Marţi, trei ceasuri rele

2 feb. 2017
Vizualizari: 1567

„Reporter: Ce avize ați obținut pentru această ordonanță de urgență?
Florin Iordache: La această ordonanță de urgență avem aviz de la Ministerul de Externe și de la Ministerul de Interne.
Reporter: Atât? Și toate celelalte instituții din domeniul justiției, parchetele? DNA, DIICOT…
Florin Iordache: Parchetele aplică legea. Legea o face fie Parlamentul, fie Guvernul. Altă întrebare”.

Fragmentul prezentat anterior face parte din transcriptul conferinței de presă a ministrului Iordache, întâlnire cu ziariștii acreditați la guvern, ce a urmat adoptării, marți seară, a ordonanțelor privind grațierea și modificări ale Codurilor Penal și de Procedură Penală, transcript publicat integral de Cotidianul, dar și de alte ziare naționale.

Ministrul Iordache face astfel o trimitere directă la rolul Parlamentului și al Guvernului, ale căror componență a fost dictată de votul românilor.

După un balet al ordonanțelor prin mapa Guvernului, pe site-ul Ministerului Justiției și mai apoi prin toate studiourile tv, coborând în mijlocul mulțimii și urcând în sala de dezbateri, marți seară s-a produs inevitabilul: ordonanțele, cu modificările rezultate din dezbateri, au ajuns pe ordinea de zi a Guvernului, au fost adoptate și publicate în Monitorul Oficial.

Potrivit Agerpres: „Ordonanța de urgență privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de marți spre miercuri”.

Reacțiile nu au întârziat să apară.

Agerpres scria că: „Președintele Klaus Iohannis afirmă că este o zi de doliu pentru statul de drept, care a primit o lovitură de la adversarii justiției, făcând referire la proiectele privind justiția, adoptate marți în ședința de Guvern”.

Societatea civilă a reacționat imediat și mii de manifestanți au demonstrat în fața Guvernului marți seară, dar și în cursul zilei de miercuri.

„Peste 15.000 de persoane au protestat în Piața Victoriei, marți seară, strigând „PSD, ciuma roșie” și cerând demisia Guvernului, după ce Cabinetul Grindeanu a adoptat proiectul de lege privind grațierea unor fapte, precum și modificarea codurilor penale, prin ordonanță de urgență. Manifestația s-a încheiat după mai bine de patru ore”, scrie News.ro.

Agențiile de presă internaționale au notat imediat modificările legislative adoptate marți prin ordonanță de urgență și au scris despre manifestațiile de stradă care au urmat. Agerpres notează relatările corespondenților străini din România.

Agerpres redă declarația șefei CSM, judecătoarea Mariana Ghenea, dată ziariștilor, despre adoptarea ordonanțelor: „Apreciez ca nepermisă nu numai sfidarea legii de către Executiv, cât mai ales atitudinea evidentă de desconsiderare a celorlalte instituții implicate în procedura avizării prealabile a proiectelor de lege, făcând astfel inutil orice efort de menținere a echilibrului între puterile statului. Consider periculos și nedemocratic acest demers lipsit de o minimă aparență, măcar, de respect față de principiile transparenței decizionale, consultării și dezbaterii, ce creează un real potențial de instabilitate socială. Maniera în care Ministerul Justiției a gestionat întregul demers nu poate fi justificată, în niciun fel, prin invocarea caracterului urgent al măsurilor vizate, și chiar așa fiind, urgența nu presupune impunerea prin forță a unui veritabil asediu asupra Justiției”.

„Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) consideră că adoptarea, marți seară, a proiectului pentru modificarea codurilor penale, în condițiile în care plenul CSM ar urma să se întrunească abia miercuri dimineață pentru a-l aviza, reprezintă o nesocotire gravă a dispozițiilor legale, a declarat, la Realitatea TV, Daniela Leca, purtătorul de cuvânt al CSM”, scrie News.ro.

De altfel CSM a sesizat și Curtea Constituțională.

„Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au decis, miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizarea Curții Constituționale pentru a se constata existența unui conflict între puteri în cazul adoptării O.U.G. privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală”, scrie Agerpres.

News.ro notează și reacția conducerii parchetelor la adoptarea noilor ordonanțe: „Șefii parchetelor au criticat dur O.U.G. adoptată marți seara de Guvern, de modificare a codurilor penale, prin care se dezincriminează abuzul în serviciu. Procurorul General, Augustin Lazăr, a caracterizat-o ca pe „o ofensă adusă autorității judecătorești” și a spus că aceasta „trebuie atacată urgent la CCR”.

Agerpres a solicitat un punct de vedere și procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Procurorul șef DNA a spus că: „nu poate să comenteze efectele actelor normative adoptate marți seară de Guvern, deoarece nu cunoaște conținutul acestora, însă a precizat că proiectul transmis în cursul aceleiași zile spre avizare CSM este mai rău decât cel inițial și lipsește de relevanță lupta împotriva corupției în România”, notează Agerpres.

Ordonanțele ministrului Iordache au stârnit reacții și în rândul opoziției din Parlament. Adriana Săftoiu, fosta consilieră a președintelui Băsescu, azi parlamentar PNL, a cerut parlamentarilor din opoziție să demisioneze. Săftoiu a scris pe Facebook că cei care nu sunt de acord cu demersul PSD de marți seara, trebuie să demisioneze din Parlament.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Cred că doar alte alegeri mai pot restabili situatia! Partidele care nu sunt de acord cu acest gest incalificabil al PSD, care domină Parlamentul, trebuie să demisioneze ducând la alegeri anticipate! PNL are mâine de decis parcursul!”, a scris Adriana Săftoiu pe Facebook, notează Evenimentul Zilei. 

Revenim la textul ordonanțelor, cu explicațiile oferite TVR, chiar de ministrul justiției: „La prima lege, cea care vizează grațierea unor pedepse, am eliminat, așa cum a și fost în proiectul inițial, și nu vizează violatorii, faptele de corupție, actele cu violență, recidiviștii, pedepsele cu suspendare și prioritar pentru noi a fost recuperarea prejudiciului. Cea de-a doua măsură, cea care vizează Legea nr. 254 privind executarea pedepselor, este o inițiativă a vechiului guvern pe care am aranjat-o și am pus-o în concordanță cu conducerea ANP, astfel încât să poată fi ușor aplicată, astfel încât este vorba de recursul în compensare, la fiecare zece zile, cei care sunt în penitenciar și beneficiază de niște condiții deosebite, practic, câștigă câte o zi, deci, practic, la o lună, câștigă trei zile. Repet, este o inițiativă a vechiului guvern, pe care noi, repet, am pus-o în concordanță cu observațiile pe care le-au făcut cei de la ANP”.

Miercuri am aflat că Banca Mondială ar putea da României o mână de ajutor pentru îmbunătățirea sistemului judiciar.                   

„Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat miercuri o finanțare de 60 milioane euro, echivalentul a 66,99 milioane de dolari, care va fi acordată României în cadrul Proiectului de Îmbunătățire a Serviciilor Judiciare”, potrivit unui comunicat al Băncii Mondiale, remis, miercuri, de Agerpres.

„Comisia Europeană a avertizat miercuri România în legătură cu regresele în lupta împotriva corupției după ce guvernul de la București a dezincriminat o serie de infracțiuni legate de corupție, transmite agenția Reuters”, scrie Agerpres.

Evident, discuțiile nu se încheie aici. Se anunță o săptămână plină de evenimente.

Ar mai fi de amintit, votarea bugetului pe 2017, în ședința de ieri a Guvernului și intrarea în vigoare, de la 1 februarie, a majorărilor salariale ale bugetarilor asumate de guvernul Grindeanu, a eliminării celor 102 taxe, a gratuității transportului pe calea ferată pentru studenți și a majorării burselor de studii.

O altă știre care riscă să treacă neobservată este demisia de la conducerea PMP, a fostului președinte Traian Băsescu.

DC News notează declarația fostului președinte: „Sincer, cred că mi-am atins obiectivul politic de a crea un partid nou și mi-am încheiat și misiunea politică în fruntea Partidului Mișcarea Populară. (…) Eu consider că de azi, începând cu reluarea lucrărilor Parlamentului, mi-am încheiat mandatul în funcția de președinte al PMP și voi declanșa imediat procedurile de predare a ștafetei către cei care trebuie să preia responsabilitatea evoluției partidului. Să avem zile bune!”

Bună dimineața!

Marți, trei ceasuri rele was last modified: februarie 1st, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: