Mi se pare o greșeală că examenele pentru accederea în profesiile juridice se dau fără Coduri pe masă

13 iul. 2016
Vizualizari: 11188
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu Radu Rizoiu, profesor la Facultatea de Drept a Universității din București și discutăm în cadrul proiectului nostru Maratonul Facultăților de Drept din România, despre studenți, despre oportunitățile în următoarele examene și pentru alegerea următoarelor profesii, despre profesia de avocat, despre greutățile profesiei de avocat… Vă mulțumesc că ați acceptat această discuție.

Radu Rizoiu: Eu vă mulțumesc pentru invitație.

Nicolae Cîrstea: Cât de bine sunt pregătiți studenții în acest moment la Facultatea de Drept a Universității din București pentru accederea, iată, în următoarele examene de admitere în profesia de avocat, la INM și în celelalte examene care îi așteaptă? Cât de diferită este studenția și studenția la Drept, față de atunci când am făcut noi facultatea, acum 15-20 de ani?

Radu Rizoiu: Eu cred că astăzi studentul la Drept este mult mai pregătit pentru ceea ce îl așteaptă în viitor decât, cel puțin, mă simțeam eu atunci când am terminat facultatea. Sursele de informare s-au multiplicat exponențial, deja misterul care învăluia profesiile juridice s-a mai disipat. Eu țin minte că nu prea știam ce face un judecător, ce face un procuror, ce face un avocat. Am descoperit cu surprindere ce face un avocat după ce am început să fac practică într-un cabinet de avocatură. În ziua de azi, însă, se fac stagii de practică încă din primii ani de facultate, într-un mod organizat, într-un mod sistematic, așa încât nu mai pot fi luați prin surprindere. Evident, pentru acei studenți, ca și pe vremea noastră, care chiar vor să transforme în carieră profesia juridică.

Nicolae Cîrstea: Vorbeați despre posibilități superioare de asimilare a informației pe care mediul informațional, internetul în special, le pune la dispoziția studenților. Pe de altă parte, și examenele sunt mult mai grele decât acum 10 sau 15 ani.

Radu Rizoiu: N-aș spune că examenele sunt mult mai grele; aș spune doar că, față de acum 10-15 ani, stimulii exteriori percepției materiei efective sunt mult mai mulți. Adică mă raportez la ce alte distracții aveam eu în afară de a învăța, și nu eram genul de om care să stea să învețe în fiecare zi – tot în sesiune învățam și eu, dar în sesiune cam cu asta mă ocupam. Că mai citeam o carte de beletristică, asta-i partea a doua. Nu aveam facebook, nu aveam internet  – mă rog, începuse să apară internetul, dar se scria la tastatură ca să accesezi o așa-zisă pagină de net în acea perioadă. Dar, repet, eu nu cred că materiile sunt mult mai grele acum decât erau pe vremea noastră, pentru că practic sunt aceleași. Și am un exemplu foarte clar: Cu colegii de la disciplina de Persoane am pus la un loc un curs, un manual de Persoane care dacă este citit, urmează structura manualului profesorului Beleiu. Prin urmare, materia tot aia este, până la urmă.

Nicolae Cîrstea: După 4 ani de studiu, din punctul dumneavoastră de vedere, cu ce ar trebui să rămână studentul sau care ar trebui să fie baza lui pentru a accede în profesiile juridice?

Radu Rizoiu: În primul rând, ar trebui să înțeleagă modul în care este construit sistemul de Drept. Nu să țină minte un set de întrebări cu un set de răspunsuri corecte, cum din păcate există tendința și datorită multiplicării testărilor de tip grilă. Și bănuiesc că dumneavoastră știți cel mai bine că cele mai vândute cărți juridice sunt culegerile de teste grilă cu soluții. Eu cred că pentru a fi pregătit pentru profesiile juridice, în primul rând trebuie să înțeleagă modul în care funcționează sistemul de Drept, marile principii, și modul în care să utilizeze legea pentru a găsi niște reguli speciale. Din păcate, deocamdată, pentru accederea în profesiile juridice, indiferent de profesie, examenul în continuare –nu faptul că se dă sub formă de grilă, nu asta-i principala problemă – se dă fără Codul pe masă. Ceea ce mi se pare o mare greșeală. Chiar din punct de vedere logistic este mult mai ușor, din punct de vedere a ceea ce vrem să obținem de la viitorii profesioniști ai Dreptului, mie mi se pare că este o mare greșeală, pentru că le inculcăm de la început ideea că trebuie să tocească, să învețe pe dinafară niște răspunsuri la niște întrebări, în loc să-i învățăm unde să caute răspunsul la orice întrebare le va rezerva viața. Și eu vă asigur că, indiferent cât de multe și cât de deștepte sunt întrebările din testarea grilă pentru admiterea în profesiile juridice, în prima săptămână în care chiar practică o profesie juridică, o să găsească cel puțin o problemă pe care nu au învățat-o atunci când învățau acele grile.

Nicolae Cîrstea: Sunteți și un cunoscut avocat, ați lucrat într-o puternică firmă de avocatură, ați fondat apoi o firmă de avocatură proprie – Rizoiu și Asociații –, cât de greu este să ajungi la un brand în avocatură, să ai un nume în avocatură, care sunt lucrurile care contează pentru a avea cu adevărat un nume în profesia de avocat?

Radu Rizoiu: Nu știu dacă există o rețetă, iar dacă există o rețetă, ea a fost ținută secretă față de mine. Prin urmare, am învățat pe măsură ce am profesat. Și când am lucrat într-o altă societate de avocatură, și atunci când am decis că pot să am o carieră și într-o altă structură, preluând, însă – recunosc aici, meseria se fură – preluând o parte din know-how-ul la care contribuisem în materie organizațională și în vechea structură și încercând să așez acele lucruri de care nu fusesem mulțumit acolo din punct de vedere organizațional, într-o zonă care mie îmi dădea mai mult confort. Acum, dacă am reușit sau nu, probabil numai colaboratorii mei pot să vă răspundă, împreună cu care încercăm zi de zi să găsim soluțiile cele mai bune. De aia spun că nu știu dacă există o rețetă, pentru că fiecare zi e o provocare, în fiecare zi trebuie să ne adaptăm la ceea ce cere piața, dar, dincolo de aceste provocări ale pieței, eu cred că cel mai important element este ca avocatul să fie stăpân pe ceea ce face din punct de vedere profesional. Dacă el înțelege, din punct de vedere profesional și stăpânește materia, atunci poate să fie și inventiv, poate să fie și sigur pe sine, poate să se angajeze și într-o negociere cu partea cealaltă, de exemplu în cazul negocierii unui contract, fără a se ține strâns de litera unui model sau de un formular care este dat cu titlu de literă de Evanghelie.

Nicolae Cîrstea: Din punctul dumneavoastră de vedere, pentru a fi mai pregătiți pentru accederea în profesiile juridice, pentru a fi mai pregătiți pentru dificultățile pe care le presupune o carieră în domeniul juridic, este bine ca un student să lucreze din timpul facultății, sau materiile sunt destul de greu de asimilat pentru a putea să recomandați să se și lucreze în paralel?

Radu Rizoiu: Acum, depinde de om și mai ales depinde de modul în care știe să-și organizeze timpul. Eu am început să muncesc din anul 4. În anul 4 făceam și practică, 3 zile pe săptămână, țineam și seminarii la facultate și a trebuit să trec, totuși, și anul 4 și licența. E drept că anul 4 a fost anul cu notele cele mai mici, deci, evident, eu n-am fost în stare să-mi gestionez timpul foarte bine. Tu știi și mai bine, tu ai început chiar mai devreme să activezi și în plan profesional, nu numai în calitate de student. Eu cred că, evident, răspunsul aici este: E util, e benefic să fii angrenat și într-o activitate practică, pentru a vedea care este diferența între principiile frumoase pe care le învață la facultate și realitate. Noi încercăm, în facultate, pe cât posibil, să le povestim cazuri practice, să le dăm exemple practice, dar în care le cerem să aplice cunoștințele teoretice, mai multe sau mai puține, depinde de anul de învățământ.

Dar niciodată aceste studii de caz nu vor înlocui viața practică reală. Prin urmare, răspunsul este, din punctul meu de vedere: Evident, este extrem de util să aibă și o activitate practică dar, în același timp, trebuie să-și dozeze foarte bine efortul în acea activitate, pentru a nu se pierde pe partea teoretică. Pentru că dacă trec prin facultate fără să asimileze regulile sistemului de Drept, dar învață diverse șmecherii practice, fură meseria și o fac după aceea după ureche, nu cred că asta este o soluție pentru o dezvoltare a unei cariere foarte bune în viitor. La un moment dat tot o să se vadă că nu au bazele. Evident, există ocazia, ulterior, să-și perfecționeze partea teoretică pe care poate au mai neglijat-o în timpul facultății. Dar experiența îmi spune că e mai greu.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Nicolae Cîrstea: Domnule Rizoiu, Radu, îți mulțumesc pentru disponibilitatea de a împărtăși o serie de idei cu noi, cu studenții, cu lumea juridică în special, dincolo de sala de curs sau de seminar, așa cum ești obișnuit.

Radu Rizoiu: Mulțumesc și eu, Nicolae, și sper să ne mai auzim.

Mi se pare o greșeală că examenele pentru accederea în profesiile juridice se dau fără Coduri pe masă was last modified: iulie 12th, 2016 by Radu Rizoiu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Radu Rizoiu

Radu Rizoiu

Este profesor universitar, doctor în drept privat – garanții reale mobiliare, avocat, membru în Baroul Bucureşti, partener Rizoiu & Poenaru SCA din 2012, formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii la materia Drept Comercial din 2005.
A mai scris: