Preţul votului

5 dec. 2016
Vizualizari: 1781

E luni. Începem o nouă săptămână, ultima din campania electorală. Suntem foarte aproape de votul din 11 decembrie pentru noul Parlament al României.

1 Decembrie, sărbătorirea Zilei Naționale a României, a fost nu numai prilej de paradă militară la București și de recepție oficială la Cotroceni, dar și momentul aprinderii iluminatului festiv în capitală.Anul acesta, peste 3 milioane de beculețe de tip LED împodobesc capitala cu ocazia sărbătorilor de iarnă pe un traseu de 29 kilometri în 52 locații”- scrie Jurnalul Național.

La Chișinău, „Ziua Națională a României, 1 Decembrie, a fost sărbătorită într-un mod spectaculos, un tricolor lung de un kilometru a fost desfășurat pe străzile capitalei de către românii din Republica Moldova”. – notează independent.md. Evenimentul a fost organizat de Asociația Obștească „Onoare, Demnitate și Patrie”.

Duminică a fost o zi a votului, nu numai în Republica Moldova în Găgăuzia autonomă, unde s-a votat pentru alegerea deputaților în Adunarea Populară, dar și în Austria și Italia.

Austria a repetat ieri turul doi al alegerilor prezidențiale, „probabil cel mai important scrutin din istoria țării dat fiind că ultranaționalistul Norbert Hofer ar putea deveni primul șef de stat din Europa provenit dintr-o formațiune de extrema dreaptă”, a transmis EFE.

„După aproape 50 de săptămâni de campanie electorală, cea mai lungă din istoria Austriei, circa 6,4 milioane de cetățeni cu drept de vot s-au prezentat la vot, pentru a alege între Hofer, inginer aeronautic în vârstă de 45 de ani, și independentul Alexander Van der Bellen, susținut de Verzi, fost profesor de economie în vârstă de 72 de ani. La 22 mai 2016, Van der Bellen s-a impus în fața rivalului său ultranaționalist cu numai 31.000 de voturi diferență (50,35% față de 49,65%), grație avantajului pe care l-a obținut din voturile prin corespondență. Cu toate acestea, după o contestație prezentată de Hofer și de formațiunea sa, Partidul Libertății (FPO, extremă dreapta), Tribunalul Constituțional a decis să invalideze rezultatul și repetarea turului doi de scrutin”. – notează Agerpres.

Ziariștii Agerpres analizează viitorul Europei din perspectiva potențialei victorii a lui Hofer:O victorie a lui Hofer ar putea influența situația politică din țara vecină Germania, unde anul viitor vor avea loc alegeri pe fondul creșterii în sondaje a partidului dreptei radicale Alternativa pentru Germania (AfD). Și Franța urmărește cu deosebită atenție evenimentele din Austria în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2017 din Hexagon în care șefa Frontului Național (FN, populist), Marine le Pen, o mare prietenă a FPO și a liderului acestui partid, Heinz Christian Strache, pare să aibă deja un loc asigurat în cel de-al doilea tur de scrutin, decisiv.

În Franța, scriitorul și cineastul Alexandre Jardin și-a anunțat sâmbătă intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2017 pentru „a reda puterea oamenilor”. Fondator ale recentei mișcări Maison des citoyens („Casa cetățenilor”) și al Asociației Bleu Blanc Zebre, el va fi candidatul Apelul mișcărilor cetățenești, care regrupează șase organizații”. – scrie Curierul Național.

Din ecuația alegerilor nu lipsește Italia.

În Italia, potrivit DC News, Peste 50 de milioane de italieni sunt chemați duminică la urne, inclusiv patru milioane de italieni, care trăiesc în străinătate și care vor putea vota prin poștă, pentru a aproba sau respinge prin referendum reformele constituționale propuse de premierul Matteo Renzi, care dorește sporirea puterilor guvernului în detrimentul Senatului.

Dacă modificările nu vor fi aprobate, șeful guvernului, Matteo Renzi, a promis că va demisiona. „Demisia lui poate declanșa un scenariu de coșmar. Instabilitatea politică poate provoca prăbușirea sistemului bancar italian îngreunat de credite neperformante în valoare de 360 de miliarde de euro. Asta poate duce și la o eventuală ieșire a Italiei din zona euro, o lovitură teribilă aplicată proiectului european”. – explică Qmagazine.

Europa pare a fi în degringoladă.

După victoria lui Trump în USA, europenii caută un alt profil de politician. Pericolul de a aduce la putere lideri ai unor partide extremiste  este destul de mare. În SUA, febra alegerilor a trecut deja, dar cunoaște alt tip de încercări. Președintele încă în funcție, Barack Obama a blocat printr-un decret semnat vineri preluarea companiei germane Aixtron, (în care exista și un pachet de acțiuni americane), de către grupul chinez de investiții Fujian, informează Reuters.

Aixtron este un furnizor-cheie pentru marii producători americani de armament, iar decizia blocării a fost luată pentru că achiziționarea de către grupul chinez ar fi reprezentat un risc la adresa securității naționale a SUA, a anunțat Departamentul Trezoreriei”. – scrie HotNews.

Riscuri și amenințări sunt pretutindeni.

Ele nu afectează doar țările mici, ci și marile forțe militare ale lumii. Rusia, oricât de mare și puternică ar fi,  a devenit și ea victimă. Hackeri neidentificați au spart conturile Băncii Centrale a Rusiei, de unde au fost furate circa 2 miliarde de ruble. Spărgătorii au obținut un succes parțial, a ținut să precizeze un reprezentant din cadrul autorității de reglementare din Rusia, potrivit CNN, citat de unimedia.md.

Lumea este în schimbare, se conturează noi amenințări de neimaginat până acum și poate de aceea votul cetățenilor este mai important ca oricând. Europa, dar și țările lumii au nevoie de lideri responsabili, capabili de a evita noi conflicte devastatoare pentru omenire.

Istoria lumii se scrie și cu… voturi. Doar tragediile ne arată cât de mare poate fi uneori prețul votului.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Bună dimineața!

Prețul votului was last modified: decembrie 5th, 2016 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: