Puneți-vă la adăpost copiii – Intrarea în vigoare a noului Cod civil (II)

29 apr. 2016
Vizualizari: 6377

Au trecut aproape cinci ani de când noul Cod civil a adus cu sine modificări majore cu privire la noțiunea de patrimoniu al persoanei, la modalitățile de ocrotire a persoanei fizice, precum și în materia dreptului familiei.

În cele ce urmează, vă propunem să vă informați în legătură cu principalele noutăți pe care le-a introdus Codul în domeniile mai sus enunțate și vă invităm să aflați cum puteți beneficia de aceste noi reglementări legale.

Puneți-vă la adăpost copiii

1. Desemnarea tutorelui de către părinte

Art. 114-120 Cod civil

Atunci când niciunul dintre părinți nu se poate îngriji de interesele minorului, ambii fiind decedați, dispăruți, puși sub interdicție judecătorească etc, ocrotirea copilului este asigurată prin numirea de către instanță a unui tutore.

Noul Cod civil permite părinților să desemneze persoana care să se îngrijească de interesele minorului, pentru situația în care, pe viitor, nevoia o va impune. Desemnarea acestei persoane se poate face prin act autentic notarial sau prin testament, putând fi revocată fără consimțământul persoanei desemnate.

Instanța de judecată învestită cu instituirea unui tutore pentru minor va numi în această calitate persoana desemnată de către părinți, neputând-o înlătura decât în anumite condiții restrictive.

2. Recunoașterea copilului de către părinții săi

Art. 414 – 418 Cod civil

Dacă nașterea copilului nu a fost înregistrată în registrul de stare civilă sau dacă, în registrul de stare civilă, copilul a fost trecut ca născut din părinți necunoscuți, mama îl poate recunoaște pe copil. De asemenea, copilul conceput și născut în afara căsătoriei poate fi recunoscut de către tatăl său. Recunoașterea se poate face prin declarație la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor, prin înscris autentic sau prin testament, în condițiile legii.

Nu va putea fi recunoscut copilul a cărui filiație stabilită, potrivit legii, nu a fost înlăturată. Cu titlu de exemplu, precizăm că se prezumă că un copil născut sau conceput în timpul căsătoriei are ca tată pe soțul mamei; el nu va putea fi recunoscut de către un alt bărbat, până când filiația față de soțul mamei nu a fost înlăturată. Cu toate acestea, dacă filiația anterioară a fost înlăturată prin hotărâre judecătorească, recunoașterea este valabilă.

3. Acordul cu privire la exercitarea autorității părintești asupra copilului ai cărui părinți nu sunt căsătoriți

Art. 505, art. 506 Cod civil

În cazul copilului născut în afara căsătoriei ai cărui părinți nu conviețuiesc, modul de exercitare a autorității părintești se stabilește de către instanță. Cu încuviințarea instanței, părinții se pot înțelege cu privire la acest aspect. În cazul în care doriți să stabiliți, pe cale amiabilă, modalitatea de exercitare a drepturilor și obligațiilor părintești, notarul public vă poate oferi consiliere în acest sens, redactând totodată și convenția dintre dumneavoastră și celălalt părinte.

Material publicat de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România

👍Vezi și: Protejați-vă afacerea și interesele – Intrarea în vigoare a noului Cod civil (I)

👍Vezi și: Cunoașteți-vă drepturile și apărați-vă interesele în timpul căsătoriei – Intrarea în vigoare a noului Cod civil (III)

👍Vezi și: Puteți divorța pe cale notarială – Intrarea în vigoare a noului Cod civil (IV)

Puneți-vă la adăpost copiii – Intrarea în vigoare a noului Cod civil (II) was last modified: mai 10th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: