Prorogarea legală a termenului. Contestația în anulare. Decăderea din dreptul de a exercita calea de atac (CPC)

9 feb. 2017
Vizualizari: 3149
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1498/2016

CPC: art. 101 [NCPC: art. 181], CPC: art. 103 [NCPC: art. 185], CPC: art. 319 [NCPC: art. 506], C. muncii: art. 139

Înalta Curte reține că în cauză nu sunt aplicabile dispozițiile art. 101 alin. (5) C. proc. civ. [NCPC: art. 181] potrivit cărora „termenul care se sfârșește într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat, se va prelungi până la sfârșitul primei zile lucrătoare următoare” pentru a interveni prorogarea legală a termenului de un an prevăzut de dispozițiile art. 319 alin. (2) [NCPC: art. 506] teza a II-a C. proc. civ.

În temeiul principiului teritorialității, potrivit căruia legile unui stat se aplică tuturor actelor și faptelor juridice săvârșite pe teritoriul său, sintagma „o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat” din textul art. 101 C. proc. civ. [NCPC: art. 181] se raportează la prevederile legii române care determină zilele de sărbătoare legală în care serviciile poștale sunt suspendate, iar nu Ia legislația unui alt stat.

Or, ziua în care credincioșii sărbătoresc „Înălțarea Domnului” nu este menționată între zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează, prevăzute de art. 139 din C. muncii.

Înalta Curte are în vedere și dispozițiile art. 103 alin. (1) C. proc. civ. [NCPC: art. 185], care sancționează cu decăderea neexercitarea oricărei căi de atac în termenul legal și, în raport de aceste constatări, reține că termenul defipt de lege pentru promovarea contestației în anulare a fost depășit, fără a se face dovada că partea a fost împiedicată de o împrejurare mai presus de voința sa de a împlini actul procedural.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte va admite excepția tardivității și va respinge contestația în anulare formulată de contestatorul N., ca tardiv formulată.

Înalta Curte constată că admiterea excepției tardivității, ca excepție de procedură, face inutilă cercetarea excepției lipsei calității procesuale pasive a intimatului S., a excepției nulității căii de atac ca urmare a nemotivării, precum și a fondului cererii, asupra cărora Înalta Curte ar fi putut să se aplece numai în condițiile unei contestații în anulare promovată în termenul legal.

Sursa informației: www.scj.ro.

Prorogarea legală a termenului. Contestația în anulare. Decăderea din dreptul de a exercita calea de atac (CPC) was last modified: februarie 9th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: