Noul Cod fiscal – dispoziții tranzitorii și derogări (Legea nr. 112/2016)

3 iun. 2016
Vizualizari: 1264

În M. Of. nr. 408 din 30 mai 2016, a fost publicată Legea nr. 112/2016 privind aprobarea O.U.G. nr. 41/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru reglementarea unor măsuri bugetare.

În continuare, vom prezenta măsurile bugetare prevăzute de Legea nr. 112/2016.

Art. II din Legea nr. 112/2016

Conform art. II, persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menționate la art. 155[1] din Codul fiscal; cu modif. și compl. ult., și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției pentru asigurări sociale de sănătate sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuției pentru asigurarea socială de sănătate se suportă din alte surse, pentru care până la data intrării în vigoare a respectivei legi au fost emise deciziile de impunere, pot depune la organul fiscal competent o cerere pentru desființarea deciziei începând cu luna următoare celei în care se depune cererea.

Art. III din Legea nr. 112/2016

Art. III prevede faptul că prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal; cu modif. și compl. ult., prevederile art. I pct. 3, referitoare la modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal; cu modif. și compl. ult., cu excepția art. 495 lit. g), precum și prevederile art. II intră în vigoare la data de întâi a lunii următoare publicării în Monitorul Oficial, dar nu mai devreme de 3 zile de la publicare.

 

Pentru mai multe detalii, vedeți și Codul fiscal – modificări (Legea nr. 112/2016).


[1] Art. 155 („Categorii de venituri supuse contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate”)

(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuți la art. 153, datorează, după caz, contribuții de asigurări sociale de sănătate pentru următoarele categorii de venituri:

a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76;

b) venituri din pensii, definite conform art. 99;

c) venituri din activități independente, definite conform art. 67;

d) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 alin. (7)–(9);

e) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;

f) venituri din investiții, definite conform art. 91;

g) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103;

h) venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117;

i) indemnizații de șomaj;

j) indemnizații pentru creșterea copilului;

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

k) ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare;

l) indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă drept urmare a unui accident de muncă sau unei boli profesionale.

(2) Pentru veniturile prevăzute la alin. (1) se datorează contribuții de asigurări sociale de sănătate și în cazul în care acestea sunt realizate de persoanele fizice aflate în situațiile prevăzute la art. 60”.

 

Noul Cod fiscal – dispoziții tranzitorii și derogări (Legea nr. 112/2016) was last modified: iunie 3rd, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.