Neconstituționalitate: Art. 3 (Separarea funcţiilor judiciare) alin. (3) teza a II-a Cod procedură penală

20 iul. 2015
Vizualizari: 5340

Despre

  • 16 iulie 2015
  • Excepție de neconstituționalitate
  • Art. 3 alin. (3) teza a II-a Cod procedură penală

Decizia CCRActul normativArticolSumar
D.C.C. din 16 iulie 2015: neconstituționalitateCod procedură penalăArt. 3 alin. (3) teza a II-aSoluția legislativă conform căreia exercitarea funcției de verificare a legalității netrimiterii în judecată este compatibilă cu exercitarea funcției de judecată

 

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro), în ședința din 16 iulie 2015, Curtea s-a reunit pentru a dezbate excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 3 alin. (3) teza a II-a din Codul de procedură penală.

 

Obiectul excepției de neconstituționalitate

Art. 3 (Separarea funcțiilor judiciare) alin. (3) teza a II-a Cod procedură penală

„În desfășurarea aceluiași proces penal, exercitarea unei funcții judiciare este incompatibilă cu exercitarea unei alte funcții judiciare, cu excepția celei prevăzute la alin. (1) lit. c), care este compatibilă cu funcția de judecată”.

 

D.C.C. din 16 iulie 2015

Prin Decizia pronunțată în ședința din 16 iulie, Curtea, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluția legislativă conform căreia exercitarea funcției de verificare a legalității netrimiterii în judecată este compatibilă cu exercitarea funcției de judecată este neconstituțională.

 

Alte precizări cu privire la decizia Curții

Curtea a reținut că, potrivit art. 64 alin. (5) și (6) din Codul de procedură penală, judecătorul care a participat la soluționarea plângerii împotriva soluțiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată nu poate participa în aceeași cauză la judecata în fond sau în căile de atac. De aceea, așa cum a stabilit Curtea Constituțională în jurisprudența sa prin Decizia nr. 599/2014 (M. Of. nr. 886 din 5 decembrie 2014) și Decizia nr. 663/2014 (M. Of. nr. 52 din 22 ianuarie 2015), spre deosebire de procedura prevăzută de art. 342 și următoarele din Codul de procedură penală, unde acuzația în materie penală a fost realizată deja, în cazul plângerilor formulate împotriva soluțiilor de netrimitere sau neurmărire penală dispuse de procuror, judecătorul de cameră preliminară astfel competent nu poate să exercite și funcția de judecată pe fond, întrucât încheierea pronunțată în temeiul art. 341 alin. (7) pct. 2 lit. c) din Codul de procedură penală are valențele unui rechizitoriu, deci a unei acuzații în materie penală. Prin urmare, judecătorul care dispune începerea judecății, în baza art. 341 alin. (7) pct. 2 lit. c) din Codul de procedură penală, este incompatibil să exercite și funcția de judecată, în caz contrar încălcându-se art. 21 alin. (3) din Constituție referitor la dreptul la un proces echitabil, și art. 124 alin. (2) din Legea fundamentală, potrivit căruia justiția este unică, imparțială și egală pentru toți.

 

Pentru a vedea respectivul comunicat de presă vizitați site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro).

Neconstituționalitate: Art. 3 (Separarea funcțiilor judiciare) alin. (3) teza a II-a Cod procedură penală was last modified: iulie 20th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.