Interesul, dorința sinceră și voința de a construi o carieră de succes

22 dec. 2016
Vizualizari: 2104
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Stăm de vorbă cu dl Mihai Dunea, cadru didactic al Facultatea de Drept Al. I. Cuza în cadrul celei de-a doua ediții a Maratonului Facultăților de Drept desfășurată la Iași. Bine v-am găsit, d-le profesor.

Mihai Dunea: Bine ați venit. Ne bucurăm să vă avem din nou alături de noi.

Nicolae Cîrstea: Sunteți specializat în Dreptul penal, care ține, iată, titlurile nu numai ale mediei din domeniul juridic, ci ale mediei naționale, prin excepții de neconstituționalitate – aproape în fiecare lună este câte o excepție admisă de Curtea Constituțională. Cât de grea a devenit această materie – Dreptul penal, Dreptul procesual penal după intrarea în vigoare a noilor coduri?

Mihai Dunea: E o întrebare foarte bună și discut chiar la seminarii, în această perioadă de început de an universitar, cu ai mei studenți, printre altele despre domeniul izvoarelor Dreptului penal, mulți dintre ei venind după primul an, după studiul Teoriei generale a Dreptului , a Dreptului constituțional se arată puțintel surprinși pentru că în mod tradițional noi suntem un sistem de Drept continental, romano-germanic, în care jurisprudența nu a fost, tradițional vorbind, izvor de drept. În momentul de față, însă, din ce în ce mai mult, începem să ne confruntăm și noi cu problemele care există, poate, în sistemul de tip anglo-saxon, pentru că avem trei surse jurisprudențiale de drept – evident, sunt aceste decizii obligatorii de la Curtea Constituțională, avem apoi deciziile obligatorii pronunțate în recurs în interesul legii de către Înalta Curte, de dată relativ recentă, odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri civil și penal avem hotărârile prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Și, evident, lucrul acesta ridică niște probleme specifice pentru studenți, dincolo de textele de lege, care le solicită atenția, memoria, dincolo de comentariile doctrinare, ei sunt acum puși în fața faptului de a reține inclusiv aceste soluții obligatorii, pentru viitor, după caz, pentru instanțe, chiar pentru legiuitor, fiindcă deciziile Curții Constituționale se impun inclusiv legiuitorului ordinar sau organic. Și, evident, încercăm să le integrăm și noi în prezentarea de la curs, de la seminar. Fac parte, evident, din materia care este evaluată la atestări și la examenul final și, în măsura în care avem posibilități, ajutați efectiv și de tehnică, de faptul că deciziile pot fi consultate pe saiturile Curții Constituționale, ale Înaltei Curți, încercăm să ne menținem și noi la acest nou nivel de predare a materiei.

Nicolae Cîrstea: Fără îndoială, pe lângă aceste dificultăți pe care le ridică în activitatea de la curs sau de la seminar, dar și în practică, Dreptul penal are și o frumusețe a lui. Care ar fi, din punctul dumneavoastră de vedere, frumusețea acestei materii.

Mihai Dunea: Din punctul meu de vedere e o materie foarte frumoasă, foarte atractivă. E o disciplină în primul rând logică – poate mai logică decât sunt altele din spectrul juridic. Bineînțeles că e, poate, atenuată mult în practică această frumusețe a Dreptului penal, și din acest punct de vedere mă bucur, oarecum, de faptul că sunt doar teoretician. Nu știu în ce măsură m-ar atrage în continuare lucrul cu această disciplină dacă aș fi confruntat cu partea mai puțin plăcută pe care o prezintă multe cazuri practice.

Teoretic vorbind – o să repet – este o disciplină foarte logică, este o disciplină care implică, totodată, o viziune de ansamblu, armonică, asupra ființei umane, pentru că Dreptul penal implică discuții inclusiv cu substrat filosofic – este vorba despre dreptul la viață, despre dreptul la libertate. Sunt foarte multe aprecieri care transcend strict domeniului tehnic juridic și intră poate într-o zonă mai general socio-umană. Și văd acest lucru inclusiv la mulți dintre studenții mei – fie că sunt în ciclul de licență, fie că sunt în ciclul de studii de masterat –, reușesc să prindă suficient de repede drag de această disciplină și să o studieze cu plăcere.

Nicolae Cîrstea: Cu ce v-ați dori să rămână un student al dumneavoastră după primii patru ani de studiu?

Mihai Dunea: Sunt multe care ar putea fi spuse de către un dascăl în raport de acest subiect. Aș vrea în primul rând studenții să dobândească, după ce au intrat nu doar cu mine, ci și cu toți ceilalți colegi ai noștri, capacitatea de analiză critică a unui text de lege și o înțelegere care să nu se limiteze doar la a te baza pe memorie atunci când este vorba despre dispoziții normative. Memoria îți poate juca feste, volumul acesta foarte mare de informație, venind acum și din zona de izvoare de drept de factură jurisprudențială poate fi năucitor, chiar și pentru o persoană care lucrează în mod frecvent cu materia. Mai mult decât atât, legiuitorul nostru, după cum o știm cu toții prea bine, este foarte predispus la o dinamică, nu întotdeauna bine gândită. Avem aceste modificări în cascadă câteodată. Faptul că ele nu sunt bine gândite determină pe urmă, iată, luări de poziție din partea Curții Constituționale, decizii interpretative din partea Înaltei Curți – și atunci cred că este foarte important, pentru a te adapta la sistem, să reușești să treci de punctul acela în care încerci să memorezi pe de rost textul de lege. E foarte important să-l analizezi critic, să înțelegi ce a vrut legiuitorul să transmită ca regulă de bază, să vezi care sunt mecanismele fundamentale după care funcționează sistemul de drept. Și sunt convins că lucrul ăsta va permite oricui să depășească modificările legislative punctuale.

Nicolae Cîrstea: Se vorbește foarte mult în mediul online despre dificultatea examenelor de admitere în profesiile juridice. Concurența, pe de altă parte, a crescut foarte mult. Care este din punctul dumneavoastră de vedere rețeta unui posibil succes în acest examen de admitere în profesiile juridice.

Mihai Dunea: Evident, studentul de la Drept trebuie să aibă o bună capacitate de memorie, de înțelegere, o cultură generală, o viziune armonică asupra vieții, trebuie să fie tenace. Dar cred că, din punctul meu de vedere, în primul și în primul rând este vorba de interesul pe care îl manifestă și de dorința sinceră și voința pe care o are de a își construi o carieră de succes în domeniul juridic.

Îmi aduc aminte de povești, istorisiri pe care mi le fac propriii mei profesori, despre vremea în care existau la facultatea de Drept mult mai puțin studenți – două, trei, patru grupe. Și sunt momente în care cred sincer că numărul celor interesați a rămas în continuare constant. Se făcea poate atunci o mai bună selecție la un moment anterior – erau foarte mulți candidați pe un loc – și intrau numai cei care își doreau cu adevărat să profeseze în Drept.

Acum lucrurile s-au modificat oarecum. În continuare facultățile de Drept – sunt convins că e valabil pentru toate cele din consorțiul hexagonului, cel puțin, au mai mulți candidați decât locuri scoase la concurs, dar dificultatea pe care o au de trecut candidații noștri e scăzută față de perioada trecută, în sensul în care e mai ușor să intri, devine din ce în ce mai greu să termini și să termini cu rezultate bune și cu niște cunoștințe solide, care să-ți permită mai departe să promovezi examenele de admitere în profesie.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Încă o dată o spun, cheia succesului cred că este acest interes pe care ar trebui să-l manifeste și înțelegerea faptului că, la urma urmei, se găsesc într-o competiție. Spiritul acesta competitiv nu e încă foarte bine dezvoltat la noi, în domeniul academic de profil juridic, cel puțin. El e, poate, mai pregnant vizibil în zona medicinii, dar în străinătate, în statele de referință, studenții de la Drept sunt recunoscuți pentru pragmatismul pe care-l manifestă și competitivitate. Nu spun că în sine este o calitate care trebuie urmărită cu orice preț, dar cred că, bine gestionată, competitivitatea și interesul pe care ea îl generează, pot să ajute foarte mult un viitor jurist în a-și construi o carieră reușită.

Nicolae Cîrstea: Vorbeați mai devreme despre Hexagonul Facultăților de Drept – știu că sunteți implicat și atașat de acest concurs. Cum contribuie el la o viitoare carieră a unui jurist, la pregătirea actualului student care se implică în concursul Hexagonul Facultăților de Drept?

Mihai Dunea: Atașamentul meu față de Hexagon e, într-adevăr, unul de cursă lungă. Vine din perioada studenției, când am participat la acest frumos concurs, care mi-a lăsat multe amintiri plăcute și multe contacte utile cu persoane care în momentul de față îmi sunt colegi, cadre didactice la alte facultăți din consorțiu sau care au devenit parteneri. Și cred că din start e un lucru care merită precizat acesta: În urma Hexagonului, studenții din colțuri diverse ale țării, viitori practicieni care poate se vor întâlni și vor lucra împreună, ajung să ia contact unii cu alții; să vadă cum gândesc, să observe poate și alte modalități de predare, de ridicare a problemei. Pentru că, evident, o să facă o comparație și cu privire la modul în care profesorii lor le prezintă materia.

Totodată, Hexagonul ajută la această selecție a celor care sunt cu adevărat interesați. Cel puțin participarea la probele științifice se face în baza unei preselecții, apoi a unei selecții, și sunt stimulați din punct de vedere intelectual cei aleși să participe la probă, pregătirea lor evident că este mai intensivă decât pregătirea obișnuită a colegilor lor. Și, evident, lucrul ăsta nu cred că poate decât să îi ajute într-o viitoare carieră.

Nicolae Cîrstea: D-le profesor vă mulțumesc mult de tot și vă doresc succes dumneavoastră și studenților dumneavoastră.

Mihai Dunea: Mulțumim foarte mult și vă așteptăm cu drag și în alte ocazii. Mult succes în proiectul pe care l-ați demarat!

 

Interesul, dorința sinceră și voința de a construi o carieră de succes was last modified: decembrie 15th, 2016 by Mihai Dunea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice