Liniştea zăpezilor

11 ian. 2017
Vizualizari: 1776

România nu scapă de gerul cumplit și de ninsori. Și astăzi se înregistrează temperaturi foarte scăzute în aproape jumătate din țară.

Tot estul României este afectat de viscol și ninsori.

„Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, noi avertizări de Cod galben și Cod portocaliu de ninsori și viscol, valabile în 17 județe și în București, până miercuri seară. (…) Județele avertizate cu Cod galben sunt: Iași, Bacău, Vaslui, Galați, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman și Capitala. Brăila, Ialomița, Vrancea, Călărași, Buzău intră, până miercuri la ora 15:00, sub avertizare de Cod portocaliu de viscol”- scrie Adevărul.

Și navigația pe Dunăre a fost închisă, după cum relatează News.ro: „Navigația fluvială pe Dunăre, între Porțile de Fier 2 și Brăila, a fost închisă, marți, din cauza podurilor de gheață care s-au format în zona Cenavodă – Hârșova, precum și a sloiurilor care acoperă 80% din suprafața apei pe diferite sectoare”.

În capitală, școlile rămân închise. Cotidianul anunță: „Școlile din Capitală rămân închise toată săptămâna ca urmare a vremii. Primarul general Gabriela Firea a anunțat că în București cursurile elevilor vor începe luni, 16 ianuarie”.

Și deși suntem în plină iarnă și frigul a paralizat jumătate din România, viața politică este mai intensă ca niciodată.

După ce luni, 9 ianuarie, Camera Deputaților a fost convocată în sesiune extraordinară ce urmează să aibă loc în perioada 9-31 ianuarie, programul urmând să fie axat pe adoptarea unor ordonanțe de urgență, precum și pe respingerea unor proiecte de lege, News.ro ne informează că „plenul Senatului a aprobat marți, cu 73 de voturi „pentru” și 15 voturi „împotrivă”, convocarea sesiunii extraordinare în perioada 10 – 31 ianuarie, liderul grupului senatorilor PNL, Mario Oprea, anunțând de la tribună că liberalii asigură cvorumul de ședință și vor vota pentru convocarea sesiunii extraordinare”.

Practic, parlamentarii rămân fără vacanță, pentru că de la 1 februarie urmează să intre în sesiune ordinară. 

Pe ordinea de zi a Parlamentului va intra în curând și Bugetul pe 2017.

DC News scrie în legătură cu acest subiect: „Bugetul de stat pe 2017 va ajunge în Parlament până pe 25 ianuarie, potrivit unor surse din Comisia de buget-finanțe a Parlamentului (..). Membrii Guvernului nu au emoții în privința avizării proiectului de buget, în comisii. PSD și ALDE au majoritate și nu sunt așteptate modificări mari la proiecția bugetară. Este posibil ca la întâlnirea de miercuri de la Palatul Cotroceni, premierul Sorin Grindeanu și ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, să-i prezinte președintelui Klaus Iohannis și elemente din proiecția bugetară pentru 2017”.

Prin noul buget se va aloca Apărării 2% din PIB. DC News precizează că decizia Guvernului este salutată la Washigton: „Decizia României de a aloca 2% din PIB pentru Apărare este excelentă, iar sporirea cheltuielilor în domeniul apărării trebuie să reprezinte o prioritate pentru toți aliații europeni, a afirmat congresmanul republican Devin Nunes, președintele Comisiei pentru Serviciile de Informații din cadrul Camerei Reprezentanților. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul României la Washington, George Cristian Maior”.

Până la discutarea bugetului, membrii Guvernului, dar și parlamentarii PSD-ALDE caută să lămurească modul în care s-au realizat ultimele rectificări bugetare.

Agerpres consemnează anunțul secretarului Camerei Deputaților, social-democratul Marcel Ciolacu în legătură cu această chestiune: „Birourile permanente parlamentare reunite au aprobat marți solicitarea președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, privind efectuarea unei anchete comune de comisiile de buget ale Camerei Deputaților și Senatului prin care să fie verificate condițiile în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat din august și noiembrie 2016 de Guvernul din acea perioadă”.

Pe site-ul TVR este consemnată și poziția Ministrului Finanțelor, Ștefan Viorel, în legătură cu aceste rectificări: „Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat marți că este necesar un audit al Curții de Conturi pentru a verifica condițiile în care s-au făcut rectificările bugetare „pe plus” de guvernul condus de Dacian Cioloș”.

La Justiție, ministrul Iordache continuă seria consultărilor. Marți, ministrul justiției s-a întâlnit cu președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, reprezentanții asociațiilor profesionale ale magistraților, sindicatelor grefierilor și Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, după cum anunță TVR.

Agerpres revine asupra celor discutate în întâlnirile de luni de ministrului Iordache: „Ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat, luni, că în cadrul discuțiilor avute cu șefii instituțiilor din subordinea MJ – printre care procurorul general, Augustin Lazăr, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și procurorul șef DIICOT, Daniel Horodniceanu – s-a decis înființarea unei comisii interministeriale care să se ocupe de proiecte de lege și modificări legislative”.

Și, pentru că vorbim despre acest minister, aflăm de pe fluxul agenției News.ro despre o nouă numire: Prim-ministrul Sorin Grindeanu a semnat, luni, decizia de numire în funcția de secretar general al Ministerului Justiției a lui Ion Claudiu Teodorescu, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial. (…) Ion Claudiu Teodorescu a mai lucrat ca expert parlamentar în perioada 2004-2012, iar în august 2012 a fost numit prefect de Gorj, funcție pe care a deținut-o până în ianuarie 2014. Ulterior, a devenit secretar general adjunct în Ministerul de Justiție, dar a fost eliberat din acest post în decembrie 2015 de către fostul ministru de Justiție, Raluca Prună. În februarie, plenul Senatului l-a numit în Consiliul Național de Integritate, la propunerea grupului PSD”. 

Rămânem în actualitatea internă cu o informație Agerpres: „Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, s-a prezentat, marți, la Parchetul General pentru a fi audiat de procurorii militari, în calitate de martor, în dosarul „Mineriada”. (…) Întrebat care este implicarea pe care a avut-o în evenimentele anchetate în dosarul „Mineriada”, Ciorbea a spus „niciuna„ și a afirmat că este și el „curios”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Agerpres mai arată că: „Pe 23 decembrie 2016, procurorii militari au decis punerea în mișcare a acțiunii penale, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, față de fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, în dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”. De asemenea, au fost puși sub urmărire penală Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale (FSN), general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, fost adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare”.

Nu părăsim actualitatea internă înainte de a vă informa că ambasadorul Republicii Moldova este la un pas de revocare.

Agerpres scrie: „Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, intenționează să ceară revocarea ambasadorului țării sale la București, Mihai Gribincea, informează marți Deschide.md. Anunțul a fost făcut de Dodon într-o postare pe Facebook, după ce ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, a declarat pentru postul Digi24 că „disputa din jurul cetățeniei (moldovenești) a lui Traian Băsescu nu poate zdruncina ansamblul relațiilor bilaterale dintre România și Moldova, iar decretul semnat de președintele Igor Dodon ar putea fi declarat neconstituțional”.

Din actualitatea externă reținem o informație din Cotidianul: „Pe 6 ianuarie, în portul german Bremerhaven, au sosit nave transportând nu mai puțin de 2.800 de unități de tehnică militară, printre care 87 de tancuri și 144 de vehicule blindate. Televiziunea rusă RT insistă pe faptul că acesta este cel mai mare transport de arme americane din ultimele două decenii și că în orașul german au avut loc proteste împotriva prezenței militare germane la care au participat „sute de oameni”, la inițiativa Partidului Stângii din Germania”. 

O știre îngrijorătoare vine din Grecia, acolo unde „Consulul Rusiei în Grecia, Andrei Malanin, a fost găsit mort, luni, în apartamentul său din centrul Atenei, din cauze încă necunoscute, deși poliția elimină pentru moment ipoteza unei crime”, știre transmisă de EFE și citată de Agerpres. Moarte naturală sau un nou act terorist? Vom afla după finalizarea anchetelor deschise în aceste zile.

România rămâne sub liniștea zăpezilor, în așteptarea unor zile mai bune.

Bună dimineața!

Liniștea zăpezilor was last modified: ianuarie 10th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: