[UPDATE: CCR respinge sesizările privind O.U.G nr. 13/2017] Președintele României propune sesizarea CCR în legătură cu modificarea codurilor penale

8 feb. 2017
Vizualizari: 3287
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 8 februarie 2017: CCR respinge sesizările privind O.U.G nr. 13/2017

CCR a respins sesizările cu privire la Ordonanța de urgență nr. 13/2017 privind modificarea Codului penal. Anunțul a fost făcut de președintele CCR, potrivit unui anunț al Digi24.

„Guvernul a acționat legal în sfera lui de competență de a emite Ordonanțe de urgență”, a declarat Valer Dorneanu, precizând că nu există un conflict de natură juridică între Guvern și Parlament sau Guvern și puterea judecătorească, arată și HotNews.

Întrebat dacă se justifica realizarea acestei modificări prin O.U.G., Dorneanu a afirmat că  „urgența și oportunitatea actului normativ nu este de competența CCR să o verifice în această sesizare”. „Este dreptul Guvernului să aprecieze și urgența și conținutul. Aceste lucruri pot și verificate prin alte căi de control”.

„Conflictul cu autoritatea judecătorească, acesta ar fi fost valabil în măsura în care Guvernul ar fi nesocotit o obligație legală de a solicita un aviz obligatoriu”, a mai afirmat Dorneanu, spunând însă că „CSM apreciază excesiv că acele prevederi ar fi îndreptățit CSM să dea aviz în orice problemă care privește activitatea instanțelor”. El a reamintit și că mâine va fi discutată sesizarea Avocatului Poporului, care privește aspecte de neconstituționalitate ale O.U.G. nr. 13/2017.


CCR analizează cererile Președintelui României și CSM

Curtea Constituțională a României va discuta în data de 8 februarie 2017 cererile președintelui Klaus Iohannis și Consiliului Superior al Magistraturii privind constatarea unui conflict între puterile statului în urma adoptării O.U.G. privind modificarea Codurilor penale, anunță news.ro. Președintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat că, la ședința din această dată, a invitat părțile din dosar – Parlament, Guvern și CSM, dar și pe președintele Klaus Iohannis, arată și HotNews.

Ședința CCR urmează să înceapă la ora 11.00.

Președintele Klaus Iohannis a fost invitat deaorece este autor al sesizării, deși el nu are calitate procesuală. Administrația Prezidențială va fi reprezentantă de un jurist. Iohannis nu a confirmat prezența, iar pe programul oficial al șefului statului nu se află și ședința CCR.

Conflictele de natură juridică pot fi soluționate de Curte chiar și după ce acestea sunt rezolvate – în speță, prin abrogarea O.U.G. nr. 13/2017 – existând precedente, în care judecătorii au dezbătut pe fond sesizarea și au emis concluzii, cu toate că au notat că problema a fost între timp soluționată.

👍Vezi și: Poziția CSM față de O.U.G. nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea codurilor penale

Curtea Constituțională urmează să analizeze, joi, și excepția de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului privind Ordonanța nr. 13, care între timp a și fost abrogată de Guvern, potrivit Digi24.

👍Vezi și Avocatul Poporului motivează decizia de a ataca la CCR O.U.G. nr. 13/2017


Plenul CSM a votat în unanimitate pentru sesizarea CCR în legătură cu modificarea codurilor penale

Plenul CSM a votat astăzi în unanimitate ca președintele acestei instituții, jud. Mariana Ghena, să sesizeze Curtea Constituțională privind modificările codurilor penale.

👍Vezi și: Codul penal – modificări (O.U.G. nr. 13/2017)

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

👍Vezi și: Codul de procedură penală – modificări (O.U.G. nr. 13/2017)

Ședința a fost prezidată de președintele Klaus Iohannis, care a spus că CSM este acum responsabil de apărarea independenței justiției și a cerut sesizarea Curții Constituționale.

Președintele României propune sesizarea CCR în legătură cu modificarea codurilor penale

Președintele Românei a propus în cadrul ședinței Plenului CSM din data de 1 februarie 2017 sesizarea pentru excepții de neconstituționalitate a modificărilor codurilor penale.

Îmi imaginez că primul pas constituțional este sesizarea CCR. Acest lucru vi-l propun și nu vreau să vi-l impun”, a spus președintele în cadrul ședinței Plenului CSM.

„Singura cale pe care nu o accept este să nu facem nimic, asta nu se poate. E o ofensă adusă justiției și dumneavoastră răspundeți de independența justiției și eu cred că ea a fost încălcată și este încălcată prin astfel de comportamente în mod grav”, a mai spus Klaus Iohannis.

Plenul CSM a discutat despre oportunitatea sesizării Curții Constituționale de către Plen, de către Președintele țarii, sau de către ambele părți.

[UPDATE: CCR respinge sesizările privind O.U.G nr. 13/2017] Președintele României propune sesizarea CCR în legătură cu modificarea codurilor penale was last modified: februarie 8th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: