Proiect. Numirea de către CSM a conducătorilor PÎCCJ, DIICOT și DNA

14 mart. 2017
Vizualizari: 1289

În data de 14 martie 2017, Comisia juridică a Senatului a dezbătut Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 303 din 28 iunie 2004, republicată, proiect normativ potrivit căruia președintele și ministrul justiției sunt excluși din procedura de numire a șefilor DNA, DIICOT și a procurorului general – anunță News.ro.

Astfel, numirea acestora urmează a face potrivit proiectului de lege, în mod exclusiv de către CSM:„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Național Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii-șefi de secții ai acestor Parchete, precum și procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de Consiliul Superior al Magistraturii dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”, prevede art. I punctul 3. din textul proiectului de act normativ, modificând astfel art. 54 alin. (1) și (4) din Legea nr. 303/2004.

Potrivit acelorași prevederi ale proiectului, revocarea din funcție a procurorului general și a procurorului-șef al DNA se face tot de către CSM, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general.

Totodată, potrivit art. I, punctul 1. al proiectului, art. 53, alin. (1) și (6) din Legea nr. 303/2004 se modifică după cum urmează: Înalta Curte de Casație și Justiție își numește președintele, vicepreședintele și președinții de secții dintre judecătorii care au funcționat la această instanță cel puțin doi ani. Revocarea din funcție a acestora se face de către ÎCCJ, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instituției.

Reamintim că, în prezent, potrivit articolelor anterior menționate ale Legii nr. 303/2004 și care fac obiectul modificărilor propuse în prevederile proiectului de lege, procurorul general al României, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef DNA, adjuncții acestuia, procurorii-șefi de secții ai acestor Parchete, precum și procurorul-șef al DIICOT și adjuncții acestuia sunt numiți de către președinte, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM.

De asemenea, potrivit legisației în vigoare, președintele, vicepreședinții și președinții de secții ai ÎCCJ sunt numiți de către președintele României, la propunerea CSM.

Proiectul de lege, inițiat de domnul Călin Popescu Tăriceanu a fost adoptat tacit, anul trecut, de Camera Deputaților, iar Senatul este for decizional în acest caz – arată Digi24.

Referitor la acest proiect, domnul judecător Cristi Danileț susține într-o postare pe blogul său personal că „proiecte și discuții aprinse cu același scop au avut loc încă din 2006, la nici doi ani după reforma justiției”.

Pentru mai multe informații puteți consulta și următoarele documente furnizate de Parlament:

Proiect. Numirea de către CSM a conducătorilor PÎCCJ, DIICOT și DNA was last modified: martie 14th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: