[Întâlnirea din 29 ianuarie 2016 a ministrului justiției cu reprezentanți ai serviciilor de probațiune] Reacția Ministerului Justiției față de protestul consilierilor de probațiune

1 feb. 2016
Vizualizari: 1459

Despre

  • Protestul consilierilor de probațiune ce a avut loc în data de 20 ianuarie
  • Aprobarea memorandumului pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție
  • Solicitările consilierilor din serviciile de probațiune
  • Întâlnirea ministrului justiției din data de 29 ianuarie 2016 cu reprezentanții serviciilor de probațiune
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 29 ianuarie 2016: Întâlnirea ministrului justiției, Raluca Prună, cu reprezentanți ai serviciilor de probațiune

Ministrul justiției, Raluca Prună, s-a întâlnit în data de 29 ianuarie 2016 cu reprezentanți ai serviciilor de probațiune, potrivit Ministerului Justiției.

La finalul întâlnirii, ministrul justiției a declarat: „Serviciile de probațiune reprezintă o prioritate pe agenda mea și consolidarea lor se va face treptat. În acest sens, voi cere suplimentarea în anul 2016 a numărului de posturi la nivelul serviciilor de probațiune și voi promova adoptarea regulamentelor de aplicare a Legilor 252/2013[1] și 253/2013[2] și a statutului personalului de probațiune”.

Adoptarea noului Cod penal a produs schimbări de substanță cu privire la sancțiunile și măsurile neprivative de libertate. În acest context, față de vechile reglementări, s-a extins considerabil aria sancțiunilor și măsurilor comunitare, în toate acestea existând obligații specifice de supraveghere din partea consilierului de probațiune. Ministerul Justiției consideră că toate aceste reforme atrag necesitatea modernizării sistemului de probațiune și a alocării de fonduri corespunzătoare în acest sistem.

Informații generale

În anul 2014, 399 de persoane din cele 26.749 aflate în supravegherea serviciilor de probațiune au fost condamnate pentru săvârșirea de noi infracțiuni în perioada termenului de supraveghere. Aceste cifre demonstrează că, similar altor state, măsurile alternative pot contribui la diminuarea ratei de recidivă prin intervenții specializate care țintesc cauzele comportamentului infracțional.

La 15 octombrie 2015, în supravegherea serviciilor de probațiune se aflau 37.817 persoane în executarea unor măsuri sau sancțiuni neprivative de libertate. Este pentru prima dată când România înregistrează mai multe persoane aflate în executarea unor măsuri alternative neprivative de libertate decât cele custodiate în sistemul penitenciar.



Ministerul Justiției a luat act de protestul consilierilor de probațiune ce a avut loc în data de 20 ianuarie și dorește să reitereze faptul că procesul de consolidare a serviciilor de probațiune este o prioritate pe agenda ministrului, potrivit comunicatului de presă remis de Minister.

Poziția Ministerului

În acest sens, a fost adoptat la ședința de guvern din data de 19 ianuarie 2016 memorandumul privind condițiile de detenție, în care Ministerul Justiției subliniază importanța consolidării serviciilor de probațiune prin adoptarea unor măsuri incluse în calendarul investițiilor. Acest calendar va fi adoptat în termen de 3 luni de la aprobarea memorandumului pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție.

Ministrul se va întâlni în data de 29 ianuarie 2016 cu reprezentanții serviciilor de probațiune pentru a discuta în detaliu recuperarea, într-un termen realist, a întârzierilor din ultimii ani în ceea ce privește consolidarea sistemului de probațiune ca soluție alternativă la executarea pedepsei din penitenciar.

Activitatea sistemului de probațiune se desfășoară în interesul comunității, în scopul reintegrării sociale a persoanelor condamnate, al diminuării riscului de săvârșire a unor noi infracțiuni și al creșterii gradului de siguranță în comunitate. Promovarea sancțiunilor și măsurilor comunitare urmărește reducerea costurilor sociale ale executării sancțiunilor și măsurilor penale prin diminuarea populației din unitățile penitenciare, valorificarea potențialului socioeconomic al infractorilor și menținerea siguranței comunității, după cum reiese din Legea nr. 252/2013 privind organizarea și funcționarea sistemului de probațiune.

În contextul aplicării noului Cod penal și a Codului de procedură penală în 2014, datele statistice indică o scădere importantă a numărului de persoane intrate în custodia penitenciarelor și a centrelor de reținere și arest. Pentru prima dată de la înființarea serviciului de probațiune în România (1997), numărul persoanelor aflate sub supravegherea acestuia este mai mare decât al celor aflate în detenție în penitenciare. În acest sens, la data de 15 octombrie 2015 în supravegherea serviciilor de probațiune se aflau 37.817 persoane în timp ce în sistemul penitenciar se aflau 28.313 persoane private de libertate, se precizează în comunicatul Ministerului.

Solicitările consilierilor

Potrivit Agerpres, solicitările consilierilor din serviciile de probațiune din România sunt:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„1. Repoziționarea consilierilor de probațiune în cadrul sistemului de justiție;

2. Angajarea urgentă de personal și suplimentarea posturilor în cadrul sistemului de probațiune;

3. Acordarea drepturilor similare cu ale celorlalte categorii de personal din cadrul sistemului de justiție;

4. Plata orelor suplimentare;

5. Asigurarea unor condiții decente de muncă și a resurselor materiale necesare desfășurării activităților zilnice;

6. Demararea unor proceduri de modificare a legislației actuale în materia probațiunii care să conducă la reducerea presiunii exercitate de volumul ridicat de activitate generat de intrarea în vigoare a noilor coduri;

7. Adoptarea regulamentelor de aplicare a legislației în materia probațiunii, corelată cu o simplificare a procedurilor de lucru”.

Sursa informației este Ministerul Justiției (www.just.ro).

[Întâlnirea din 29 ianuarie 2016 a ministrului justiției cu reprezentanți ai serviciilor de probațiune] Reacția Ministerului Justiției față de protestul consilierilor de probațiune was last modified: februarie 1st, 2016 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: