Pe drumul bun

17 feb. 2017
Vizualizari: 1673

Se încheie o nouă săptămână. Între timp, președintele Iohannis a promulgat Bugetul pe 2017, iar manifestațiile de stradă, generate de Ordonanța nr. 13/2017 par să se fi diluat. Guvernul a înțeles că în fruntea Ministerului Justiției are nevoie nu numai de un bun profesionist, dar și de o persoană capabilă să comunice foarte bine ministerului.

„Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că a promulgat Legea bugetului de stat și Legea asigurărilor sociale pe anul 2017”, scrie Agerpres.

„Așa cum am promis la începutul săptămânii, am făcut o analiză a bugetului și a bugetului de asigurări sociale. Această analiză aprofundată a confirmat tot ce am spus și data trecută: veniturile la buget sunt așa cum au spus unii, optimiste, eu spun supraapreciate, cheltuieli sunt prevăzute în sumă foarte mare, abordare hiperoptimistă a bugetului se poate vedea, de exemplu, făcând o comparație între veniturile la bugetul general consolidat de anul trecut și ce se prevede pe anul acesta, unde se constată o creștere de 14%, fără să fie vreo explicație cum se ajunge la această creștere fenomenală. 14% este foarte mult pentru bugetul general consolidat. De asemenea, se confirmă că există prevăzute credite de angajament într-o sumă nemaivăzută de peste 50 de miliarde”, a spus șeful statului, conform Agerpres.

Vineri, premierul Grindeanu s-a întâlnit la Bruxelles cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

La finele acestei întâlniri extrem de importante pentru Executivul român, premierul român a declarat că „ia în calcul nominalizarea unui independent la Ministerul Justiției, o propunere în acest sens urmând a fi făcută săptămâna viitoare”, notează Mediafax. 

„În perioada următoare o să mă decid, vreau să vă spun că iau extrem de serios să propun o persoană neimplicată politic, am avut discuții cu câteva persoane care au în acest moment un background profesional dincolo de orice contestare, care au arătat și au făcut în acest domeniu foarte multe lucruri, continuă în aceste zile, chiar și în weekend întâlnirile pe care o să le am cu asemenea persoane pe care le consider eligibile. Probabil la începutul săptămânii viitoare, la mijlocul săptămânii viitoare, o să fac o propunere și ar putea fi una care nu face parte din coaliția de guvernare, adică este o persoană apolitică”, a mai spus Sorin Grindeanu, scrie Mediafax.

La finele întâlnirii, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a vorbit presei despre întâlnirea cu premierul român.

„Este un pas foarte bun că Ordonanța de Urgență nr. 13/2017 a fost retrasă, un lucru bun din partea Guvernului României și este bine că Guvernul vrea să armonizeze legislația națională cu normele UE, dar acest lucru trebuie făcut cu totală deschidere, astfel încât oricine are un interes să vadă ce se întâmplă, să vadă ce se face, astfel încât să evităm orice neînțelegere, orice idee că acest lucru s-ar face pentru a slăbi lupta împotriva corupției. Dacă acest proces e făcut în mod transparent, cu implicarea comunității locale și a responsabililor, atunci noi, cei de la Comisia Europeană, putem fi siguri că lupta împotriva corupției va fi continuată la aceeași intensitate ca și până acum”, a declarat Frans Timmermans, scrie Mediafax.

Ordonanța nr. 13 a declanșat în societatea românească, nu numai revoltă, dar și o dezbatere extrem de utilă între practicienii dreptului, nu numai despre legislație, cât și despre calitatea actului de justiție.

„Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat joi că unele problemele care au apărut în instrumentarea dosarelor de către procurori, respectiv achitări de inculpați sau restituiri de dosare, au ajuns să fie folosite ca arme în dezbaterile publice”, scrie Agerpres.

„Am observat că în spațiul public calitatea actelor de urmărire penală, fiindcă există și unele probleme care s-au mai ivit, au fost achitări, au fost restituiri, au ajuns să fie folosite ca arme în dezbaterile publice. Am discutat cu colegii noștri să acționăm în așa fel încât calitatea actelor de urmărire penală să fie tot mai bună și să scădem numărul restituirilor și achitărilor. Este de remarcat că, față de perioada anterioară, când achitările erau la circa 3% din numărul inculpaților care au fost trimiși în judecată, în 2016 achitările sunt în jur de 1,7%, ceea ce înseamnă un progres remarcabil în materie de calitate a actului de urmărire penală”, a declarat Augustin Lazăr, în cadrul unei conferințe de presă organizată cu ocazia prezentării bilanțului anual al DIICOT, mai notează Agerpres.

Sub imperiul unor noi sancțiuni din partea Uniunii Europene, pentru gropile de gunoi din România sau pentru o lege (neaplicabilă momentan, în lipsa Normelor de aplicare) prin care se cerea marilor lanțuri alimentare să aducă la raft 51% produse alimentare românești, România reușește să câștige un nou proces la Tribunalul Uniunii Europene.

„România câștigă la Tribunalul Uniunii Europene anularea unor corecții financiare aplicate de Comisia Europeană, în urma unei hotărâri de joi a Curții de Justiție”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), transmis Agerpres.

Agerpres mai scrie că: „Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, joi, că va susține Legea privind comercializarea produselor agricole „până în pragul interesului fermierului român”, confirmând, totodată, că în cel mult două luni se vor modifica toate articolele din lege care ridică probleme Comisiei Europene”.

Guvernul PSD-ALDE anunță noi măsuri din programul său, după mărirea salariului minim pe economie, după gratuitățile acordate studenților la transport și indexarea pensiilor.

„Bugetarii vor primi, de la 1 iulie, un singur voucher de vacanță, în valoare de 1.450 lei”, a declarat, joi, ministrul turismului, Mircea-Titus Dobre, într-o conferință susținută la Târgul de Turism al României (TTR) de la Romexpo, notează Agerpres.

Pentru toate aceste măsuri, multe dintre ele cu un caracter social, guvernul Grindeanu caută finanțare. Impozitarea multinaționalelor în România este una dintre soluțiile găsite pentru echilibrarea bugetului.

HotNews scrie:Președintele executiv al PSD, senatorul Niculae Bădălău, a declarat joi, într-o conferință de presă organizată la Giurgiu, că Guvernul pregătește o nouă formulă de plată a impozitului, astfel încât toate firmele să plătească impozitul în România”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

România merge înainte, drumul său spre o democrație funcțională fiind ireversibil.

Seară bună, tuturor!

Pe drumul bun was last modified: februarie 17th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: