Primul pas – Învestirea Guvernului

5 ian. 2017
Vizualizari: 1578

Deschidem Revista de dimineață cu lista cabinetului Grindeanu, care a fost audiat ieri în fața comisiilor Parlamentului, așa cum este prezentată de DC News.

Iată componența Guvernului:

„Vicepremier, Ministru al Dezvoltării – SEVIL SHHAIDEH (PSD)

Ministrul de Externe – TEODOR MELEȘCANU (ALDE)

Ministrul Agriculturii – PETRE DAEA (PSD)

Ministerul delegat al Fondurilor Europene – MIHAELA VIRGINA TOADER (PSD)

Vicepremier, Ministru al Mediului – DANIEL CONSTANTIN (ALDE)

Ministerul Economiei – ALEXANDRU PETRESCU (PSD)

Ministerul de Finanțe – VIOREL ȘTEFAN (PSD)

Ministerul Apărării – GABRIEL BENJAMIN LEȘ (PSD)

Ministerul de Interne – CARMEN DANIELA DAN (PSD)

Ministerul de Justiție – FLORIN IORDACHE (PSD)

Ministrul Cercetării: ȘERBAN VALECA (PSD)

Ministerul pentru Tineret și Sport – MARIUS DUNCA (PSD)

Ministerul delegat pentru Afaceri Europene – ANA BIRCHALL (PSD)

Ministerul de Externe – TEODOR MELEȘCANU (ALDE) 

Ministerul Transporturilor – RĂZVAN CUC (PSD) 

Ministerul Sănătății – FLORIN BODOG (PSD)

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Ministerul Muncii și Protecției Sociale – LIA OLGUȚA VASILESCU (PSD)

Ministerul Energiei – TOMA FLORIAN PETCU (ALDE)

Ministerul Educației – PAVEL NĂSTASE (PSD)

Ministerul pentru mediul de afaceri – FLORIN JIANU (PSD)

Ministerul Apelor și Pădurilor –  ADRIANA PETCU (PSD)

Ministrul pentru Dialog Social – GABRIEL PETREA (PSD)

Ministerul delegat pentru Relația cu Parlamentul – GRAȚIELA GAVRILESCU (ALDE)

Ministerul Comunicațiilor – AUGUSTIN JIANU (PSD)

Ministerul Turismului – MIRCEA DOBRE (PSD)

Ministerul Culturii – IONUȚ VULPESCU (PSD) 

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni – ANDREEA PĂSTÎRNAC (PSD)”.

 

Azi, 5 ianuarie, avem Guvern. Și un nou ministru la Justiție. Potrivit negocierilor PSD-ALDE, portofoliul Justiției revine PSD – Florin Iordache, fiind nominalizarea social-democrației.

Fostul ministru de justiție tehnocrat, Raluca Prună și-a prezentat la finele anului trecut raportul, dar a făcut și o serie de declarații în legătura cu activitatea domniei-sale și a conducerii ministerului.

DC News redă o declarație a fostului ministru al justiției la final de mandat: „Sunt convinsă că, pe termen mediu, semințele plantate de noi în acest an vor da roade. Sunt sigură că acest alt fel de a sluji cetatea este mâna câștigătoare. Nu imediat, dar foarte curând. Sunt sigură că solul este mai fertil decât cred politicienii de carieră (cei binecunoscuți, nu ca noi, cei mulți, anonimi, cu cariere cinstite si muncite). Să nu uităm că, acum mai bine de un an, aceiași politicienI care au patronat  timp de 25 de ani stagnarea, hoția și risipa fugeau de responsabilitatea formării unui guvern. Această responsabilitate de care alții s-au ascuns ne-a revenit nouă, câtorva profesioniști dintre mulții profesionisti necunoscuți ai acestei țări. Am arătat in acest an că se poate guverna și altfel. Și că lipsește, poate, doar curajul de a face pasul înainte și de a cere fiecare dintre noi, în fiecare zi, peste tot, o bună guvernare pentru această țară. Am învățat însă, în acest an, că suntem mai mulți decât cred ei, cei care au excelat doar în clientelism și lipsă de performanță.”

Tot la finele anului trecut, pe 27 decembrie 2016, Senatul a validat lista magistraților aleși în noul CSM.  Lista magistraților din noul CSM  și programele acestora au fost publicate de portalul Universul Juridic.

Pe 22 noiembrie, plenul CSM a constatat că procedurile de alegere a noilor membri CSM au fost îndeplinite legal și au fost declarați membri aleși ai Consiliului judecătorii: Simona Camelia Marcu și Mariana Ghena – Înalta Curte de Casației și Justiție, Lia Savonea – Curtea de Apel București, Nicoleta Margareta Țînț  – Curtea de Apel Brașov, Andrea Annamaria Chiș – Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag – Tribunalul Neamț, Evelina Mirela Oprina – Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan – Judecătoria Timișoara și Mihai Bogdan Mateescu – Judecătoria Râmnicu Vâlcea. Pentru a face parte din CSM au fost aleși procurorii: Codruț Olaru – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Cristian Mihai Ban – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, Florin Deac – Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, Nicolae Andrei Solomon – Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Tatiana Toader – Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București.

„Apărarea independenței sistemului judiciar și alegerea noilor membri au fost principalele subiecte aflate pe agenda Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în acest an. CSM a primit, în anul 2016, 39 de cereri de apărare a reputației profesionale a magistraților, dintre care 20 au fost admise și 12 respinse, iar la șapte dintre ele s-a renunțat. Alte 22 de solicitări au fost primite pentru apărarea independenței justiției în ansamblul ei, 20 dintre ele fiind admise și doar două respinse”, se arată într-o statistică a CSM transmisă AGERPRES.

Justiția pleacă la drum cu un nou CSM, cu un nou ministru și cu un nou program.

Despre intențiile noului guvern aflăm dintr-o declarație televizată a liderului PSD, Liviu Dragnea, la România TV, reluată de DC News: „Eu nu resping ideea unei legi a răspunderii magistrațior, dar trebuie să existe și un sistem în care judecătorii să fie protejați, să existe o garanție că deciziile judecătorilor sunt luate doar în acord cu conștiința personală (…). Mulți judecători se tem să ia decizii împotriva propunerii procurorilor, deoarece se gândesc că pot fi ei mâine în boxa acuzaților. Propun înființarea unei divizii speciale de procurori care să ancheteze doar magistrați și să nu mai poată face asta orice procuror. E nevoie de un echilibru. Am vorbit cu mai mulți oameni din sistem și mi-au zis că ar putea fi o idee bună. Trebuie să avem o discuție în care să fie implicați oameni din Justiție, din societatea civilă, oameni din presă care se pricep. Această discuție trebuie lansată curând și nu poate dura la nesfârșit”.

Alte intenții ale noului Executiv vizează construcția unor noi raporturi cu oamenii de afaceri.

Nu numai că mediul de afaceri va avea un minister distinct, Ministerul pentru mediul de afaceri, dar liderul PSD anunță că va exista o altă abordare a relațiilor dintre stat și contribuabilii persoane juridice.

HotNews scrie: „Liviu Dragnea a anunțat luni seară că viitorul Guvern va adopta în primul trimestru din 2017 Legea prevenției, prin care nu se va mai putea impune o măsură punitivă unei firme înainte de dispunerea unei „măsuri de prevenție”, prin care respectiva firmă să fie avertizată ca procedează greșit”.

„Nimeni să nu mai primească o măsură punitivă înainte să aibă o măsură de prevenție” – a spus Liviu Dragnea, după cum notează HotNews.

HotNews mai scrie: „Dragnea s-a întrebat, în condițiile în care „partea covârșitoare din venituri este făcută de oamenii de afaceri”, dacă „trebuie să avem un stat, care să-i pedepsească, să le închidă firmele, să-i trimită în pușcărie”.

Modul în care noul Parlament va adopta legile se va schimba fundamental, potrivit președintelui PSD, Liviu Dragnea.

Anunțul a fost făcut luni seară de liderul PSD la România TV și a fost citat de Știripesurse.ro: „Nicio lege nu va mai avea norme de aplicare. Totul va fi prevăzut în lege”, a declarat Liviu Dragnea.

Potrivit Stiripesurse.ro, liderul PSD explică modul în care se vor elabora noile legi: „Acest lucru înseamnă că legile vor fi elaborare mai greu și vor fi dezbătute și trecute prin Parlament mai greu. În același timp, se va elimina o legislație suplimentară lăsată până acum în seama guvernului, care ducea la apariția unor anomalii și contradicții între textul legilor și normele de aplicare. Mai mult, unele legi nici nu mai beneficiau de norme de aplicare, ceea ce făcea imposibilă aplicarea lor”.

Guvernul PSD-ALDE pleacă la drum, cu o majoritate confortabilă în Parlament, asigurată de propriile grupuri de deputați și senatori, dar și de sprijinul punctual al UDMR, pentru anumite initiative guvernamentale. În aceste condiții, PSD poate să-și pună în aplicare programul politic. Reușita guvernului Grindeanu depinde acum numai de competența echipei guvernamentale și de calitatea programului PSD-ALDE.

Bună dimineața!

Primul pas – Învestirea Guvernului was last modified: ianuarie 4th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: