ministerul Justiției, în locul lui Florin Iordache, Rovana Plumb la Ministerul Fondurilor Europene, în locul Mihaelei Virginia Toader, Mihai Tudose la Ministerul Economiei, în locul lui Alexandru Petrescu, Alexandru Petrescu la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, în locul lui Florin Jianu”, scrie pe site-ul postului de televiziune B1 TV.

Fără îndoială, propunerea pentru justiție a coaliției PSD-ALDE este considerată de foarte mulți profesioniști ai dreptului ca fiind una excelentă.

Prof. univ. dr. Tudorel Toader este din februarie 2016 rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, (cea mai veche, dar și una dintre cele mai bine cotate universități din țară), după ce timp de trei mandate a fost decan al Facultății de Drept, din cadrul aceleiași universități.

Înainte de a fi ales rector, Tudorel Toader a ocupat postul de judecător al Curții Constituționale din România. Este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, pe care a absolvit-o ca șef de promoție.

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, în calitate de rector al Universității „Al. I. Cuza” din Iași a fost gazda ultimei ediții a „Hexagonului Facultăților de Drept”, (cel mai important concurs studențesc), excelent organizat de către ieșeni.

Rovana Plumb, fost europalamentar PSD, a ocupat funcția de ministru al muncii, iar Mihai Tudose a mai deținut portofoliul Economiei, ambii în guvernul Ponta.

Agerpres consemna în acestă dimineață o declarație a procurorului general al României, Augustin Lazăr, despre iminenta propunere de la Justiție.

„Nu este o numire oficială, am o părere bună despre un profesor profesionist. Nu vreau să fac alte declarații, dacă domnul Toader nu a fost numit oficial”, a spus procurorul general, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor”, potrivit Agerpres.

Misiunea noului ministru al justiției nu este deloc ușoară.

Nu numai că trebuie să reconstruiască încrederea cetățenilor în Ministerul Justiției, (după celebra Ordonanță nr. 13/2017), dar trebuie să rezolve și o problemă gravă, cea a condițiilor de detenție din penitenciare.

Chiar azi, Mediafax scria: „Statul român a fost obligat să plătească peste 1,6 milioane de euro despăgubiri, în 2016, în cauzele în care a fost condamnat la CEDO pentru nerespectarea condițiilor de detenție, dublu față de perioada 1990-2015, potrivit datelor furnizate de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP)”.

Mâine DNA își va prezenta Raportul de Activitate pe 2016.

Universul Juridic anunță acest eveniment citând un comunicat al instituției amintite.

DC News scrie că prezentarea Raportului se va face în prezența președintelui țării: „Președintele Klaus Iohannis va participa joi la ședința de bilanț privind activitatea Direcției Naționale Anticorupție pe anul 2016, anunță Administrația Prezidențială”.

Justiția din România a înregistrat în ultimii ani progrese vizibile în lupta anticorupție, lucru evidențiat și de ultimul raport MCV.

Și cu toate acestea, europarlamentarul german Markus Ferber, membru al grupării popularilor europeni, aflat într-o vizită la București, într-un interviu acordat Agerpres, arată că România ar trebui să rămână sub monitorizare.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„România trebuie să rămână sub monitorizare în ce privește combaterea corupției și independența sistemului juridic, pentru că de la momentul aderării și până acum, autoritățile au fost generoase doar în promisiuni, nu și în punerea în practică a măsurilor atât de necesare românilor”, spune Markus Ferber, potrivit Agerpres.

„Ferber – cunoscut pentru o serie de luări de poziție severe la adresa României – a declarat că, față de precedenta sa vizită, acum 12 ani, nu s-a schimbat nimic și i-a îndemnat pe politicienii români să înțeleagă că lupta împotriva corupției este baza unui sector public funcțional de care vor beneficia cetățenii”, mai scrie Agerpres.

România rămâne fidelă angajamentelor luate la aderare și face eforturi pentru a demonstra că merită statul de membru UE.

„Sesiunea Plenară a Adunării Parlamentare a Mediteranei (APM), care are loc în aceste zile la Porto, va decide cu privire la aderarea Legislativului României ca membru cu drepturi depline la acest organism”, anunță Agerpres.

Europa este în transformare. Se vorbește din ce în ce mai mult în ultimul timp despre necesitatea unei forțe armate europene.

„Noi, germanii, și majoritatea europenilor am stat prea mult timp pe umerii prietenilor americani când vine vorba de securitate. Acum trebuie să preluăm o parte mai mare din povară pentru securitatea noastră atlantică”, a spus ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru Suddeutsche Zeitung, citat de Cotidianul.

În cooperare cu Franța, Germania susține crearea unei Uniuni Europene a Apărării, unde achizițiile militare și cercetarea din domeniu să fie centralizate.

„America pare să se îndepărteze de aliații europeni, iar un sondaj recent realizat de Gallup International arată că cetățenii din Slovenia, Bulgaria, Grecia și Turcia ar prefera să fie apărați de Rusia, mai degrabă decât de NATO, o apărare europeană este fără îndoială necesară. Însă rămâne de văzut în ce măsură un asemenea proiect costisitor va fi compatibil cu viziunea aceleiași Federica Mogherini, care spunea că securitatea europeană nu trebuie să se bazeze pe abordări militare, ci pe investiții în educație, locuri de muncă și democrație”, mai scrie Cotidianul.

HotNews scrie despre o altă idee vehiculată la Bruxelles: Europa cu două viteze.

„Greutățile pe care Uniunea Europeană le întâmpină în încercările ei de a-și stabili o viziune asupra viitorului, la 60 de ani de la înființare, au ieșit din nou la iveală la începutul acestei săptămâni, cu un anunț al președintelui francez ce alimentează disputele legate de planurile unei posibile Europe în două viteze. Anunțul lui Hollande vine la scurt timp după ce proeminentul europarlamentar Guy Verhofstadt a prezentat o propunere de reformă ce ar duce la o UE cu doua viteze”, notează HotNews. În Franța lui Hollande se desfășoară în acest an alegeri, iar anunțul președintelui francez poate fi citit și în această cheie.

Surprinși de ofensiva politică a extremei drepte, un site francez îi cere lui Barack Obama să se prezinte la alegerile prezidențiale… din Franța.

„Site-ul obama2017.fr vrea să încerce să-l convingă pe fostul președinte american să candideze la alegerile din Franța, angajându-se să strângă promisiuni de vot. Acesta își propune de altfel ca obiectiv să obțină un milion de promisiuni de vot până în 15 martie. Motivul invocat de site este simplu: „Obama are cel mai bun CV din lume pentru acest post”. Cu umor, site-ul denunță totuși o realitate cu care se confruntă unii alegători: „Pentru că este încă posibil să voteze pentru un președinte și nu împotriva unui candidat. Pentru că la ora la care Franța se pregătește să voteze masiv pentru extrema dreaptă, noi putem da încă o lecție de democrație planetei alegând ca președinte al Franței un străin”, scrie Agerpres

Seară excelentă!

Remaniere was last modified: februarie 22nd, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: