Nevoia de pragmatism în mediul academic universitar

14 feb. 2017
Vizualizari: 2150

Nicolae Cîrstea: Conferință INPPA la Oradea, care beneficiază de prezența celui mai prolific și mai important autor din România. Bine v-am regăsit, d-le Mihai Udroiu!

Mihail Udroiu:  Vă salut! Da, e o conferință cu tradiție. E prima conferință pe care UNBR-ul și INPPA-ul o organizează în anul 2017 și are o largă participare – sunt peste 300 de avocați care participă în mod constant la această întrunire. Temele sunt atractive, sunt extrem de pragmatice, prezentările sunt pragmatice. Pe cale de consecință, cred că este un succes.

Nicolae Cîrstea: Care este beneficiul pentru dumneavoastră ca autor, al interacțiunii de la pupitrul unei asemenea conferințe? Ce beneficii aduce în cărțile pe care le scrieți interacțiunea cu colegii avocați într-o asemenea conferință?

Mihail Udroiu:  Interacțiunea cu avocați este esențială, pentru că structurile de raționament dezvoltate de către aceștia sau cazuistica care este reliefată de către persoanele care participă sau care formulează întrebări spicherilor în cadrul conferinței e o temă de analiză și asta înseamnă că, în măsura în care oamenii simt nevoia unei dezvoltări suplimentare, pe mine mă obligă, ca autor, să țin cont de feed-back-ul din piață și să dezvolt orice comentariu sau orice explicație fac în cărțile mele.

Nicolae Cîrstea: Pentru că vorbeam de cel mai prolific autor al timpurilor contemporane din România, care credeți că este secretul cărților dumneavoastră? De ce sunt atât de vandabile, de ce le apreciază atât studenții, cât și practicienii, atât de mult?

Mihail Udroiu:  Cred că sunt scrise altfel, într-o variantă extrem de pragmatică, cu un raționament și cu o structură logică aplicată pe modelul de învățare sau de pregătire a unei cauze sau de studiere a unei cauze. Și, pe cale de consecință, pragmatismul timpurilor contemporane se reflectă și în modalitatea în care oamenii receptează cărțile.

Pe lângă aceasta, cărțile mele cred că aduc o altă viziune decât viziunea clasică, cel puțin în materie procedural-penală dezvoltată în literatura juridică de specialitate.

Nicolae Cîrstea: Este notoriu faptul că nu activați în interiorul unei universități, al unei facultăți. Pe de altă parte, studenții au cărțile dumneavoastră în față atunci când studiază. Ce lipsește mediului universitar academic pentru a fi la nivelul care trebuie?

Mihail Udroiu:  Cred că mediul academic se dezvoltă într-o formă în diferite domenii. Cred că în materie penală pragmatismul pregătirii viitorilor juriști pentru viața profesională reală în care urmează să intre la absolvirea facultății e una dintre carențele semnificative ale sistemului universitar, pe câteva componente pe care le-am văzut și eu. Altfel, sunt foarte multe facultăți de Drept în țară care dezvoltă, cel puțin pe materia penală de care mă ocup eu, sau procesual-penal, dezvoltă o pregătire interesantă. Aș reliefa aici Facultatea de Drept din Cluj, Craiova dezvoltă extrem de bine o pregătire pragmatică a studenților. Universitățile private, de asemenea, din București – Nicolae Titulescu are o catedră de Drept penal și de Procedură penală extraordinară –, prin urmare cred că lucrurile nu pot fi generalizate, însă încercând o concluzie majoră, pregătirea studentului pentru viața pragmatică a practicianului cred că poate constitui o carență a pregătirii mediului universitar în momentul acesta.

Nicolae Cîrstea: Pentru că suntem la început de an, care sunt planurile de cărți, proiectele editoriale pe care le veți propune cititorilor?

Mihail Udroiu:  Lecturând așa, un pic, sfera vieții juridice la modificările legislative care se anunță, cred că va fi un an interesant. Pe cale de consecință, cred că și pe mine mă va obliga să-mi actualizez cărțile astfel încât să fie la zi cu ultimele modificări, care se pare că vor veni și în materie substanțială, și în materie procesual-penală.

Nicolae Cîrstea: Vă dorim succes!

Mihail Udroiu:  Mulțumesc mult!

Nevoia de pragmatism în mediul academic universitar was last modified: februarie 15th, 2017 by Mihail Udroiu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Mihail Udroiu

Mihail Udroiu

Este judecător detaşat în cadrul Ministerului Justiţiei şi al Libertăţilor Cetăţeneşti, membru al Comisiei de elaborare a proiectului noului Cod penal şi al proiectului noului Cod de procedură penală și formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii.
A mai scris: