O.U.G. nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului – modificări (O.U.G. nr. 84/2016)

7 dec. 2016
Vizualizari: 2843
Actul modificatActul modificatorSumar
O.U.G. nr. 146/2002
(M. Of. nr. 295 din 16 aprilie 2008)
O.U.G. nr. 84/2016
(M. Of. nr. 977 din 6 decembrie 2016)
introduce: art. 5^1, alin. (10) – (17); art. 5^7, alin. (4)

– abrogă: art. 5^2

În M. Of. nr. 977 din 6 decembrie 2016, a fost publicată O.U.G. nr. 84/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal.

În continuare, vom prezenta modificările aduse O.U.G. nr. 146/2002 prin O.U.G. nr. 84/2016.

 

Art. 5^1, alin. (10) – (17) din O.U.G. nr. 146/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 84/2016)
Noua reglementare

La art. 5^1, după alin. (9), se introduc opt noi alineate, alin. (10) – (17).

Potrivit noii reglementări, art. 5^1, alin. (10) – (17) dispune următoarele:

(10) În vederea colectării veniturilor bugetelor componente ale bugetului general consolidat instituțiile de credit pot pune la dispoziția contribuabililor persoane fizice prevăzuți la alin. (2), care nu sunt clienți ai instituției de credit respective, precum și pentru clienții proprii persoane fizice posibilitatea achitării în numerar sau la terminale de plată instalate de acestea a obligațiilor fiscale, bugetare sau a altor sume colectate de instituțiile publice, cu condiția transferării sumelor astfel achitate în contul tranzitoriu.

(11) În scopul încasării sumelor în condițiile prevăzute la alin. (10), instituțiile de credit care au încheiat convenții pentru deschiderea contului tranzitoriu pot solicita încheierea de acte adiționale la acestea, iar celelalte instituții de credit pot solicita încheierea de convenții cu Ministerul Finanțelor Publice în acest scop.

(12) Pentru sumele achitate în condițiile alin. (10) instituția de credit poate percepe comisioane plătitorilor conform politicii proprii de comisionare.

(13) Pentru sumele achitate în condițiile alin. (10), momentul plății este cel prevăzut la art. 163 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, numai cu condiția creditării cu aceeași dată a contului tranzitoriu, mesajele electronice de plată fiind transmise de către instituția de credit inițiatoare Ministerului Finanțelor Publice în sistem informatic, concomitent cu transferul sumelor colectate zilnic în contul deschis la Trezoreria operativă centrală, în ziua lucrătoare imediat următoare.

(14) În cazul operațiunilor de plăți efectuate în condițiile alin. (10), instituțiile de credit vor stabili mecanisme eficiente de identificare a contribuabililor persoane fizice, astfel încât eventualele sume achitate eronat și/sau returnate de Ministerul Finanțelor Publice să poată fi restituite către aceștia.

(15) Prevederile alin. (5) – (9) se aplică instituțiilor de credit în mod corespunzător și pentru sumele achitate în condițiile alin. (10).

(16) În aplicarea prevederilor alin. (10) se modifică corespunzător ordinul ministrului finanțelor publice emis în baza prevederilor alin. (7).

(17) Sumelor colectate în contul tranzitoriu li se aplică prevederile art. 224 din Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare”.

 

Art. 5^2 din O.U.G. nr. 146/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 84/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 5^2 prevedea faptul că:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(1) Ministerul Finanțelor Publice poate să deschidă conturi colectoare la instituții de credit, în scopul încasării sumelor achitate on-line de către contribuabilii persoane fizice și persoane fizice autorizate către bugetele componente ale bugetului general consolidat.

(2) Încasarea în conturile prevăzute la alin. (1) a sumelor cuvenite bugetelor locale, bugetelor instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din venituri proprii sau a sumelor colectate pentru bugetul de stat de instituțiile publice finanțate integral de la buget se efectuează pe bază de convenții încheiate între Ministerul Finanțelor Publice și instituțiile publice cărora li se cuvin sumele respective.

(3) Informațiile minime și obligatorii ale mesajelor electronice de plată completate de contribuabil, precum și informațiile minime și obligatorii comunicate contribuabililor, aferente obligațiilor de plată ale acestora către instituțiile publice, vor fi stabilite prin ordin al ministrului finanțelor publice.

(4) Informațiile referitoare la obligațiile de plată ale contribuabililor pot fi furnizate acestora și prin intermediul instituțiilor de credit, cu condiția ca instituția de credit să aibă o convenție încheiată cu Ministerul Finanțelor Publice, potrivit art. 51, și să fie împuternicită de către contribuabil pentru accesul la aceste informații.

(5) Virarea de către instituțiile de credit a sumelor achitate on-line de către contribuabilii persoane fizice și persoane fizice autorizate, în conturile colectoare deschise la Trezoreria Statului, se face în termen de o zi lucrătoare de la data autorizării tranzacției.

(6) În aplicarea prevederilor prezentului articol se emit norme metodologice care se aprobă prin ordin al ministrului finanțelor publice.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 5^2 – se abrogă.

 

Art. 5^7, alin. (4) din O.U.G. nr. 146/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 84/2016)
Noua reglementare

La art. 5^7, după alin.(3), se introduce un nou alineat, alin. (4).

Potrivit noii reglementări, art. 5^7, alin. (4) dispune următoarele:

(4) În conturile de disponibilități prevăzute la alin. (1) pot fi efectuate plăți prin virament bancar, prin mandat poștal, plăți online utilizând cardul bancar în cadrul sistemelor de plată puse la dispoziție de instituții publice sau în cadrul altor sisteme de plată reglementate de acte normative în vigoare, precum și plăți prin intermediul cardurilor bancare la terminale de plată, în condițiile legii”.

O.U.G. nr. 146/2002 privind formarea și utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului – modificări (O.U.G. nr. 84/2016) was last modified: decembrie 7th, 2016 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.