În facultate se abordează prea puțin infracţiunile economice şi evaziunea fiscală

8 dec. 2016
Vizualizari: 1870

Universul Juridic: Cum s-a văzut conferința de astăzi prin ochii moderatorului?

Manuela Gornoviceanu: Utilă. O modalitate de derulare mai interactivă decât în cadrul altor conferințe din punctul meu de vedere, posibilitatea de a se comunica direct cu spicherii din sală, un lucru bun pentru membrii Baroului Dolj și Baroului Olt – pentru că au participat avocați din ambele barouri și alte persoane. A fost OK. Cred că ar fi frumos cât mai des să fim în preajma unor evenimente de genul acesta și să căpătăm mai multe informații, interpretări, să vedem lucrurile și din punctul de vedere al unui judecător, și din punctul de vedere al unui procuror, al unui specialist în Drept fiscal, o persoană care a fost implicată cu o funcție de conducere într-o autoritate fiscală. Deci util, pe scurt.

Universul Juridic: Cât de actuală este tema conferinței de astăzi?

Manuela Gornoviceanu: Este actuală. Din păcate puțin în universitate, în facultățile de Drept se abordează aceste infracțiuni economice – bine, programele școlare sunt anacronice, să zicem, poate-i un termen dur. Dar ideea este că dintre o sută de cauze care ar fi pe rolul tribunalului sau curții de apel pe o anumită rază teritorială, apreciez că un sfert ar fi infracțiuni de acest tip la momentul actual și mai puțin suntem în prezența infracțiunilor de drept comun, care acum 15-20 de ani umpleau sălile de judecată și listele.

Deci este actuală tema. Sigur, sunt scrise o serie de lucrări de specialitate, sunt conferințe, sunt ateliere juridice. Poți să obții informații din surse diferite, dar asta nu înseamnă că nu trebuie organizate și astfel de dezbateri, la care să ai acces în mod direct la informație și să poți să schimbi idei cu persoanele practicieni sau teoreticieni în materia respectivă. Deci este o temă pe care ar trebui să fie dezbateri cât mai multe.

Încă avem probleme cu interpretarea unor noțiuni economice; cel puțin în ce privește evaziunea fiscală suntem și pe o zonă de taxe și impozite indirecte, unde ar fi aplicabil Dreptul Uniunii Europene, încercăm să ne inspirăm și din practica altor state sau din practica Curții de Justiție a Uniunii Europene. Este necesar să fie astfel de dezbateri. Sunt teme actuale și trebuie să fie astfel de dezbateri. Nu ne mai putem limita; lucrurile au evoluat, suntem în era digitală, nu ne mai putem limita la câteva lucruri – latura obiectivă, latura subiectivă a infracțiunii – așa cum învățam cândva. Trebuie mai mult de atât și conferințe de tipul ăsta ajută ca fiecare avocat să fie pregătit din punctul de vedere al Baroului sau fiecare practician să aibă tot ce-i trebuie ca să se angajeze, să lucreze într-o astfel de cauză.

Universul Juridic: Cum ați cataloga acest an din punct de vedere al conferințelor profesionale organizate la Craiova?

Manuela Gornoviceanu: S-au organizat conferințe, sunt – așa cum spuneam și mai devreme – evenimente în care experiența acumulată de alți colegi sau expertiza unor vorbitori este împărtășită celorlalți. Este, pentru noi – avocații Baroului Dolj – un prilej practic de a regândi anumite aspecte, de a identifica până și sursele de informare, pentru că în astfel de conferințe se discută nu numai despre legislație efectiv, dar și despre jurisprudență, despre hotărâri pronunțate de Înalta Curte în recurs în interesul legii, hotărâri prealabile, hotărâri ale instanțelor europene. Sunt locuri de unde poți afla foarte multe. Repet, sunt utile și cred că pregătirea profesională la care – sigur, suntem și obligați prin lege, dar este și o chestiune personală, fiecare dintre noi ar trebui să aibă preocuparea de a deveni cât mai bun în fiecare zi. Deci cred că pregătirea aceasta profesională se asigură foarte bine prin evenimente de acest tip. Este simplu, este interesant, nu sunt ore foarte multe… Nu văd, la acest nivel – pentru că vorbim deja de persoane care au calitatea de membri în barou – un alt mod mai adecvat de pregătire profesională și de perfecționare.

În facultate se abordează prea puțin infracțiunile economice și evaziunea fiscală was last modified: decembrie 8th, 2016 by Manuela Gornoviceanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice