Originalitatea și corecta argumentare a opiniilor juridice

21 feb. 2017
Vizualizari: 2664

Nicolae Cîrstea: Îi spunem bine v-am găsit d-lui Oliviu Puie. Conferință INPPA la Oradea, orice vizită la Oradea presupune și o întâlnire cu dumneavoastră, d-le Puie.

Oliviu Puie:  Mulțumesc pentru invitația pe care mi-ați acordat-o pentru acest interviu.

Nicolae Cîrstea: Aș vrea să vă întrebăm cu ce gânduri în noul an 2017. Ce pregătiți cititorilor dumneavoastră?

Oliviu Puie:  Pe lângă studiile care sunt în curs de apariție în Revista Dreptul, în Revista Română de Jurisprudență, este în curs de apariție o lucrare pe care o apreciez în premieră sub aspectul complexității și interdisciplinarității, respectiv „Contractele civile în contextul Codului Civil, Codului de procedură civilă, Codului fiscal și Codului de procedură fiscală”. Evident că, pe lângă analiza aceasta interdisciplinară a tuturor contractelor care sunt în Codul civil am invocat cu preponderență practica judiciară aferentă tuturor instanțelor, apreciez.

Nicolae Cîrstea: Suntem siguri că se va bucura de succesul așteptat și dorit. Dumneavoastră scrieți pe secțiuni ale Dreptului, unele dintre ele abordate în premieră de către dumneavoastră. Aș vrea să vă întreb care este materia cea mai apropiată sufletului dumneavoastră de autor?

Oliviu Puie:  Trebuie să răspund cu sinceritate: marea mea iubire a fost și va rămâne Dreptul public. Dar încerc să fac o corelație a Dreptului public cu Dreptul privat, pentru că niciodată Dreptul public nu poate fi analizat în disociere cu Dreptul privat. De fapt, după cum se poate constata, pe lângă lucrările de Drept public, culminând cu Tratatul de contencios, tratez și aspecte din domeniul Dreptului privat, tocmai pentru a reliefa o anumită corespondență și o analiză a Dreptului public în corelație cu Dreptul privat și, respectiv, a Dreptului privat în corelație cu Dreptul public. Pentru că toate ramurile de Drept sunt într-o strânsă interdependență. Nicio ramură nu poate fi analizată disociat de alte ramuri de Drept.

Nicolae Cîrstea: Sunteți, pe de altă parte, și cadru didactic, însă lucrările pe care le scrieți se adresează practicienilor.

Oliviu Puie:  Da, evident. Să fiu sincer, eu nu pot să scriu cursuri universitare. Am un stil care se pretează mai mult la o analiză complexă. Dar, desigur că sunt utile lucrările și studenților, pentru cei care vor să aprofundeze un domeniu. Deci, ca atare, în opinia mea sunt adresate tuturor celor care practică Dreptul, inclusiv studenților, sigur.

Nicolae Cîrstea: Sunteți apreciat ca un autor extrem de prolific. Cum apreciați piața editorială românească?

Oliviu Puie:  E o întrebare destul de dificilă. Totuși, constat că nu mai există o preocupare pentru cartea juridică în ultimul timp. Dar, totuși, sunt lucrări care suscită interes și, din punctul meu de vedere, al lucrărilor pe care eu le-am editat, consider că lucrările sunt de actualitate și au suscitat interes. Nu desconsider alte opere, dar în opinia mea lucrările trebuie să fie adresate cu preponderență publicului larg și să trateze probleme de maximă actualitate, care interesează practicienii Dreptului, cercetătorii, cadrele didactice. Lucrările trebuie să fie axate la realitatea noastră juridică, în contextul în care oricine ia o lucrare de-a mea sau de-a altui autor trebuie să găsească o oarecare soluție la o anumită problemă pe care i-a ridicat-o practica.

Nicolae Cîrstea: Abordați, în ceea ce scrieți, diverse subiecte. Aș vrea să vă întreb cum vă vin ideile pentru cărțile pe care le scrieți.

Oliviu Puie:  Ideile sigur că provin din analiza legislației, din analiza tuturor lucrărilor. Ca să concepi un studiu, sigur, trebuie să te documentezi vast, încât de multe ori, poate într-o zi sunt situații în care scriu doar o pagină. Opiniile trebuie să fie foarte bine argumentate, trebuie să analizezi toate lucrările care au apărut, îmi fac o strategie, un punct de vedere, după care îmi formulez opinia. Deci lucrările trebuie să aibă originalitate, și nu doar simple compilații. Sigur, trebuie citiți toți autorii, dar originalitatea din punctul meu de vedere trebuie să primeze în orice lucrare. Autorul care scrie o carte trebuie să aibă și opiniile lui personale; cât mai multe.

Nicolae Cîrstea: Cum vă stabiliți subiectele pentru cărțile dumneavoastră?

Oliviu Puie:  Să fiu sincer – și poate confirma prietenul Ioan Lazăr – de multe ori încep un studiu și atât de mult îl aprofundez, încât ajung la concluzia că trebuie să scriu o carte. Spre exemplu, am editat, tot la cea mai consacrată editură și la Universul Juridic, căreia îi sunt fidel, lucrarea „Serviciile de utilitate publică”.  Cum mi-a venit această idee? Am început să scriu un studiu – Gestiunea delegată. Intenția a fost să scriu un studiu doar, pe care să-l public la o anumită revistă. Și, analizând în detaliu, am ajuns să editez o monografie pe tema asta.

Nicolae Cîrstea: Să constatați că subiectul este vast și că merită…

Oliviu Puie:  Nu s-a mai scris pe el, pentru că sunt probleme foarte complexe, și atunci mi-am propus – și cred că am și reușit – să editez o carte în acest complex domeniu. După cum și în materia contractelor, care va apărea și sper să se bucure de aprecierea cititorilor, am ajuns la concluzia că materia aceasta, a contractelor civile, nu a fost tratată din perspectiva tuturor codurilor. Or, contractele civile au implicații – și Dreptul public în speță, Codul fiscal, Codul de procedură fiscală are implicații majore și în domeniul Dreptului privat, inclusiv a contractelor civile. Și atunci, ideea care mi-a venit la întrebarea dumneavoastră a fost să editez o lucrare care să analizeze interdisciplinar această materie a contractelor din perspectiva tuturor noilor coduri, care ridică probleme deosebit de complexe și de controversate. Sigur, mi-am exprimat opiniile și sigur că unele vor fi, evident, susceptibile – nimeni nu-i infailibil în Drept – și de alte păreri. Eu de mult timp aștept să văd și alte opinii. Din nefericire – nu că tot ce scriu ar fi de necontestat –, dar nu prea văd alte opinii. Și de multe ori sunt nevoit eu să-mi schimb opiniile, și nu la recomandarea altora. Ceea ce consider că nu este benefic pentru știință. Eu îmi schimb opiniile. Nu trebuie să ai o opinie pe care să o menții în continuare. Analizând problematica cu mult mai complexă, ajung la ideea să-mi schimb opinia. Și chiar spun în cărți: „La data editării mi-am schimbat opinia.” pentru că am alte convingeri referitoare la această problemă.

Nicolae Cîrstea: Cel mai admirat profesor din punctul dumneavoastră de vedere care este și de ce?

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Oliviu Puie:  Cel mai mare a fost, va fi regretatul profesor Ion Deleanu, sub îndrumarea căruia mi-am obținut și titlul de doctor și care va rămâne în memoria mea în veci. Și nu știu dacă va mai putea fi egalat dl profesor Ion Deleanu. Și lumea juridică simte, și prin reviste, lipsa acestui savant, care greu va fi egalat.

Nicolae Cîrstea: Cel mai admirat autor rămâne tot profesorul Deleanu sau ați mai putea adăuga și alte nume?

Oliviu Puie:  Cel mai admirat a fost, până la decesul dânsului, urmând acum să apreciez pe dl Ioan Leș, chiar pe dl Teodor Bodoașă, cu care lucrez și care a fost rectorul universității noastre, un autor foarte prolific, în special în studii. Apreciez originalitatea dânsului în studii. Este un profesor care scrie constant. De fapt, după cum spunea și dl judecător Udroiu, în Drept trebuie să fii constant în a scrie. Pentru că dacă nu ai constanță pierzi ritmul și nu mai ții pasul. Deci și dânsul spunea, ca și mine: nu există zi în care să nu scriu.

Nicolae Cîrstea: Chiar și o pagină, cum spuneați.

Oliviu Puie:  Sunt situații în care chiar scriu o pagină. Opinia vrea să fie atât de bine argumentată, încât să fiu și eu convins de ceea ce scriu, că ceea ce am scris are o fundamentare riguros științifică.

Nicolae Cîrstea: D-le Puie, ne-am bucurat să vă regăsim, iată, în formă, la Oradea. Vă dorim un 2017 la fel de prolific, așa cum ne-ați obișnuit, și așteptăm lucrările viitoare pentru piața juridică.

Oliviu Puie:  Evident că nu mă voi opri. Asta este sigur.

 

Originalitatea și corecta argumentare a opiniilor juridice was last modified: februarie 21st, 2017 by Oliviu Puie

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Oliviu Puie

Oliviu Puie

Este autor a peste 100 de studii publicate în cele mai prestigioase reviste de specialitate (Dreptul, Revista Română de Drept Privat , Pandectele Române, Revista Română de Jurisprudență, Revista Română de Executare Silită), precum și în volumele unor conferințe naționale și internaționale.
A mai scris: