Obligația vânzătorului de garanție contra evicțiunii și a sarcinilor nedeclarate. Respectarea principiului dublului grad de jurisdicție (NCPC)

3 feb. 2017
Vizualizari: 1881
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 766/2016

NCPC: art. 413, NCPC: art. 488, NCPC: art. 496

Cu titlu preliminar se constată că, deși recurentul nu și-a încadrat criticile în motivele de nelegalitate expres și limitativ reglementate de dispozițiile art. 488 pct. 1-8 C. proc. civ., acestea pot fi subsumate motivului de nelegalitate instituit de prevederile pct. 8 al art. 488 C. proc. civ., astfel că Înalta Curte va examina hotărârea recurată din perspectiva acestui text legal.

Suspendarea prevăzută de art. 413 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ. este o suspendare facultativă, lăsată la aprecierea instanței de judecată și se întemeiază pe declanșarea urmăririi penale pentru o infracțiune care ar avea o înrâurire hotărâtoare asupra hotărârii ce urmează să se pronunțe. Textul impune în mod expres și neechivoc condiția declanșării urmăririi penale pentru o infracțiune, precum și existența unor elemente suficiente din care să rezulte că existența infracțiunii ar avea o înrâurire hotărâtoare asupra soluției ce urmează să se pronunțe în cauza supusă suspendării. Evident, cele două condiții trebuie îndeplinite în mod cumulativ de aceea simpla sesizare a organelor de urmărire penală nu justifică, eo ipso, suspendarea judecății.

Astfel, cum s-a arătat mai sus, suspendarea în temeiul de lege evocat, este o suspendare facultativă și este lăsată la latitudinea instanțelor de judecată care în raport de înscrisurile aflate la dosar apreciază dacă această măsură poate fi dispusă sau nu, pentru a preîntâmpina, totodată, pronunțarea unor hotărâri contradictorii.

Contrar susținerilor recurentului, în cauză, instanța de apel în mod legal a dispus suspendarea judecății în temeiul de lege invocat, în considerarea relațiilor înaintate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, respectiv copii de pe rezoluția de începere a urmăririi penale cu nr. x/P/2013 din 21 ianuarie 2014 și de pe Ordonanța de schimbare a încadrării juridice din 6 mai 2014 a I.G.P.R.-D.I.F. și a apreciat ca lămurirea situației juridice a administratorului SC E. SRL și a actelor de dispoziție făcute de acesta are o înrâurire hotărâtoare asupra situației juridice a societății însăși.

Așa fiind, Înalta Curte constată că instanța de apel a aplicat în mod legal dispozițiile art. 413 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ., cu respectarea condițiilor cerute de textul legal menționat, motiv pentru care va respinge și celelalte critici ale recurentului.

În considerarea celor ce preced, constatând că nu se confirmă motivul de nelegalitate reglementat de dispozițiile art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., Înalta Curte, în temeiul dispozițiilor art. 496 alin. (1) C. proc. civ., va respinge recursul declarat de intervenientul F. împotriva încheierii din 15 aprilie 2015 pronunțată de Curtea de Apel București, secția a VI-a civilă, ca nefondat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Obligația vânzătorului de garanție contra evicțiunii și a sarcinilor nedeclarate. Respectarea principiului dublului grad de jurisdicție (NCPC) was last modified: februarie 3rd, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: