Stabilirea condiţiilor de funcţionare a Cursului Superior Internaţional în cadrul Şcolii de Aplicaţie pentru Ofiţeri „Mihai Viteazul” a Jandarmeriei Române (OMAI nr. 119/2015)

29 sept. 2015
Vizualizari: 966

Despre

  • M. Of. nr. 721 din 25 septembrie 2015
  • OMAI nr. 119/2015
  • Stabilirea condiţiilor de funcţionare a Cursului Superior Internaţional în cadrul Şcolii de Aplicaţie pentru Ofiţeri „Mihai Viteazul” a Jandarmeriei Române

Actul normativSumar
OMAI nr. 119/2015
(M. Of. nr. 721 din 25 septembrie 2015)
Cap. I („Dispoziții generale”)
Cap. II („Funcționarea Cursului”)
Cap. III („Dispoziții finale”)

 

În M. Of. nr. 721 din 25 septembrie 2015, s-a publicat Ordinul ministrului afacerilor interne (OMAI) nr. 119/2015 privind stabilirea condițiilor de funcționare a Cursului Superior Internațional în cadrul Școlii de Aplicație pentru Ofițeri „Mihai Viteazul” a Jandarmeriei Române.

 

Vă prezentăm, în continuare, prevederile respectivului ordin:

 

Cap. I („Dispoziții generale”)

Art. 1 („Obiectul de reglementare”)

Art. 1 prevede faptul că respectivul ordin reglementează condițiile de funcționare în cadrul Jandarmeriei Române, la Școala de Aplicație pentru Ofițeri „Mihai Viteazul” a Jandarmeriei Române, denumită în continuare Școala de Aplicație, a Cursului Superior Internațional, denumit în continuare Cursul.

Art. 2 („Scopul Cursului”)

Conform art. 2, cursul are ca scop dezvoltarea carierei și este destinat ofițerilor din structurile de securitate internă și de apărare din România și alte state, denumiți în continuare cursanți, în vederea participării, în cadrul statelor majore internaționale, la misiuni de menținere a păcii sub mandat ONU.

Cap. II („Funcționarea Cursului”)

Art. 3 („Durata Cursului și numărul de cursanți”)

Art. 3 prevede la primul alineat organizarea și desfășurarea anuală a cursului la Școala de Aplicație.

Potrivit alineatului următor, cursul are o durată de până la 14 săptămâni și se organizează pentru un număr de maximum 16 cursanți, dintre care 2 sunt ofițeri jandarmi români, iar maximum 10 sunt ofițeri care provin din țări nemembre ale Uniunii Europene.

Art. 4 („Selecția candidaților”)

Art. 4 prevede la primul alineat faptul că selecția candidaților în vederea desemnării cursanților revine fiecărei forțe de securitate internă și de apărare și se realizează pe baza cerințelor stabilite în Fișa-cadru de descriere a cursului, prevăzută în anexa nr. 1.

Potrivit alineatului următor, prin excepție de la prevederile alin. (1), în situația în care numărul de candidați este mai mare decât cel prevăzut la art. 3 alin. (2), selecția se realizează de către Inspectoratul General al Jandarmeriei Române pe baza criteriilor stabilite în anexa nr. 2.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Art. 5 („Desemnarea personalului de conducere a Cursului”)

Art. 5 stabilește faptul că în organizarea și desfășurarea procesului de învățământ, la propunerea Școlii de Aplicație, inspectorul general al Jandarmeriei Române desemnează comandantul Cursului în persoana unui ofițer de jandarmi, bun cunoscător al limbii franceze/engleze. Pe timpul cursului, acesta se subordonează locțiitorului comandantului Școlii de Aplicație.

Potrivit alineatului următor, comandantul Cursului este ajutat de un adjunct, care poate fi ofițer jandarm român sau un ofițer provenit dintr-o instituție similară a unui stat cu care Jandarmeria Română are relații de cooperare bilaterală, bun cunoscător al limbii franceze/engleze și cu experiență în misiuni internaționale de menținere a păcii.

Art. 6 („Responsabilitățile Inspectoratului General al Jandarmeriei Române în procesul de organizare a Cursului”)

Art. 6 dispune faptul că pentru buna organizare și desfășurare a procesului de învățământ, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române are următoarele responsabilități:

a) să transmită, anual, oferta de pregătire forțelor de securitate internă și de apărare din țară și din străinătate, cu cel puțin 6 luni înainte de data începerii Cursului;

b) să întreprindă demersurile necesare în vederea selecționării și desemnării comandantului Cursului și a adjunctului acestuia;

c) să aprobe anual documentele de învățământ ale Cursului, în conformitate cu reglementările interne, și să mențină legătura cu Serviciul Integrat de Pregătire din cadrul Departamentului pentru Operațiuni de Menținere a Păcii al O.N.U., pentru necesitățile Cursului;

d) să invite experți/profesori/lectori/instructori din România și alte state în vederea optimizării procesului de învățământ;

e) să întreprindă demersurile necesare pentru reînnoirea certificatului de recunoaștere oficială a pregătirii eliberat de către O.N.U., conform procedurii existente în acest sens;

f) să pună la dispoziția cursanților și invitaților străini, prin intermediul Școlii de Aplicație, spațiile necesare pentru instruire, cazare, hrănire și să asigure întreținerea acestora, precum și materialele didactice și I.T. necesare desfășurării procesului de învățământ;

g) să asigure securitatea tuturor cursanților și invitaților străini, pe timpul activităților de pregătire, în condiții similare cu cele ale jandarmilor români;

h) să asigure accesul la asistență medicală de urgență cursanților și invitaților străini, în baza asigurărilor medicale deținute și prezentate de către aceștia la sosirea în țară.

Art. 7 („Limba de predare”)

Potrivit art. 7, limba de predare a cursului este franceza sau engleza, în funcție de nevoile de pregătire și prioritățile identificate pe plan internațional.

Art. 8 („Alte activități în cadrul cursului”)

Art. 8 prevede faptul că în scopul îndeplinirii obiectivelor prevăzute la art. 2, în cadrul cursului se pot efectua vizite de studiu și stagii de pregătire în unități ale forțelor de securitate internă și de apărare din România și din străinătate.

Art. 9 („Atestarea absolvirii”)

Art. 9 prevede faptul că școala de Aplicație atestă absolvirea cursului și competențele dobândite prin documentele de absolvire și insigna cu însemnele școlii.

Art. 10 („Raportul de evaluare”)

Art. 10 la primul alineat prevede faptul că activitățile de pregătire a fiecărei promoții a cursului fac obiectul unui raport final, elaborat de comandantul Școlii de Aplicație, pe baza rapoartelor ofițerilor din conducerea Cursului, care va cuprinde, detaliat, următoarele aspecte:

(i) modul de organizare și derulare a procesului de învățământ;

(ii) conținutul și rezultatele instruirii;

(iii) concluziile importante rezultate și propunerile pentru îmbunătățirea activității.

Potrivit alineatului următor, raportul se transmite la Direcția generală management resurse umane și Direcția afaceri europene și relații internaționale din Ministerul Afacerilor Interne, în termen de 45 de zile de la încheierea cursului.

Cap. III („Dispoziții finale”)

Art. 11 („Anexele la ordin”)

Art. 11 stabilește faptul că anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din respectivul ordin.

Art. 12 („Publicarea ordinului”)

Conform art. 12, respectivul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Stabilirea condițiilor de funcționare a Cursului Superior Internațional în cadrul Școlii de Aplicație pentru Ofițeri „Mihai Viteazul” a Jandarmeriei Române (OMAI nr. 119/2015) was last modified: septembrie 28th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.