Mircea Duțu: Dreptul mediului exprimă cerința existenței umanității ca specie între specii

20 mai 2016
Vizualizari: 1159
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Domnul prof. univ. dr. Mircea Duțu – Director al Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române – a declarat în cadrul ediției speciale a emisiunii Legal Point din data de 18 mai 2016, transmisă cu ocazia desfășurării conferinței mondiale „Protecția mediului prin dreptul penal”:

Să mai amintim că Vespasian V. Pella este cel care definea dreptul penal ca drept al păcii, în 1925, și ca un drept al viitorului. În 1926, a fost propus pentru premiul Nobel pentru pace de Uniunea Interparlamentară și ideile sale, făcând un arc peste timp, le preluăm noi astăzi.

Noi considerăm că în condițiile în care dreptul mediului a devenit un drept care exprimă cerința existenței umanității ca specie între specii, devine, prin dreptul penal al mediului, la rându-i, un drept al viitorului.

Congresul din 1929, care a avut loc la București, s-a bucurat de o rezonanță deosebită în lumea științifică, iar printre temele dezbătute a fost și cea a răspunderii penale a persoanei juridice. Printre argumentele care s-au ridicat, acum 87 de ani, la București, în favoarea acceptării acestei teze, atunci deosebit de novatoare, astăzi aprobată la unison de doctrină și exprimată la nivelul dreptului pozitiv, a fost aceea că este necesar să intervină o atare răspundere, întrucât multe infracțiuni precum cele la protecția mediului, la calitatea apelor nu pot să fie pe deplin sancționabile doar prin răspunderea persoanei fizice și se impunea să fie angajată alături și conjugat cu răspunderea persoanei fizice direct responsabile și răspunderea penală a persoanei juridice.

👍Vezi și: EDIȚIE SPECIALĂ „LEGAL POINT” – Protecția mediului prin dreptul penal

Mircea Duțu: Dreptul mediului exprimă cerința existenței umanității ca specie între specii was last modified: noiembrie 6th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: