[Alocuțiunile domnilor Călin Popescu-Tăriceanu și Ioan Chelaru] Lansarea cărții „Străinii în România” – 5 aprilie 2016, București

1299       0
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 7 aprilie 2016: Alocuțiunile domnilor Călin Popescu-Tăriceanu și Ioan Chelaru

Marți, 5 aprilie 2016, a avut loc la Sala Constantin Stere, din Palatul Parlamentului, lansarea monografiei „Străini în România. Regim juridic”, semnată de Ioan Chelaru, Vicepreședinte al Senatului României, și Ana-Luisa Chelaru.

Vă prezentăm alocuțiunile rostite de către domnii Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului României, și Ioan Chelaru, Vicepreședinte al Senatului României .

Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului României:
 
„Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Stimați colegi din Parlamentul României,

Doamnelor și domnilor invitați,

Domnule Ioan Chelaru,

Domnișoară Ana-Luisa Chelaru,

De la bun început trebuie să vă mărturisesc, vorbind despre această carte, că nu pot să fiu imparțial pentru că îl cunosc pe domnul senator Ioan Chelaru de câțiva ani, l-am urmărit de-a lungul timpului în Parlament și în spațiul public, îl stimez și îl admir pentru munca depusă, pentru eforturile pe care le face în calitate de parlamentar, dar și în calitate de jurist eminent, și este o frumoasă onoare pentru mine să fiu astăzi alături de domniile lor, autorii cărții.

Autorii reușesc, în această carte — eu nu sunt de specialitate, dar sincer să vă spun am avut curiozitatea să o deschid — o adevărată monografie care face referire la un subiect de interes pentru spațiul românesc, dar și pentru cel european, și anume regimul străinilor.

Tematica în sine mi se pare esențială pentru contextul pe care îl traversăm astăzi, prin preocuparea față de relația românilor cu străinii și față de respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor, indiferent de originea lor. Totodată, subiectul este unul delicat în prezent, și aici trebuie să avem în vedere și implicarea din ce în ce mai masivă în sistemul de drept național a normelor de drept comunitar.

Virtutea esențială pe care aș elogia-o în cartea domnului Ioan Chelaru și a domnișoarei Ana-Luisa Chelaru este sobrietatea, notă caracteristică și omului Ioan Chelaru.

Sincer vă spun că România, din punctul meu de vedere, duce astăzi lipsă de sobrietate în tratarea unor subiecte de interes real pentru români. Sobrietate în percepția mea înseamnă un fel de a-ți arăta respectul pentru oamenii cu care ești în dialog. Așadar, apreciez acest aspect al cărții.

Am și motive personale pentru care am acceptat să fiu astăzi alături de domnul Ioan Chelaru, pentru că suntem nu numai colegi, dar lucrăm împreună într-o manieră foarte strânsă: facem parte din Biroul permanent și domnul Ioan Chelaru este, de cele mai multe ori, persoana cu care mă consult pe chestiunile juridice cu care ne confruntăm la nivelul Senatului, pe diferite proiecte de lege sau alte aspecte procedurale. Așadar, avem o frumoasă colaborare, dar avem și o prietenie frumoasă care s-a instalat între noi și pe care eu o prețuiesc foarte mult, cum, de altfel, cred că mai împărtășim încă un lucru și anume respectul pe care îl avem și unul și altul pentru drepturile și libertățile cetățenilor.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Nu pot decât să le doresc domnului senator Ioan Chelaru și domnișoarei Ana-Luisa Chelaru, în calitate de autori ai acestei cărți, să culeagă succesul pe care îl merită și pe care bănuiesc că și-l doresc, și le urez, în continuare, o activitate tot atât de prodigioasă pe acest tărâm științific pe care îl apreciez cu deosebire.

Este obligația mea să le mulțumesc, în numele Senatului României, celor doi autori pentru că au hotărât lanseze la Senat această carte, deoarece, în felul acesta, conferă Parlamentului o notă esențială, de credibilitate. Vorbim mereu despre credibilitatea instituției Parlamentului și fără oameni cu prestigiu moral și științific această credibilitate nu se poate reface sau nu se poate construi.

Începând din 1990, în Parlament, și în Senat, cu precădere, au fost foarte mulți juriști de mare valoare, de mare renume, dar, din păcate, sunt din ce în ce mai puțini astăzi. Mi-e teamă că, într-o zi, la Comisia juridică, pentru a ocupa locurile disponibile, vom avea specialiști în agronomie, mecanică, mediu și alte domenii.

Din păcate, aceasta este situația, dacă mă raportez numai la perioada de după 1990. Chiar din vremuri istorice, chiar de la înființarea Senatului României, de la care s-au împlinit, în anul 2014, 150 de ani, în Senat au fost mari juriști, mari profesori universitari, mari avocați. Mi-aș dori din nou să văd astfel de personalități în Senat, așa încât nu-mi rămâne decât să vă spun că aceste flori se fac din ce în ce mai rar și de aceea am ținut să-i mulțumesc domnului Ioan Chelaru în mod deosebit, deoarece, prin prestația sa în calitate de jurist contribuie esențial la ridicarea nivelului și prestigiului Senatului.

Vă mulțumesc”.

Ioan Chelaru, Vicepreședintele Senatului României:
 
„Sărut mâna doamnelor,

Bună ziua, domnilor,

Domnule Președinte al Senatului României,

Domnilor Miniștri,

Stimați și dragi invitați,

Vă mulțumesc pentru că sunteți prezenți.

Privesc lansarea acestei monografii ca pe o reușită. Este o carte pe care mi-am dorit-o foarte mult, este a șaptea, care vine să răspundă atât unor nevoi existente pe piață, și mă refer aici la cartea juridică, cât și unor nevoi din viața publică. Problema migrației, actuală în acest moment, a fost un imbold în finalizarea acestei lucrări.

Veți găsi în carte cam tot ce se putea scrie acum despre poziția străinului în România, indiferent de domeniu, începând de la familie până la insolvență, de la persoana fizică la persoana juridică. Am încercat să acoperim toate domeniile posibile în care lucrează sau trăiesc străinii în România, în sensul existenței unor acte normative sau a nevoii unor acte normative.

Eu am beneficiat un avantaj, acela de a face parte dintr-un corp legiuitor în ultimii 12 ani și de a simți ceea ce practicienii care se află acum în sală știu: oare ce a gândit legiuitorul în momentul în care a redactat și a trimis în spațiul public o anumită normă? Cum a privit el relația socială pe care dorește să o reglementeze?

În Parlamentul României au fost în discuție și dezbatere cele patru coduri. Îmi aduc aminte că în Comisia de cod civil, constatând că nu avem nici răbdarea și, uneori, nici pregătirea necesară pentru a dezbate articol cu articol cele câteva mii de articole ale Codului Civil și ale celui de Procedură Civilă, am spus că acestea nu vor fi încheiate nici în patru ani, nici în opt ani, că trebuie o întoarcere la practică. Am mai spus că aceste coduri pe care noi le scriem, le aprobăm, le judecăm vor trebui puse în practică și se va constata că vor fi mari probleme. și iată că aceste Coduri au fost adoptate prin angajarea răspunderii, iar astăzi constatăm cu toții câte articole sunt greu interpretabile, unele neconstituționale și le creează probleme practicienilor.

De aceea a fost în avantajul meu, când am scris capitolele din monografie, că am făcut parte din legislativ, că am știut când am modificat legislația cu privire la străini pe diverse domenii cam ce se așteaptă în viața practică, cam ce poziții au legislațiile europene.

Aș vrea să mai adaug ceva: există o tendință europeană potrivit căreia ar trebui primite regulamente și legislație europeană cât mai masivă în legislația națională; eu cred că există și o tendință națională, a dreptului național privat, de a da importanță normei naționale în reglementarea românească.

Există o confruntare de idei între specialiști și sunt două blocuri care se întâlnesc mereu. Tendința este, evident, fiind stat membru UE, să elaborăm și aplicăm o legislație în consonanță cu legislația europeană. Dar cred că este foarte important ca noi, ca membri ai Legislativului, să avem în vedere la elaborarea oricăror norme, că este firesc ca acestea să poarte specificul nostru național, să adapteze și să folosească relațiile sociale din România care au caracterul lor, chiar dacă ele pot avea izvor și în reglementările altor state.

Chiar dacă anumite instituții sunt universal valabile, există și lucruri specifice acestei națiuni, iar noi trebuie să elaborăm acte normative și norme juridice pentru toată populația României, care să fie aplicabile și străinilor din țara noastră.

Sunt foarte multe lucruri de spus. Aici am vrut să fac doar o introducere în frământările pe care noi le avem în continuare, iar unele dintre aceste frământări mai apar și în articolele pe care le semnăm și eu, și Luisa, în diverse publicații de specialitate.

Această carte este actuală astăzi, va fi și mâine, poate chiar o perioadă mai îndelungată, dar avantajul ei este că include, chiar la zi și poate un pic anticipativ, reglementarea și modul în care privim problematica străinilor în România.

Sper să fie o lectură utilă și pentru specialiști, și pentru cei doar interesați, și pentru cei care doresc să știe cum este reglementarea românească sau europeană într-un anumit domeniu, fiindcă o vor găsi adunată toată la un loc, într-o singură lucrare.

Îi mulțumesc editurii pentru solicitudine și rapiditatea cu care a realizat publicarea și le mulțumesc tuturor celor care au fost lângă mine în acest efort foarte mare, inclusiv sau mai ales colegilor mei din Roman, de la casa de avocatură, care au lucrat pentru mine necondiționat”.

Sursa informației este site-ul domnului av. dr. Ioan Chelaru (www.ioanchelaru.ro).


Marți, 5 aprilie 2016

începând cu ora 13:00

 Sala „Constantin Stere” a Palatului Parlamentului din București

Vor lua cuvântul domnul prof. univ. dr. Dan Lupașcu, fost președinte al Curții de Apel București, precum și domnul Călin Popescu Tăriceanu, Președintele Senatului României.

Marți, 5 aprilie 2016, Sala „Constantin Stere” a Palatului Parlamentului din București va găzdui un eveniment editorial de excepție, începând cu ora 13:00. Este vorba despre evenimentul de lansare a cărții „Străinii în România. Regim juridic”, autori Ioan Chelaru și Ana-Luisa Chelaru.

Vor lua cuvântul domnul Călin Popescu Tăriceanu, Președintele Senatului României și domnul prof. univ. dr. Dan Lupașcu, fost președinte al Curții de Apel București.

Moderatorul evenimentului va fi domnul prof. univ. dr. Ovidiu Predescu (directorul publicațiilor Dreptul).

[Alocuțiunile domnilor Călin Popescu-Tăriceanu și Ioan Chelaru] Lansarea cărții „Străinii în România” – 5 aprilie 2016, București was last modified: aprilie 7th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: