Mass-media azi – o imagine proprie (III). Clujust.ro

10 oct. 2015
Vizualizari: 2417

👍Vezi și: Mass-media azi – o imagine proprie (I)

👍Citește și: Mass-media azi – o imagine proprie (II). Revista DoR

Alin Golban are 31 de ani, este originar din Petroșani, absolvent al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, secția Jurnalism, din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și al Facultății de Drept din cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” din Cluj-Napoca; jurnalist din 2004 – Ziua de Cluj, Realitatea TV, Digi 24; membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație; fondator al Clujust.ro din aprilie 2014; pe cont propriu de la începutul acestui an.
 
Alin Golban
 

Nicolae Cirstea

Nicolae Cîrstea: Te salut, Alin! Mă bucur să te regăsesc în actuala poziție de coordonator și fondator al site-ului clujust.ro. De ce spun actuală? Pentru că știu că anterior tu ai activat în domeniul justiției într-o altă zonă a presei. Ce ne poți spune despre evoluția ta și cum s-a ajuns actualmente la clujust.ro?

 

Alin Golban: Bună ziua! În primul rând, mă simt onorat pentru că mi se ia mie interviu; de obicei, eu sunt cel care intervievează. Practic, cred că este primul interviu mai de amploare pe care îl dau. Evoluția mea, să zic așa, a fost una firească: ideea CLUJUST mi-a venit pur și simplu, într-o seară, când stăteam în casă.

Alin Golban

În CLUJUST se îmbină cele două laturi ale mele: jurnalismul și dreptul, având în vedere faptul că anul acesta am și absolvit facultatea de drept, ca a doua facultate, după cea de jurnalism, pentru care am și venit în Cluj. Așa am început să lucrez, fiind student la jurnalism. Am început la ziarul „Ziua de Cluj” – era franciză de la „Ziua” – și începutul în domeniul justiției a fost pur și simplu când șeful de atunci al departamentului de Investigații m-a trimis la tribunal „să văd ce e pe acolo”… M-am dus la tribunal, m-am mai întâlnit cu doi colegi care lucrau în domeniu, mi-au arătat listele cu procesele, am început să asist la procese. Atunci mi se părea fascinant. Nu voi uita niciodată procesul lui Csibi Istvan, acel personaj celebru din Harghita. Procesul era strămutat la Cluj, era vorba despre o tentativă de omor și stăteam în sală fascinat. Am ascultat fiecare martor, scriam mult despre caz. Mi-a și zis șeful de atunci că scriu romane, dar pur și simplu așa mi-am făcut mâna. Acum, bineînțeles că nu aș mai avea răbdare și nu aș mai sta atât; și nici nu era atât de relevant, dar pentru mine era, fiind la început de drum. Încet-încet cunoșteam lucrurile; la mine, mai întâi a fost practica și mai apoi teoria. Mai întâi am bătut holurile tribunalului și după aceea am făcut facultatea de drept. La „Ziua” am scris pe domeniu. Când am lucrat în televiziune, și la Realitatea, și la Digi, făceam știri din toate domeniile, nu doar al justiției, de care mă ocupam doar când erau evenimente foarte importante. Am revenit la origini acum (râde). Odată cu situația nu prea bună de la Realitatea, am început să mă gândesc la viitor, să nu mai depind de nimeni și, acum mai bine de un an și jumătate – în aprilie 2014 –, am creat site-ul. Am lucrat în paralel și la Realitatea, și la site până în luna decembrie a anului trecut.

Nicolae Cîrstea: Deci, practic, ne apropiem de împlinirea unui an de antreprenoriat și cred că poate ar fi un moment interesant să faci un bilanț. Știu că clujust.ro a fost un proiect susținut. Tu ai apelat la un sprijin pentru a demara acest proiect, care a și fost aprobat. Cât de mult a contat acest sprijin în concretizarea ideii tale inițiale?

Alin Golban: A fost o acțiune de crowdfunding pe crestemidei.ro. Nu sunt foarte mulțumit, chiar puțin dezamăgit de acel crowdfunding. Probabil că românii mai întâi așteaptă să vadă ceea ce faci, apoi dau și bani. Chiar mă gândeam: dacă aș face astăzi o acțiune de genul acesta, care ar fi rezultatul? Pentru că atunci doar prezentasem proiectul, site-ul conținea puține articole și nu am avut un feedback foarte bun, adică au fost puțini cei care au donat. Am strâns 3700 de lei, din care mulți erau veniți din partea cunoscuților din Cluj, promovând și eu din vorbă-n vorbă acțiunea. Dar au fost puțini cei care au donat fără să mă cunoască. În România, în general, am observat că nu funcționează acest crowdfunding. Citeam acum vreo doi ani că mai mulți jurnaliști din Germania s-au unit și au creat un site de investigații și au strâns aproape 1 milion de euro – o diferență enormă.

Nicolae Cîrstea: Revenind la drept, probabil că și în domeniul acesta funcționează principiul intuitu personae din domeniul juridic. Altfel spus, cine te cunoaște și îți știe calitățile și performanțele anterioare te poate susține. Cineva care nu te știe și află absolut întâmplător de tine este greu să te sprijine.

Alin Golban: Da, cu siguranță, în domeniul dreptului nu te susține cineva până nu vede că poate avea încredere în tine și că ești un om corect și capabil. Legat de ce spuneam mai devreme, cred că românii nu prea sunt obișnuiți să plătească în mediul online. Le place să citească presa, dar, dacă se poate, gratis. Dar la a face observații, dacă greșești o virgulă, ceva, sunt buni. De aceea, ziarele tipărite au cam murit și acum online-ul este gratis. Dar, de exemplu, New York Times nu îl citești gratis. În România s-au mai făcut experimente – ziare mari care au fost cu plată o perioadă, dar, din câte știu, nu au funcționat și au revenit la gratuit. Încet-încet sper să mergem și către asta, pentru că, așa cum dădeai un leu pe ziar, în urmă cu 20 de ani, acum poți să dai un leu sau doi într-o zi ca să citești un site. Nu mi se pare o sumă mare. Dacă ar da toată lumea doi lei sau s-ar abona contra sumei de cinci lei pe lună, pentru a putea citi site-ul, la 1000 de utilizatori, ar fi bine. Cinci lei lunar nu mi se pare o sumă mare.

Nicolae Cîrstea: Așa cum susții și tu, la rându-mi, cred că, în accepțiunea publică, în România, s-a format o opinie greșită cu privire la gratuitatea internetului, iar mentalitatea aceasta este destul de greu de schimbat.

Alin Golban: O mare parte dintre informațiile de pe internet sunt gratis, dar problema este gratuitatea muncii pe care o depui. Acele articole vaste care apar pe clujust.ro nu apar singure, nu se scriu singure. Muncesc de dimineața până seara, umblu, ca să adun informații, dau telefoane, e un efort care trebuie prețuit.

Nicolae Cîrstea: Probabil că singura modalitate de a putea duce, din punct de vedere financiar, un astfel de proiect în zona internetului este postarea de reclame, lucru pe care nu ți-l dorești neapărat. Cred că este preferabil să existe oameni care plătesc accesul decât să fii nevoit să pui o reclamă la ceva cu care tu nu ești împăcat, ca furnizor de conținut.

Alin Golban: În plus, reclamele sunt și oarecum deranjante pentru cititor și îngreunează încărcarea site-ului. Cu cât mai multe bannere ai, cu atât se încarcă mai greu. Și atunci, dacă cititorii vor să citească site-ul curat, doar cu texte și poze, aceasta ar fi singura modalitate. În rest, sunt necesare cât mai multe reclame pentru a ne susține.

Nicolae Cîrstea: În clujust.ro, practic, tu faci toată munca, de la programare la articole, la anchete, ești part-time sau colaborezi și cu alți oameni care realizează diversele activități care trebuie făcute pe site?

Alin Golban: . Eu am făcut de la zero tot, inclusiv logoul. Mă pasionează marketingul online – am fost și la un curs organizat de Google AdWords. Am terminat liceul de informatică, mi-am amintit și câteva cunoștințe de informatică. Site-ul efectiv eu l-am creat, pe platformă de wordpress, am cumpărat domeniu de internet, server…. Pe site scriu eu, în principal, dar public și opinii juridice pe care le scriu unii avocați, judecători. Pe această cale, invit toți avocații și magistrații din Cluj – care, trebuie spus, nu scriu atât de mult precum cei din București – să exprime în scris opinii juridice. Cred că sunt importante. Săptămâna trecută am publicat o opinie a dnei judecător Andreea Chiș, profesor la Facultatea de Drept din Cluj, care a avut reacții la nivel național, a avut mii de citiri. Sunt importante opiniile specialiștilor referitoare la diverse modificări legislative, la tot ce se întâmplă și afectează societatea civilă. Mă bazez și pe partea de self-content a site-ului, vreau să și-o creeze singur, cu sprijinul specialiștilor în domeniul juridic. În rest, doar eu. Mă gândesc ca pe viitor să am și un colaborator la scris, iar în ceea ce privește site-ul, designul, chiar și publicitatea, sunt în faza negocierilor cu o agenție mare de publicitate, prin intermediul căreia vreau să externalizez partea tehnică, de promovare și publicitate. Apropo de aceasta, o dovadă că lucrul de calitate este apreciat este că de la începuturi am fost ajutat de o firmă de outdoor din Cluj, AAM, cu un panou mare cu CLUJUST în oraș, gratis, iar Editura Universul Juridic m-a ajutat cu un roll-up și cărți pentru concursuri, pentru care vă mulțumesc.

Nicolae Cîrstea: Pentru că vorbeam la început de un oarecare bilanț după primul an de clujust.ro, în care faci exclusiv activitatea pe portal, cât de mulțumit ești de ce s-a întâmplat în 2015 și ce crezi că se putea face mai bine?

Alin Golban: Sunt foarte mulțumit de anul 2015. Să începem cu traficul site-ului: chiar mă uitam zilele acestea în Google Analytics la evoluția din ianuarie până luna trecută și este o creștere de 77% a traficului. La început aveam aproximativ 1000 de unici, acum, de două zile, am consecutiv peste 5000 de vizitatori unici pe zi. Recordul de săptămâna trecută a fost de peste 9000 de unici. Deci, începe să se stabilizeze între 4000 și 5000 de unici, ceea ce mi se pare foarte bine, mai ales că este un trafic „pe bune”, să zic așa, adevărat. Spun asta pentru că se mai pot face și unele mișculații pe trafic.ro – nu tot ce se vede este adevărat, pentru că există niște tehnici, cu roboți, spre exemplu, dar care costă. Unii vor să ia ochii lumii cu astfel de șmecherii, care însă pe termen lung nu țin.

Nicolae Cîrstea: Bănuiesc că tu te ocupi mai mult de conținut decât de tot felul de tehnici…

Alin Golban: Eu mă ocup de conținut și mă bucur și am satisfacție când văd că este citit conținutul meu. Adică nici nu m-aș simți bine, nu m-aș putea uita în oglindă, chiar să am 20000 de vizitatori și să știu că nu sunt de fapt cititori adevărați. Mă bucur că acei 5000 sunt – știu sigur – cititori adevărați, care apreciază conținutul. Pe Facebook am mai promovat puțin; Facebook-ul ajută foarte mult site-ul – am peste 7000 de aprecieri la pagină și de acolo vine destul de mult trafic, cam jumătate. Și în privința părții financiare sunt mulțumit, adică am câștigat mai mult decât salariul pe care îl aveam înainte, nu că era foarte mare salariul dinainte, dar nici nu vreau să fiu milionar. Eu cel mai mulțumit sunt pentru că sunt independent, așa a pornit și ideea. Am zis că, și de voi câștiga atât cât să mă întrețin, sunt mulțumit, căci sunt independent, sunt liber, lucrez când vreau, cât vreau, nu am șefi, nu mai sunt stresat cum eram la televiziune: „fugi acolo!”, „du-te acolo!”, sunau din București cu tot felul de cerințe aberante. Acum scriu din plăcere și cred că se vede asta, pentru că și materialele sunt altfel – ați văzut interviul cu Amelia Băbuță, care a intrat prima la INM. Îmi vin idei pentru că sunt liniștit. Aș putea să scriu non-stop. Nu am atâtea mâini câte subiecte am, câte idei îmi vin.

Nicolae Cîrstea: Urmărindu-te, am observat că seriozitatea de care ai dat dovadă în parteneriatele cu Facultatea de Drept, cu instanțele, cu oamenii implicați practic în justiție te-a adus în postura de a fi un adevărat partener pentru zona Clujului. Am văzut că ești invitat și participi la reuniuni ale Baroului Cluj, faci, de asemenea, diverse reportaje cu studenții care participă la Ziua Porților Deschise la Curtea de Apel Cluj. Cât de importante sunt seriozitatea și fairplay-ul pe care le pui într-o astfel de relație profesională pentru activitatea ta?

Alin Golban: Cred că încrederea este cea mai importantă în această relație și în acest domeniu. O vorbă a mea este că „nu este loc de greșeală cu acești oameni din domeniul justiției – judecători, procurori, avocați”, pentru că, dacă greșești o dată, strici tot. Oamenilor trebuie să le arăți că pot avea încredere în tine, că ai cunoștințe juridice și că ești corect, în primul rând. Trebuie să dai informațiile corecte, nu are rost să forțezi. Aceasta este greșeala unor jurnaliști, care, sub presiunea unei redacții, trebuie să scoată neapărat un material, iar atunci forțează, nu verifică și pur și simplu strică o relație cu o sursă. Iar sursele sunt foarte importante în acest domeniu. În ceea ce privește relația oficială, m-am simțit onorat că s-a vorbit despre mine la Adunarea Generală a Baroului Cluj din vara acestui an – a vorbit dl decan Mircea Pop despre portalul clujust.ro și despre mine, anunțând că avem un parteneriat. De când am lansat site-ul, m-am îndreptat către Barou cu ideea parteneriatului. Până la urmă, și eu m-am inspirat din capitală, unde există mai multe site-uri de profil. În Cluj nu exista niciunul și am zis că, dacă nu îl fac eu, atunci cine? (râde) Căci eu cunosc domeniul și am înțeles că trebuie promovate acțiunile Baroului și ale altor instituții ale sistemului judiciar și se pare că nu am greșit, adică, dacă este un site de nișă și ajunge să fie citit de 5000 de oameni, însemnă că există interes. O altă vorbă a mea e că „toate drumurile duc la justiție”. De la fotbal, la economie sau administrație publică… Ambele echipe de fotbal din Cluj sunt în insolvență, sunt în tribunal; Fabrica de lenjerie este în insolvență, este la tribunal; sau alții care au litigii comerciale; sau Primăria – procese de contencios: oamenii nemulțumiți de o anumită hotărâre a Consiliului Local. Toată lumea, la un moment dat, ajunge la justiție. De aceea, cred că este un domeniu foarte vast, de mare interes și mă bucur că mi-am câștigat susținători și prieteni în acest domeniu.

Nicolae Cîrstea: Din ce am discutat până acum, îmi dau seama că, practic, deși zona ta de acoperire este una regională, totuși nu îți lipsesc nici subiectele, nici sursele (așa cum spuneai mai devreme) și nici încrederea partenerilor ale căror acțiuni, evenimente sunt reflectate pe site. Adică nu este neapărat o piedică faptul că acoperi doar o anumită zonă – zona Transilvaniei; mai degrabă, poate tu ai reușit să transformi asta într-un atu, fiind singurul și evoluând atât de mult într-o perioadă destul de scurtă totuși.

Alin Golban: Eu am încercat să acopăr toată plaja dreptului, începând de la facultate, de la anul I, până la examene – perioada de examene a fost foarte fructuoasă pentru site, am acoperit bine și am avut și ce acoperi. Am pornit de la început cu ideea că Clujul este al doilea centru, după București, în domeniul juridic. Baroul Cluj, spre exemplu, are acum circa 1300 de avocați, la o distanță foarte mare de restul barourilor mari din țară, care nu au ajuns la 1000 de avocați, ci sunt abia la 700-800. Baroul Cluj este, în mod detașat, al doilea din țară, după București, și merita să existe în Cluj un site precum clujust.ro. Facultatea de Drept din Cluj dă, pentru al doilea an consecutiv, primul candidat care intră la INM, anul acesta chiar primii doi. Destul de activă este și Facultatea de Drept din cadrul Universității „Dimitrie Cantemir”, unde predau numeroși profesioniști – judecători, avocați. După cum spuneam, dacă m-aș putea dubla/tripla, ar fi bine, că în rest am de alergat destul de mult.

Nicolae Cîrstea: Din această perioadă pe care ai petrecut-o pe portal, care sunt primele 2-3 evenimente sau întâlniri în calitatea ta de fondator sau de administrator al clujust.ro care ar merita să fie cunoscute și de cititorii noștri? Ce îți vine în minte ca evenimente relevante din activitatea clujust.ro?

Alin Golban: Așa cum am spus mai devreme, a fost Adunarea Generală a Baroului Cluj, la care proiectul meu a fost apreciat; a fost toamna un eveniment de networking cu oameni de afaceri importanți din Cluj, aceștia fiind interesați de site, și chiar am fost întrebat dacă mă extind național. Iar în ceea ce privește activitatea site-ului, au fost recordurile de trafic pe care le-am trăit la maximum și interviurile în premieră cu oameni importanți din sistem, care nu mai acordaseră interviuri: de exemplu, doamna Denisa Băldean, președintele Curții de Apel Cluj, doamna Sorina Seleșiu, președintele Tribunalului Cluj, domnul Lucian Marian, președintele Judecătoriei Cluj-Napoca, cu care a fost o plăcere să vorbesc.

Nicolae Cîrstea: Și reversul? Adică telefoane primite după anumite anchete pe care le-ai făcut pe portal sau chestiuni de care îți aduci aminte și după un an.

Alin Golban: Este greu acum, pentru că scriu și 4-5 articole pe zi. Mai recent, m-am simțit bine că mi-a scris o prietenă a unei familii dintr-o comună din Maramureș, formată din șase copii, părăsită de tată, care efectiv a plecat acum 13 ani și i-a lăsat fără niciun venit; nu a plătit pensie alimentară pentru cei șase copii. Ei locuiesc la țară, în județul Maramureș, și o prietenă de-ale lor mi-a scris și mi-a rămas întipărit în minte că sunt singura lor speranță. Își căutau un avocat pro bono și am scris un reportaj despre situația lor, o situație grea și nemaiîntâlnită. Îmi place când pot să ajut oameni și cred că acest lucru este cel mai important. De aceea, pe lângă sloganul „Singurul portal de justiție din Cluj”, al doilea slogan al site-ului este „Aici problema ta contează!”, pentru că merg și pe partea aceasta: de a ajuta oamenii. Asta mă face să mă simt bine.

Nicolae Cîrstea: Am descoperit cu oarecare surpriză o postare a ta de săptămânile trecute în care se menționa domeniul doljust.ro, pe care l-ai achiziționat? Ai în vedere crearea unei rețele regionale pe zona de justiție care să ducă mai departe proiectul clujust.ro?

Alin Golban: A unei rețele nu. Doljust.ro este singurul proiect din afara Clujului la care mă gândesc acum, și pentru faptul că am oarece legături cu Craiova și zona Olteniei – mama este olteancă, a făcut facultatea la Craiova, bunicii din partea mamei au fost de acolo, ideea cu doljust.ro mi-a venit într-un weekend, când am fost la un prieten din Craiova, fost coleg de liceu –, și pentru faptul că Baroul Dolj este poate cel mai activ din țară în privința protestelor, nemulțumirilor. Știm că anul trecut de la ei a pornit un protest, dar și pe site-ul lor sunt foarte activi. Curtea de Apel Craiova este mare, orașul nu duce lipsă de inculpați celebri. De la distanță nu pot face mare lucru, dar pot spune, pe această cale, că îmi caut un colaborator în Craiova, ca să ne ocupăm împreună de doljust.ro și să împărțim beneficiile, când vor fi. Acesta este planul, doresc să fie un fel de franciză clujust.ro.

Nicolae Cîrstea: Alin, îți mulțumesc pentru disponibilitatea ta de a discuta despre clujust.ro și de a împărtăși cu noi atâtea lucruri. Îți urez succes și sper ca parteneriatul cu universuljuridic.ro să contribuie atât la popularizarea conținutului realizat de tine, cât și la succesul acestui proiect!

Alin Golban: Vă mulțumesc și eu pentru invitația la interviu și pentru că îmi apreciați și sprijiniți proiectul, încă de la începuturi.

Mass-media azi – o imagine proprie (III). Clujust.ro was last modified: octombrie 10th, 2015 by Alin Golban

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Alin Golban

Alin Golban

Este administratorul site-ului Clujust.ro, fost corespondent Realitatea TV și Digi 24HD și fost redactor la Ziua de Cluj, membru în Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație.
A mai scris: