O bursă a ideilor care să modernizeze învățământul de Drept din toată țara

16 aug. 2016
Vizualizari: 1228
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Bună ziua d-le rector. Suntem împreună la Universitatea Ovidius, Facultatea de Drept, o altă etapă în Maratonul Facultăților de Drept pe care-l derulăm la Editura Universul Juridic și respectiv pe portalul universuljuridic.ro. Bine v-am găsit.

Sorin Rugină: Bine ați venit. Mă bucur că a venit și rândul universității noastre, ba chiar este o inițiativă pentru care vă felicit și mai ales pentru faptul că intrăm, dacă vreți, în primele universități, deci prezentăm un interes deosebit pentru acest nou portal și pentru dumneavoastră în principiu.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc pentru invitație. Aș vrea să vă întreb în primul rând: O parte din populația României se pregătește de concediu, Universitatea Ovidius se pregătește pentru o admitere. S-a terminat examenul de licență. În ce stadiu sunteți? Ați început înscrierile?

Sorin Rugină: Da, am început înscrierile, am devansat puțin momentul terminării bacalaureatului în totalitate, adică și cu epuizarea perioadei  de contestații, care se va termina pe 15 iulie. Dar noi am început din 12, având în vedere că sunt și absolvenți din anii anteriori, în așa fel încât să putem oferi posibilitatea de a evita aglomerațiile. Deja în primele două zile avem înscriși într-un număr încurajator și, sigur, așteptăm grosul înscrierilor acum, cu promoția din acest an. Trebuie să subliniez că suntem optimiști, anul trecut rata de promovabilitate pentru Constanța, deci unde este bazinul nostru cel mai important, dar nu numai, a fost de 50%; anul acesta este de 60%, deci chiar în condițiile unei adresabilități scăzute, anul trecut am avut o depășire cu 1000 de studenți în anul I. Așa că sperăm să avem candidați mulți și studenți mulți, de asemenea, ceea ce reprezintă, pe de o parte, încrederea în universitate și faptul că universitatea poate oferi cunoștințe pentru viitorii specialiști în toate domeniile comunitare.

Nicolae Cîrstea: Aș vrea să ne spuneți ce număr de studenți aveți la cursurile de licență pe toată universitatea, ce număr de studenți care urmează masteratul?

Sorin Rugină: Avem 14200 de studenți la studii de licență în acest moment, 800 la masterat și, de asemenea, aprox. 500 de doctoranzi. În ansamblu depășim cu puțin cifra de 15.000.

Nicolae Cîrstea: Câte facultăți aveți în cadrul Universității?

Sorin Rugină: Avem 16 facultăți, este o universitate comprehensivă, multidisciplinară, ceea ce creează, dacă vreți, și o armonie, dar și o dificultate în a fi manageriată. Dar noi contăm pe armonie, încercăm să o manageriem de așa natură încât, într-adevăr, dezvoltarea fiecăreia dintre facultăți să fie armonioasă și să răspundă cerințelor comunității.

Nicolae Cîrstea: Din acest punct de vedere cum se situează facultatea de Drept în interiorul Universității Ovidius?

Sorin Rugină: Sigur, Facultatea de Drept este o facultate importantă în orice universitate și din start țin să spun că o universitate care are o facultate de Drept deja are un credit în plus, ca să zicem, pentru că o universitate care din start este cea mai îndrituită să respecte legislația. Or, legislația în sistemul de învățământ, în condițiile unei autonomii relative, deocamdată, a universităților, e foarte importantă respectarea legislației și, sigur, ceea ce se întâmplă în jurul nostru ne arată că este o provocare pentru care trebuie să depunem eforturi cu toții. Facultatea de Drept este pilonul la care ne raportăm, pe care ne bazăm să ne ajute în armonizarea regulamentelor interne și a metodologiilor, în așa fel încât funcționarea universităților să fie optimă.

Nicolae Cîrstea: Care ar fi sprijinul pe care-l acordă universitatea facultății de Drept, care ar fi proiectele pe care dl decan v-a convins să le sprijiniți în următoarea perioadă sau în perspectivă?

Sorin Rugină: Indiscutabil, ca președinte al consiliului de administrație din care fac parte decanii, eu sunt rectorul tuturor, chiar dacă aparțin uneia dintre facultățile cele mai mari și mai eficiente financiar, eu sunt rectorul tuturor și, sigur, fiecare din decani are sprijinul meu de a dezvolta și de a armoniza planurile de învățământ, statele de funcții la ceea ce solicită piața muncii. Pentru că, sigur, spuneați de facultatea de Drept – știm foarte bine că există o competiție acerbă și în mediul privat. Este una, alături de facultatea de Științe Economice, care trebuie să reziste unei concurențe de regulă, să zicem, loiale, dar nu întotdeauna, vizavi de regimul taxelor. Pentru că în general  locurile nu s-au modificat foarte mult, locurile bugetate se situează tot la 1320 de locuri per ansamblul universității. Dar atractivitatea rămâne în continuare foarte mare și parte dintre ei vor ajunge la taxă. Din acest punct de vedere sigur că sprijinim orice inițiativă care încearcă să și eficientizeze activitatea, deci o activitate mult mai mobilă, mai dinamică de a evalua specializări care se caută, care nu se caută. Din punctul ăsta de vedere facultatea de Drept are o dinamică interesantă și, sigur, acolo unde sunt, să zicem, specializări sau mastere care nu merg, au venit propuneri de rigoare pentru a fi înghețate, pentru a fi dezvoltate altele, în funcție de cum s-a tatonat interesul absolvenților, candidaților.

Nicolae Cîrstea: D-le rector, vă mulțumim. Am stat de vorbă cu dl rector Sorin Rugină, Universitate Ovidius din Constanța. Vă doresc succes în demersurile dumneavoastră.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Sorin Rugină: Și eu vă mulțumesc și vă mai așteptăm cu plăcere și sperăm ca acest maraton să continue, spre găsirea unor soluții comune – ne puteți ajuta foarte mult să ne inspirăm din ideile, sau să faceți o bursă a ideilor care să modernizeze învățământul de Drept din toată țara și implicit și de la noi.

O bursă a ideilor care să modernizeze învățământul de Drept din toată țara was last modified: august 9th, 2016 by Sorin Rugină

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Sorin Rugină

Sorin Rugină

Este rectorul Universității „Ovidius” din Constanța și șeful secției de Boli Infecțioase la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
A mai scris: