Necompetența materială și teritorială de ordine publică. Posibilitatea invocării excepției (NCPC)

18 ian. 2017
Vizualizari: 2554
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SCAF) nr. 1163/2016

NCPC: art. 130, NCPC: art. 135

Examinând conflictul negativ de competență, Înalta Curte va constata că în speță, în raport de obiectul litigiului și dispozițiile legale incidente, competența soluționării cauzei aparține Secției I civile a Curții de Apel Cluj.

Așa cum rezultă din cele expuse anterior, cauza a fost soluționată, pe fond, de completul specializat pentru cauzele de minori din cadrul Secției I civilă a Tribunalului Cluj care, prin încheierea de ședință din data de 13 ianuarie 2015, a reținut că este competent să soluționeze acest litigiu.

Se mai constată că aspectul competenței Secției civile a Tribunalului nu a fost contestat pe calea recursului declarat în cauză.

Potrivit art. 130 alin. (2) C. proc. civ., necompetența materială și teritorială de ordine publică trebuie invocată de părți ori de către judecător la primul termen de judecată la care părțile sunt legal citate în fața primei instanțe.

Efectul acestor dispoziții constă în faptul că excepția necompetenței, în acest caz materială, nu mai poate fi invocată direct în calea de atac de instanța învestită cu soluționarea acesteia.

În aceste condiții, se apreciază că, referitor la instanța de control judiciar competentă să soluționeze calea de atac a recursului, sunt aplicabile regulile generale cuprinse în C. proc. civ., potrivit cărora calea de atac se soluționează de instanța ierarhic superioară celei care a pronunțat hotărârea, în materia respectivă, în speță Secția I civilă a Curții de Apel Cluj.

Pentru aceste considerente și în conformitate cu dispozițiile art. 135 alin. (1) și (4) C. proc. civ., Înalta Curte va stabili competența de soluționare a prezentei cauze în favoarea Curții de Apel Cluj, secția I civilă, soluționând conflictul negativ de competență în acest sens.

Sursa informației: www.scj.ro.

Necompetența materială și teritorială de ordine publică. Posibilitatea invocării excepției (NCPC) was last modified: ianuarie 18th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: