Refuzaţii Europei

13 feb. 2017
Vizualizari: 1699

Avem noi românii un talent deosebit de a ne gestiona foarte prost imaginea externă a țării.

De cele mai multe ori, superficiali în analizele lor, străinii culeg câte ceva din presa românească sau din conținutul declarațiilor politicienilor români de la București sau din Parlamentul European ori ale oficialilor români și ajung să creadă orice despre România, în niciun caz lucruri bune, fiind de cele mai multe ori, în concluziile lor, departe de adevăr.

Degeaba avem o țară foarte frumoasă, degeaba românii, în marea lor majoritate, sunt oameni calzi și inteligenți, degeaba sunt harnici, cinstiți și pricepuți dacă nu reușim să exportăm decât imaginea unei Românii corupte, condusă de politicieni corupți, a unei Românii de unde provin toți hoții de buzunare din capitalele europene.

Degeaba avem cei mai grozavi creatori de reclame din Europa, degeaba avem actori și regizori mari, degeaba luăm premii pentru filme la Cannes sau la Berlin, dacă imaginea României frumoase nu reușim să o exportăm.

Tuturor le-a placut imaginea cu mii de luminițe aprinse în Piața Victoriei de la unul dintre cele mai impresionante mitinguri din Europa chiar. Un miting pașnic, care aducea în discuție o problemă a societății românești, care arăta tuturor că de fapt democrația din România se dovedește a fi  vie, participativă, în chestiuni sensibile.

Cetățenii au taxat comunicarea defectuoasă a guvernului și au arătat tuturor că românii vor democrație și libertate. Strada a animat opoziția, care încă nu își revenise din șocul electoral, i-a oferit șansa să își regăsească rolul și misiunea în parlament. Mitingul a atenționat Puterea, cerându-i să fie transparentă în decizii, să aducă în dezbaterea Parlamentului și a societății civile toate măsurile care privesc bunul mers al democrației, să comunice mai mult, mai bine.

Piața Victoriei nu a fost un Maidan cu violențe, cu baricade, cu cockteil-uri Molotov.

Din păcate, (și nu este prima oară, când se întâmplă așa), imaginea României, după Ordonanța nr. 13/2017 și mitingurile care au urmat, este dezastruoasă în presa externă.

TVR scrie că: „Excentricul politician britanic, Nigel Farage, a spus într-o emisiune radio că România nu ar fi trebuit acceptată în Uniunea Europeană”.

„Nigel Farage a adăugat că România nu a reușit să scape de trecutul comunist și a invocat protestele determinate de Ordonanța de Urgență numărul 13, care stabilea un plafon de la care era incriminat abuzul în serviciu. Cunoscut ca un eurosceptic declarat și un militant pentru ieșirea Marii Britanii din Uniune, Farage a folosit prilejul pentru a cere, din nou, declanșarea Brexitului”, mai notează TVR.

Ce mai contează că românii din Marea Britanie acoperă în mod fericit necesarul de muncitori din construcții și din alte domenii mai slab salarizate din Marea Britanie? Ce mai contează că sunt serioși, pricepuți, harnici și că nu cer bani mulți, că în universitățile din Marea Britanie studiază mii de tineri români, și nu pe gratis, de ale căror inteligență și capacitate de muncă va beneficia Marea Britanie, că în spitalele din Marea Britanie lucrează alți români serioși, responsabili și bine pregătiți profesional…

E ușor să trimiți România în afara UE, când, istoric vorbind, România reprezintă vatra Europei.

„Șefului guvernului regional valon, Paul Magnette, a pledat pentru ieșirea din Uniunea Europeană a unor țări din Europa Centrală și de Est, referindu-se la Polonia, Ungaria, România și Bulgaria, scrie cotidianul Le Monde în ediția de luni. Publicația preia un interviu acordat vineri de politicianul belgian publicației L’Echo, cu ocazia împlinirii a 25 de ani a Tratatului de la Maastricht”, notează DC News.

„În interviul menționat, Paul Magnette a spus că ar fi „de dorit” „un Polxit, un Ungrexit, un Roumaxit, un Bulgxit”, care să urmeze ieșirii Marii Britanii din Uniune. (…) Magnette a trasat contururile unei Europe care este deja „pe cale de a se dezintegra”, cu țări „care vor deveni neguvernabile sau guvernate de nebuni”. În viziunea sa, unul din răspunsurile la Brexit, și anume promisiunea unei relansări a apărării Europei, este insuficientă, pentru că, fără britanici, aceasta se reduce la Franța. Magnette îndeamnă, de aceea, mai degrabă la încheierea de acorduri cu statele din Maghreb și din restul Africii”.

Ce scria  recent The Times?

Ediția electronică a ziarului britanic „The Times” a publicat săptămâna aceasta un editorial cu titlul „Romania is becoming the EU’s outlaw state”, care ar putea fi tradus „România devine un stat UE al fărădelegilor”. Ziarul Adevărul prezintă pe larg conținutul acestei analize a jurnalistului britanic Roger Boyes, (fost corespondent al agenției Reuters la Moscova, în 1967, Bonn, Varșovia  și Roma), care are ca punct de plecare recentele proteste de stradă din România și vorbește despre fosta Securitate, politicieni corupți, despre cazul Adamescu, despre Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) impus României și necesitatea menținerii lui în viitor.

„Prea adesea, solidaritatea europeană se bazează pe întoarcerea privirii de la probleme. România și Bulgaria rămân vulnerabile. Grecia, care n-ar fi trebuit inclusă în zona euro, ar putea avea nevoie în curând de un al patrulea plan de salvare. Vladimir Putin se uită cu bucurie la toate acestea. Vrem binele României, dar România nu și-a onorat angajamentele pentru a pune în aplicare statul de drept. Este și aceasta o parte a tragediei bunelor intenții de a lărgi Uniunea Europeană: nu a fost niciodată îndeajuns pentru a transforma societăți. Acum, Marea Britanie părăsește UE, dar ar trebui să vă întrebați dacă n-ar fi trebuit să fie România cea care pleacă”, se arată în finalul articolului din The Times, după cum notează Adevărul.

Nici Suveranul Pontif nu a rămas indiferent față de ce se întâmplă în România. Digi TV arată că:  „Suveranul Pontif a ținut să atragă atenția că nu poate exista un dialog despre nimic ce reprezintă răul. A făcut evident trimitere la Biblie – a amintit de povestea Evei, ispitită de șarpe. „Corupția începe cu puțin, cu dialog: „Dar nu, nu este adevărat că îți va face rău acest fruct! Mănâncă-l, este bun! Este un lucru mic, nimeni nu își dă seama. Fă-o, fă-o!” Și puțin câte puțin, puțin câte puțin, se cade în păcat, se cade în corupție”, a spus Papa Francisc”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Afirmațiile Papei Francisc vin după ce L’Osservatore Romano, oficiosul Vaticanului, a publicat un articol despre situația din România, pe care o numește o „criză profundă”, amintește DigiTV.

Și Italia a avut și are corupți. Și Italia a luptat zeci de ani cu corupția, dar, probabil, a asocia Italia cu criza, cauzată de corupție, e mai puțin periculos decât a asocia România cu criza.

Le est de România, „Rusia „a monitorizat îndeaproape” protestele care au loc în România împotriva guvernului și se declară îngrijorată și speră că liderii români vor găsi modalități politice și democratice de a rezolva situația complicată care a început să dividă societatea, arată un mesaj al Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova”, după cum notează Realitatea.net.

„Se pare că liderii români s-au lăsat atât de purtați de val în a crea o imagine mitică a inamicului – Rusia – că au ignorat problemele grave din propria țară, pe care situația curentă le-a scos la lumină. (…) Ne exprimăm încrederea că în mijlocul tensiunilor crescânde care se revarsă pe străzile orașelor, liderii României vor găsi modalități de a preveni adâncirea divizării din societate și vor rezolva situația complicată din prezent, pe baza Constituției și a legilor României. Plecăm de la premisa că diferendele acute dintre forțele politice opuse pot fi rezolvate doar prin modalități politice și democratice”, se mai arată în mesajul de la Moscova, citat de România Liberă.

Dar pe ruși nu pare să îi îngrijoreze, nu numai protestele de la București, ci și prezența NATO în România.

Agerpres redă declarația ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, citată de agenția rusă de știri RIA NOVOSTI: „Acțiunile întreprinse de Alianță în regiuni adiacente frontierelor ruse au, fără dubii, un caracter provocator și destabilizator”, a insistat Lavrov, referindu-se la desfășurarea de contingente militare suplimentare în Polonia și statele baltice. „Între altele, se duc discuții cu privire la posibilitatea unor prezențe similare a aliaților în alte țări din Europa de Est, în special în Bulgaria și România”.

Toate țările est-europene din UE au o mulțime de probleme, dar parcă nu citim atât de des despre ele în presa străină. Oare, politicienii lor sunt mai responsabili?

Ne întrebăm de unde vine acest deficit de imagine, care face atât de mult rău României  și pe care, din păcate, îl plătim zilnic, odată cu mâncarea mai scumpă din supermarketuri, cu carburantul, care nu mai este românesc și este tot scump, cu energia electrică sau gazul, furnizate de multinaționale, în directă corelație cu cursul valutar, care explodează la fiecare mișcare de stradă din România.

Răul ni-l facem singuri. Suntem principalii vinovați. Unii că nu vor să comunice, să dea dovadă de transparență în actul decizional, să explice și să argumenteze de o mie de ori cetățenilor oportunitatea, necesitatea  soluțiilor alese.  Mulți, când ajung în Parlament sau la putere, uită de cetățeanul care i-a votat, de speranțele lui, de așteptări, beția Puterii este cumplită. Alții, din motive politice sau din dorința de a-și face pur și simplu imagine în ochii străinilor, (nu întotdeauna bine intenționați), își împroașcă cu noroi, nu numai adversarii politici români, dar și România, oferind lumii întregi un spectacol trist, care din păcate, ne costă.

Citiți presa! Zilnic, în presa română și în cea străină, români înfierează alți români. Ne mai mirăm de ce unii ne vor în afara Europei…

Cu ură nu putem construi o imagine corectă României. Vom înțelege, oare, vreodată…?

Bună dimineața!

Refuzații Europei was last modified: februarie 13th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: