[Președintelui României a promulgat legea] Legea dării în plată, aflată în faza reexaminării, a fost adoptată de Camera Deputaților

28 apr. 2016
Vizualizari: 1289

Despre

  • Plafon de 250.000 de euro
  • Condițiile care trebuie îndeplinite
  • Legea este aflată deja în faza reexaminării
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 28 aprilie 2016: Președintelui României a promulgat legea

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat astăzi, 28 aprilie 2016, legea dării în plată.

„Această lege a ajuns inițial la mine și am retrimis-o în Parlament cu câteva observații. La momentul respectiv, după părerea mea, legea nu a fost foarte bine elaborată. Parlamentul a luat în considerare aceste considerații, a modificat legea corespunzător și mi-a retrimis legea în forma nouă. Am apreciat faptul că Parlamentul a ținut cont de observațiile mele și consider că legea în forma în care a ajuns la promulgare este în regulă”, a declarat șeful statului, citat de capital.ro.

Update 26 aprilie 2016: Legea a fost transmisă Președintelui României pentru promulgare

Proiectul de Lege a fost transmis Președintelui României pentru promulgare, potrivit derulării procesului legislativ disponibil pe site-ul Camerei Deputaților.


Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite a fost adoptată de Camera Deputaților, în data de 13 aprilie 2016, cu 207 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o abținere.

Potrivit formei transmise pentru promulgare, prevederile respectivei legi nu se vor aplica programului Prima Casă și a fost majorat plafonul creditelor care intră sub incidența acestui act normativ de la 150.000 la 250.000 de euro.

De asemenea, deputații au stabilit că legea se va aplica și celor care sunt în proces de executare silită.

Legea, aflată deja în faza reexaminării, va fi trimisă președintelui României spre promulgare. Singura cale de atac a legii ar mai fi contestarea ei la Curtea Constituțională.

Condițiile care trebuie îndeplinite cumulativ pentru stingerea creanței izvorând dintr-un contract de credit și a accesoriilor sale prin dare în plată sunt:

  1. a) creditorul și consumatorul fac parte din categoriile prevăzute la art. 1 alin. (1) [respectiva lege se aplică raporturilor juridice dintre consumatori și instituțiile de credit, instituțiile financiare nebancare sau cesionarii creanțelor deținute asupra consumatorilor], astfel cum acestea sunt definite de legislația specială;
  2. b) cuantumul sumei împrumutate, la momentul acordării, nu depășea echivalentul în lei al 250.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb publicat de către Banca Națională a României în ziua încheierii contractului de credit;
  3. c) creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziționa, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinație de locuință sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puțin un imobil având destinația de locuință;
  4. d) consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracțiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea prezentei legi.

Sursele informației sunt Camera Deputaților (www.cdep.ro) și Mediafax (www.mediafax.ro).

[Președintelui României a promulgat legea] Legea dării în plată, aflată în faza reexaminării, a fost adoptată de Camera Deputaților was last modified: aprilie 28th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: