Niciun tratat nu te învață cum să vorbești cu omul de lângă tine

18 aug. 2016
Vizualizari: 2093
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu d-ra avocat Maria Păduroiu, absolventă  a Facultății de Drept a Universității Ovidius din Constanța. Bine te-am găsit, Maria.

Maria Păduroiu: Bine v-am găsit. Mulțumesc frumos.

Nicolae Cîrstea: Din câte am înțeles, ești unul dintre absolvenții facultății care a avut rezultate foarte bune la admiterea în profesia de avocat, motiv pentru care și profesezi, deja de aproape un an. Aș vrea să te întreb cum a contribuit facultatea de Drept la această reușită a ta.

Maria Păduroiu: Facultatea de Drept a contribuit încă din primul an, prin fiecare examen pe care l-am susținut. Pregătirea pentru examen a fost ca o etapă care m-a propulsat spre ultimul examen, și cel mai dur, de final, respectiv examenul de la Barou. Fără a trece prin toate experiențele oferite se sesiunile din facultate nu cred că aș fi făcut față și n-aș fi fost la fel de pregătită dacă m-aș fi dus direct la Barou fără o muncă foarte serioasă în timpul facultății.

Nicolae Cîrstea: Tu ai avut și un rezultat foarte bun, ai reușit prima în județul Constanța la acest examen de admitere în profesia de avocat. Cât de greu a fost acest examen?

Maria Păduroiu: Prima din generația mea, da. A fost foarte greu, în sensul că atunci când am terminat facultatea am avut și licența, după licență nu am avut nici măcar o săptămână de recreere, am intrat direct pentru pregătirea în vederea admiterii la Barou. Și a fost greu, obositor, era și vară, era și foarte cald, drumul era din ce în ce mai greu, deja aveam impresia că citesc în gol, că nu mai pot să rețin nimic, dar am avut avantajul că materia era deja pregătită din timpul facultății și trebuia doar s-o mai sedimentez și s-o recapitulez, să vizualizez paginile. Dacă nu aș fi știut-o din timpul facultății, nu aș fi făcut față, nu mai puteam să asimilez nimic în perioada aceea de după licență până la Barou.

Nicolae Cîrstea: Având în vedere rezultatul tău foarte bun, îmi dau seama că ai fi putut accesa și o altă profesie. De ce nu magistratură sau o altă profesie și cum ai decis că vrei să fii avocat?

Maria Păduroiu: Nu spun nu încă magistraturii, dar am considerat că asta este prima etapă prin care trebuie să trec. Pentru că pe lângă partea teoretică pe care o știu și o stăpânesc și am abordat-o de-a lungul anilor, era foarte important să am și o experiență de viață și experiența sălii pentru magistratură. Acolo este responsabilitatea mai mare și consider că trebuie să ai și o anumită pregătire. Și am ales avocatura pentru a mă forma, pentru a vedea sala, pentru a vedea cum se desfășoară o ședință de judecată, să-mi fac o experiență și după aia om vedea, de ce nu, și magistratura rămâne încă o ușă deschisă.

Nicolae Cîrstea: Cum este avocatura practicată în realitate față de avocatura la care te gândeai atunci când erai pe băncile acestei facultăți? Cât de diferită este perspectiva pe care o aveai atunci față de ce se întâmplă acum când efectiv intri în sală și discuți cu clienți ș.a.m.d.?

Maria Păduroiu: Este foarte diferită, în sensul că în timpul facultății nu am știut ce presupune avocatura. În afară de partea teoretică nu am văzut nicio parte practică la nivelul la care lucrez acum. În sensul că de foarte multe ori niciun tratat nu te învață cum să vorbești cu omul de lângă tine. De fapt niciodată nu te învață un tratat asta. Și în momentul în care clientul îți vine cu o problemă în față, atunci îți trebuie experiență de viață. Atunci trebuie să fii stăpân pe tine, să nu ai emoții și să încerci să rezolvi problema. Sunt cazuri dure, cazuri de viață de care te lovești și trebuie să faci față; trebuie să mergi înainte. Asta este foarte greu. Partea teoretică nu se compară cu practica, cu problema omului de lângă tine.

Nicolae Cîrstea: Privind în urmă la anii studenției, care ar fi profesorul care te-a marcat atunci când frecventai cursurile facultății?

Maria Păduroiu: Majoritatea profesorilor ne dădeau sfaturi referitoare la ce drum ne va aștepta și cât de greu va fi să accezi într-o profesie juridică, însă un singur profesor mi-a deschis mintea mai mult  – dl Marian Alexandru –, în sensul că a pus punctul pe i și ne-a spus: că dacă nu învățați, nimeni nu va învăța în locul vostru, timpul va trece și în final veți rămâne cu nimic. Dacă nu ați asimilat și nu ați profitat de anii aceștia. Student vine de la a studia; și tu trebuie să te pregătești ca să reușești. Altfel n-ai nicio șansă.

Nicolae Cîrstea: Care ar fi mesajul tău pentru colegii care rămân încă să urmeze cursurile facultății, fiind în ani mai mici decât tine?

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Maria Păduroiu: Mesajul ar fi să aibă răbdare și să nu se sperie de volumul materiei, pentru că în timp totul se va înțelege și toate, luate pas cu pas și fir cu fir se vor lega, să fie încrezători și să aibă mereu în vedere că și alții au reușit, se poate, nu este imposibil și nimic nu rămâne nerăsplătit dacă ești sincer, corect și îți faci treaba așa cum este necesar.

Nicolae Cîrstea: Mulțumesc Maria. Constat că după aproape un an de avocatură practicată ești foarte coerentă, vorbești fluent și se vede că e posibil ca această profesie nu numai să ți se potrivească, ci să rămâi alături de ea și mai departe.

Maria Păduroiu: Vom vedea. Mulțumesc frumos pentru interviu și pentru tot ajutorul și invitația de astăzi de la conferință.

Niciun tratat nu te învață cum să vorbești cu omul de lângă tine was last modified: august 17th, 2016 by Maria Păduroiu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Maria Păduroiu

Maria Păduroiu

Este avocat în cadrul Baroului Constanța.
A mai scris: