Rănile

28 ian. 2017
Vizualizari: 2418

An de an, pe 27 ianuarie, marcăm Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Fără îndoială, crimele săvârșite în timpul războiului au lăsat urme adânci în memoria familiilor celor care și-au găsit moartea atât de tragic. Agerpres scrie despre modul în care România comemorează victimele Holocaustului: În 2017, la 23 ianuarie, Misiunea Permanentă a României a lansat, la sediul ONU, expoziția fotografică intitulată „Educație și Memorie. Holocaustul din România”, realizată în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. (…) Expoziția „Educație și Memorie. Holocaustul din România” include o scurtă istorie a Holocaustului din România, cu marcarea pogromului de la Iași, din 1941, precum și istoriile personale curajoase ale unor români desemnați Drepți între Popoare pentru sprijinul oferit comunității evreiești în acea perioadă întunecată a istoriei contemporane”.

„Vernisajul expoziției face parte dintr-o serie de activități de comemorare a Zilei internaționale a Holocaustului, organizate la sediul ONU, în perioada 23-27 ianuarie 2017, și având în acest an ca temă „Holocaust Remembrance: Educating for a Better Future”, se arată într-un comunicat al organizatorilor”, după cum relatează Agerpres.

„Cu prilejul comemorării Holocaustului, „Parlamentul german a adus vineri un omagiu, cu ocazia Zilei internaționale de comemorare a victimelor nazismului, celor 300.000 de persoane bolnave și cu handicap ucise în secret de regimul lui Adolf Hitler”, relatează AFP, citat de Agerpres.

Crimele războiului nu trebuie uitate, iar comemorarea victimelor Holocaustului are și scopul de a îi determina pe liderii lumii să evite conflictele în care pier oameni nevinovați. Războaiele întorc lumea din evoluție și sunt de cele mai multe ori rezultatul orgoliilor nemăsurate a unor lideri politici, a lipsei de cultură, a urii și intoleranței picurate, cultivate zi de zi de lideri bolnavi ce nu își găsesc rostul în istoria lumii.

Populism și naționalism versus valori și obiective ale Uniunii Europene este un interesant editorial semnat de Ovidiu Predescu pe care îl puteți citi pe Universul Juridic.

Rămânem pe tărâmul dreptului și vă anunțăm un eveniment juridic organizat de Editura Universul Juridic în colaborare cu Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași: „Vineri, 24 februarie, va avea loc Conferința națională „Probleme controversate și soluții de drept penal și procesual penal – la 3 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale”. Evenimentul va avea loc la Iași”.

România are nevoie de astfel de dezbateri, pentru că doar astfel specialiștii pot contribui la perfectarea legislației și la rezolvarea unor probleme prezentate și în Raportul MCV privind România, dar și care aduc amenzi ale CEDO pentru România.

Agerpres scrie că: „APADOR-CH a depus vineri la Curtea Constituțională a României o opinie juridică prin care solicită să se clarifice prevederile legii care îi împiedică pe politicienii condamnați să ocupe funcții de demnitate publică în Guvern, considerând că argumentele folosite de Avocatul Poporului sunt neîntemeiate”.

Curtea Constituțională este chemată, în ultima perioadă, din ce în ce mai des să se pronunțe în diverse cauze, ceea ce ne indică faptul că în societate există numeroase frământări, pornind de la legislația nu tocmai bine înțeleasă, chiar și de specialist.

Justiția resimte nu numai o criză de personal, dar și o problemă de natură salarială. Agerpres notează: „Aproximativ 100 de grefieri și personal auxiliar au protestat vineri, pentru a doua zi, la Curtea de Apel București, revendicările lor fiind de natură salarială”.

Posibil ca de luni, după votarea bugetului pe 2017, ministrul justiției să analizeze și situația grefierilor.

Proiectul Bugetului pe 2017 este prezentat de Universul Juridic.

News.ro oferă detalii despre unele capitole ale bugetului: „Al doilea proiect de buget pentru 2017 al Guvernului condus de Sorin Grindeanu a majorat puternic, fata de prima variantă, fondurile alocate Ministerului Apararii, de la 11 miliarde lei la 16,3 miliarde lei, echivalent cu 2% din produsul intern brut (PIB), dar a redus semnificativ fondurile alocate Serviciului Român de Informații, principalul serviciu de informații al României. Noul proiect de buget pe acest an a fost publicat vineri de Ministerul Finanțelor”.

Cu siguranță, se va discuta mult în zilele următoare despre acest buget, pentru că este semnificativ diferit de bugetele anterioare.

Și deputații și senatorii care sunt chemați să voteze acest buget vor primi în 2017 mai buțini bani din visteria țării. „Bugetele Camerei Deputaților și Senatului rămân diminuate cu 13%, respectiv 17%. Vor fi mai puține cheltuieli de personal și pentru deplasări”- notează ziariștii de la News.ro.

În final, vă prezint o informație care vine din Germania: „Presa germană relatează că Angela Merkel va purta sâmbătă prima discuție telefonică cu președintele republican Donald Trump, iar conversația ar urma să se concentreze pe situația Rusiei. De asemenea, această discuție telefonică va urma primului contact dintre Vladimir Putin și noua administrație de la Casa Albă”, transmite Reuters, citat de News.ro.

Presa germană dă ca posibilă temă a discuțiilor și ridicarea sancțiunilor UE asupra Rusiei.

Bună dimineața!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Rănile was last modified: ianuarie 27th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: